Ληστεία και Βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων από ένστολους στην Σάμο κατήγγειλε ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης από τη συχνότητα του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού 2000 FM και στον δημοσιογράφο Γιάννη Νέγρη.

Ads

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι ένστολοι απήγαγαν τους πρόσφυγες, τους κράτησαν παράνομα, τους λήστεψαν, τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα, τους έβαλαν σε σκάφη του λιμενικού και τους εγκατέλειψαν σε φουσκωτές σχεδίες (liferaft) εντός των τουρκικών υδάτων.

Ο δικηγόρος τόνισε ότι τα παραπάνω έλαβαν χώρα μπροστά σε ντόπιους μάρτυρες, την Κυριακή 29 Αυγούστου, εναντίον περίπου 25 προσφύγων που έφτασαν με βάρκα στην παραλία Ποτάμι στο Καρλόβασι.

Μόλις αποβιβάστηκαν οι πρόσφυγες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κρύφτηκαν στα βουνά. Η μία ομάδα, με περίπου 20 ανθρώπους έφτασε μέχρι το χωριό Λέκα, όπου οι κάτοικοι τους βοήθησαν. «Οι ντόπιοι έσπευσαν να τους βοηθήσουν και κυρίως να τους δώσουν νερό και τρόφιμα. Ενας κάτοικος μου μετέφερε ότι πεινούσαν τόσο πολύ που έφαγαν ακόμα και ένα κομμάτι πίτσα το οποίο είχε πέσει στη γη και είχε γεμίσει χώματα» περιέγραψε ο Δημήτρης Χούλης στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Εκεί στον οικισμό Λέκα τούς βρήκε και η αστυνομία, που με συνοδεία λιμενικών τους συνέλαβε.

Ads

«Οι κάτοικοι του χωριού είδαν τους αστυνομικούς να τους συλλαμβάνουν και στη συνέχεια να τους αφαιρούν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ακόμα και τα χρήματά τους τα οποία έβαλαν σε μια μαύρη σακούλα. Τότε μια γυναίκα διαμαρτυρήθηκε και ρώτησε τους αστυνομικούς γιατί το κάνουν αυτό. Η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι θα τους επιστραφούν όταν τους παραδώσουν στο ΚΥΤ, όπου υποτίθεται θα οδηγούνταν». Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη ποτέ.

Οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε ένα λευκό βανάκι χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και από τότε χάνονται τα ίχνη τους. Σύμφωνα ωστόσο με μια μαρτυρία, το μεσημέρι της ίδιας μέρας πολίτης στη Σάμο που κινούνταν σε βουνό της ίδιας περιοχής είδε δύο σκάφη του Λιμενικού να κινούνται με ταχύτητα προς τα τούρκικα νερά και μετά από λίγο να επιστρέφουν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο συμβάν της αφαίρεσης των κινητών και των χρημάτων δεν συμμετείχαν οι λιμενικοί που ήταν παρόντες.

Όταν μια γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της, ο ένας εκ των λιμενικών ζήτησε να κληθεί ασθενοφόρο, αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι προσποιούνταν. Σύμφωνα με τον κ. Χούλη, αλλά και από πλήθος μαρτυριών θυμάτων που έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεκάδες θύματα των παράνομων επαναπροωθήσεων ισχυρίζονται ότι προτού μπουν με τη βία στις βάρκες και στα liferaft για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στην Τουρκία πέφτουν θύματα ένοπλης ληστείας από τους ένστολους που τους συλλαμβάνουν.

«Υπολογίστε ότι σε κάθε βάρκα που φτάνει επιβαίνουν τουλάχιστον 20 άτομα. Ακόμα και 300 ευρώ να έχει ο καθένας μέσο όρο, το ποσό ανεβαίνει στα 6.000 ευρώ με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, χώρια τα κινητά τηλέφωνα που και αυτά έχουν κάποια χρηματική αξία. Τι να γίνονται όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο κ. Χούλης.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» προσθέτει  ότι τις επόμενες ώρες στο ίδιο χωριό εμφανίστηκαν ακόμα πέντε πρόσφυγες, πιθανότατα από την ίδια ομάδα, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ. Νωρίτερα όμως το Λιμενικό διέψευσε ότι υπήρχε άφιξη προσφύγων αν και ο Γιάννης Νέγρης στο aegaio.blogspot. com είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες τής βάρκας που είχαν εγκαταλείψει οι πρόσφυγες στην παραλία από το πρωί της άφιξής τους.