Με «λουκέτο» κινδυνεύει η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης καθώς τα χρέη πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τέσσερις μήνες, ενώ στον αέρα βρίσκονται περισσότερα από 300 άτομα με προβλήματα όρασης. Ο Γιώργος Μητρόπουλος, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, μίλησε στο tvxs για τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που προτείνονται.

Ads

Η Σχολή λειτουργεί από το 1947 και παρέχει τόσο προνοιακές όσο και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε τυφλούς στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δέχεται άτομα και από τη νησιώτικη Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 20 οικότροφοι που φιλοξενούνται στο χώρο της Σχολής ενώ άλλοι 10 έρχονται καθημερινά. Το ίδρυμα εξυπηρετεί επιπλέον 250-300 άτομα. Λειτουργεί φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας, εργαστήρια υπολογιστών, τμήμα ξένων γλωσσών, ειδικό δημοτικό σχολείο, ενώ φιλοξενούνται στο χώρο τυπογραφείο και ειδική βιβλιοθήκη. Ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνει ότι είναι το μόνο ίδρυμα για τυφλούς που φιλοξενεί άτομα ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους.

Η Σχολή χρωστάει περίπου 400.000 ευρώ στο ΙΚΑ και άλλα τόσα σε εργαζόμενους, ενώ οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι για έναν και πλέον χρόνο. Ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι το χρέος υπάρχει εδώ και μία 15ετία και μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο, αλλά με την οικονομική κρίση ήρθε και το αδιέξοδο.

Μερικές εβδομάδες πριν, ο πρόεδρος της Σχολής, διορισμένος από τον νομάρχη, αποφάσισε να πάρει δάνειο, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση λήφθηκε με πλειοψηφία 4 έναντι 2 ψήφων. Ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει ότι στο συμβούλιο εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν ο εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων και τονίζει ότι η απόφαση λήφθηκε παρότι οι φορείς των τυφλών και οι γονείς ήταν αντίθετοι. «Αυτές είναι κάθε άλλο πάρα διαδικασίες δημοκρατικές» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι η λύση αυτή απεικονίζει τη νοοτροπία της σημερινής Ελλάδας.

Ads

«Δεν μπορεί να γίνονται πράγματα για τους τυφλούς χωρίς αυτούς. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας φορέας αφιερωμένος στις υπηρεσίες προς την τυφλότητα και η τυφλότητα να θεωρείτε περιθώριο. Ποιοι είναι αυτοί οι φωτισμένοι που έρχονται να προσφέρουν έργο χωρίς τη δική μας γνώμη και άποψη;», αναρωτιέται ο κ. Μητρόπουλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος, τα αιτήματα είναι τρία:

1. Με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, η αρμοδιότητα της Σχολής να περάσει από τη νομαρχία στο υπουργείο Υγείας.

2. Η νομαρχία να συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικών για να απελευθερωθούν κονδύλια – η νομαρχία ισχυρίζεται ότι έχει τα χρήματα αλλά δεν μπορεί να τα αποδεσμεύσει- αλλά και με το υπουργείο Απασχόλησης ώστε να γίνει ειδική μεταχείριση για τη ρύθμιση των χρεών στο ΙΚΑ. Ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι αυτή τη στιγμή, όποια επιχορήγηση και να έρθει το ίδρυμα δεν μπορεί να την εισπράξει καθώς δεν υπάρχει ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ.

3. Να ανακαλέσει ο πρόεδρος την απόφαση για το δάνειο.

Είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση άμεσα, τονίζει ο κ. Μητρόπουλος, καθώς σύντομα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα αντικατασταθεί από την περιφέρεια. Ζητούν επίσης, η Σχολή να μετατραπεί από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) σε Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ο προϋπολογισμός να μοιραστεί στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, για τις προνοιακές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχει αντίστοιχα.

Εργαζόμενοι και μαθητές της Σχολής πραγματοποίησαν πορεία την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη από το ίδρυμα μέχρι τη Νομαρχία. Δηλώνουν απογοητευμένοι καθώς όχι μόνο ο νομάρχης δεν βρισκόταν εκεί για να τους συναντήσει αλλά ούτε καν ο αντινομάρχης. Μόνο ένας εκπρόσωπος τους συνάντησε, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε για μελλοντική συνάντηση με τον νομάρχη. «Κλείδωσαν ακόμα και τις πόρτες μην τυχόν και ανέβουμε πάνω και δημιουργήσουμε πρόβλημα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος. Καταγγέλλει επίσης το σαμποτάρισμα από τα ΜΜΕ, καθώς κανένα δεν πρόβαλλε το γεγονός.

Όπως αναφέρουν, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και θα γίνει μεγάλη διαμαρτυρία στα συναρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή τόσο των κεντρικών φορέων όσο και των τοπικών σωματείων.

«Εμπαιζόμαστε από όλες τις κυβερνήσεις. Το πρόβλημα περνάει από τη μία στην άλλη. Η συμπεριφορά νομαρχιών και κυβερνήσεων ήταν πάντα ποντιοπιλατική, αναγνώριζουν το πρόβλημα αλλά στο τέλος νίπτουν τας χείρας τους…», καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.