Σε ειδικές κατηγορίες ασθενών και όχι σε όλους όσοι νοσήσουν θα χορηγηθούν τα χάπια κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

Ads

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, στη χώρα μας αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα οι πρώτες 10.000 θεραπείες που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση.

Τα χάπια αυτά κατά του κορονοϊού δεν θα χορηγηθούν σε όλους αλλά σε ειδικές κατηγορίες ασθενών που δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα και βρίσκονται σε δύσκολη ανοσολογική κατάσταση.

Ο Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στη διαδικασία χορήγησης είπε ότι μέσω ΗΔΙΚΑ θα γίνει συνεννόηση προκειμένου να ανοίξει συνταγογράφηση με αίτηση στην επιτροπή, η οποία θα κρίνει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα αποστέλλονται μέσω ενός δικτύου με προτεραιότητα περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο.

Ads

Με ποιο τρόπο χορηγούνται τα χάπια

​​Υπενθυμίζεται ότι τα δύο νέα αντιιικά χάπια των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Merck και Pfizer κατά της Covid-19, χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις  επί πέντε μέρες σε δύο δόσεις: της Pfizer τρία χάπια το πρωί και τρία το βράδυ, ενώ της Merck τέσσερα το πρωί και τέσσερα το βράδυ.

Το χάπι της Pfizer ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορωνοϊός για να πολλαπλασιαστεί μέσα στο σώμα του ασθενούς. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ιός δεν μπορεί να αποκτήσει σταδιακά αντίσταση στο νέο φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε συνδυασμό με ένα άλλο, το ritonavir, ένα παλαιότερο αντιϊικό που ενισχύει τη δράση των αναστολέων πρωτεάσης (αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες και «παρεμβολές» με άλλα φάρμακα).

Το χάπι της Merck ενεργοποιεί έναν βιολογικό μηχανισμό που έχει ως στόχο να προκαλέσει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του κορωνοϊού. Επειδή επιφέρει τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις στον ιό, είναι δύσκολο και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την εταιρεία, ο ιός να γίνει ανθεκτικός απέναντι στο φάρμακο.