Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14,5 ετών κατρακύλησε ο ΓΔ την Τετάρτη σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με καλές προοπτικές καθώς τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωναν άνοδο, για να καταγραφή μία πλήρης αντιστροφή αργότερα και προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, οδηγώντας το ΓΔ σε απώλειες της τάξης του 1,39% στις 1328 μονάδες.

Ads


Ο ΓΔ χάνει περισσότερο από 7% μέσα στο Μάιο
και αν ο μήνας κλείσει με απώλειες θα πρόκειται για τον 4ο διαδοχικό, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Ιανουάριο του 2010. Η πτώση είναι ακραία τόσο χρονικά όσο και επίπεδο τιμών και αυτό δημιουργεί μία υποτιμημένη κατάσταση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες αν η χρηματοπιστωτική εικόνα παρουσιάσει βελτίωση.

Στη διεθνή αγορά μετοχών η εικόνα ήταν διαφορετική από αυτήν στο ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες στην Ασία και την Ευρώπη να ενισχύονται και με την άνοδο να περνά και στις ΗΠΑ όπου μέχρι μισή ώρα πριν το κλείσιμο τα κέρδη ήταν σημαντικά και ο Nasdaq ενισχυόταν περισσότερο από 1,00%.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα εμπορεύματα
με χρυσό και πετρέλαιο να ενισχύονται αλλά και με μία σειρά αγροτικών προϊόντων να καταγράφουν άνοδο οδηγώντας το δείκτη εμπορευμάτων υψηλότερα. Η δημοσίευση από τη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στοιχείων που έδειξαν ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί η επένδυση των τόκων από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αξίας 600 δις δολαρίων, μέχρι η οικονομία να δώσει σαφείς ενδείξεις ότι έχει ορθοποδήσει, έκανε τους επενδυτές να θεωρήσουν πως η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να ενισχύει τη χρηματιστηριακή ρευστότητα και ως εκ τούτου να στηρίζει τις χρηματιστηριακές αγορές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος τόσο για μετοχές τεχνολογίας όσο και για αυτές του κλάδου της βιομηχανίας και της υγείας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο αμερικανικός δείκτης τραπεζών καταγράφει απώλειες για τρίτο διαδοχικό μήνα, γεγονός ενδεικτικό της απαξίωσης απέναντι στις τραπεζικές μετοχές διεθνώς, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να επηρεαστεί θετικά και το ΧΑ.

Ads

Από την Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης GSTA/ΕΚΤΑ