Περισσότερα από 1.500 άτομα αναχώρησαν από τη Σαμοθράκη το τελευταίο 24ωρο με την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, βάζοντας σταδιακό τέλος στην πρωτοφανή ταλαιπωρία των τουριστών και των κατοίκων του νησιού.

Ads

«Ο εγκλωβισμός των επισκεπτών έχει τελειώσει, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτή τη στιγμή. Από χθες το απόγευμα γίνεται κανονικά και η τροφοδοσία της αγοράς, γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι έφυγαν το πρωί» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

Χθες επικράτησε χάος στο λιμάνι του νησιού, με τους απελπισμένους υποψήφιους επιβάτες να καταφεύγουν σε «πολιορκία» της μπουκαπόρτας των οχηματαγωγών στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν, ενώ, σύμφωνα με καταγγελία πολίτη στην Εφημερίδα των Συντακτών κατά την επιβίβαση στο Andros Jet επικράτησε πανικός χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη οργάνωση για να εξυπηρετήσει τους συγκεντρωμένους και να τους οδηγήσει ομαλά εντός του πλοίου.

Στο 50% οι ακυρώσεις, 70% κάτω ο τζίρος

Στο μεταξύ, η Σαμοθράκη αρχίζει να μετρά τις οικονομικές πληγές από τον αποκλεισμό της. «Το ζήτημα τώρα είναι ότι οι επιπτώσεις είναι μεγάλες», επισήμανε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι «είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις κι ενώ το πρόβλημα κορυφώθηκε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, ήδη από το Σάββατο είχαμε 50% ακυρώσεις».

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμος Σαμοθράκης εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής βλάβης, που υπέστησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού. «Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τι μέτρα ανακούφισης και τόνωσης και προβολής θα πάρουμε αλλά προέχει η σταθεροποίηση της συγκοινωνίας μας, γιατί δεν επιθυμούμε με τίποτε να επαναληφθεί αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Αν έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης καλό είναι να κάνουμε μια εκστρατεία προβολής, για να ανακτήσουν όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού ένα ποσοστό από τα πολλά που έχασαν».

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του νησιού, Γιάννης Γλύνιας, από την Τρίτη 6 Αυγούστου, όταν έδεσε λόγω βλάβης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πλοίο «Σάος», το μοναδικό που εκτελούσε μέχρι τότε τακτικά καθημερινά δρομολόγια προς και από το νησί κι έτσι ξεκίνησαν τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, ο τζίρος των επιχειρήσεων στη Σαμοθράκη είναι μειωμένος κατά 60%-70%.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού, όσοι τουρίστες βρίσκονταν στο νησί, είχαν ξεμείνει από χρήματα και δεν ήρθε κανένας καινούργιος, ώστε να τροφοδοτήσει την τοπική οικονομία. Παράλληλα, όπως είναι λογικό, οι ακυρώσεις στις κρατήσεις έφτασαν στο 100%, αφού, όσοι τουρίστες επρόκειτο να πάνε στο νησί, δεν ήθελαν να ρισκάρουν τις διακοπές τους.

«Το πλήγμα για το νησί μας είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς δεν ανατρέπεται με τίποτα. Όλοι οι επιχειρηματίες εφαρμόζουμε εκπτωτικές πολιτικές και κάνουμε, ότι μπορούμε, για να διορθώσουμε την κατάσταση και να φέρουμε κόσμο. Είναι θετικό ότι ήρθαν αρκετοί σήμερα με το καράβι, ωστόσο, φέτος η Σαμοθράκη δε θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό», σημειώνει ο κ. Γλύνιας.

Προσωρινή η λύση;

Σε ό,τι αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση «το ερώτημά μας είναι κατά πόσο μόνιμη θα είναι η λύση», σημείωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος. «Από το δελτίο τύπου της εταιρείας φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα το πλοίο που ήλθε θα παραμείνει», επισήμανε, προσθέτοντας πως και στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση. «Κατανοώ ότι οι λύσεις είναι δύσκολες, η εποχή είναι δύσκολη, δεν είναι κάτι εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε να μην παραταθεί το πρόβλημα άλλο», τόνισε.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ethnos.gr επισήμανε, ότι πρόκειται για μία προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Το «Andros Jet» θα εκτελεί δρομολόγια, μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες στο «Σάος» και στο μικρότερο πλοίο «Σαόνησος» – το οποίο επίσης λόγω βλάβης είναι καθηλωμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το τέλος Ιουλίου -, δύο πλοία που ανήκουν στην ίδια εταιρεία και είναι τα μόνα που συνδέουν τακτικά τη Σαμοθράκη με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Θ. Βίτσα, τα δύο πλοία παρουσιάζουν πολύ τακτικά βλάβες – μόνο το τελευταίο οκτάμηνο παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 6-7 φορές προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης εξαιτίας βλαβών – και οι επιδιορθώσεις γίνονται με προχειρότητα και χωρίς να περάσουν τα καράβια από ναυπηγείο.

«Η τραγωδία που ζήσαμε και η ταλαιπωρία τουριστών και κατοίκων της Σαμοθράκης οφείλεται στο ότι ο πλοιοκτήτης δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Τα καράβια δεν περνάνε από ναυπηγείο και η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται με προχειρότητα και με… μπαλώματα. Δε γίνεται σωστά η συντήρηση και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Μόνο το τελευταίο οκτάμηνο αντιμετωπίσαμε 6-7 φορές το ίδιο πρόβλημα. Εδώ και δύο μήνες το ‘’Σάος’’ βγάζει έναν παράξενο καπνό, όταν έρχεται στο λιμάνι μας και το γεγονός έγινε θέμα συζήτησης στο νησί. Το είπαμε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Τις έχουμε επιρρίψει τις ευθύνες που τις αναλογούν και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Βίτσας.

Πηγή φωτό: e-evros.gr