Ανοιχτό το ενδεχόμενο η πενθήμερη εργασία να μετατραπεί σε επταήμερη άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής. Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε να εγγυηθεί τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε περίπτωση που αναλάβει το κόμμα του τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Ads

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορήσει ότι είμαι κατά του οκταώρου. Το πρώτο που κάνω είναι να αναγνωρίζω στον νέο κόσμο που έρχεται ότι οι άνθρωποι δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι δούλευαν μέχρι και σήμερα και πως το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα που έχουν άλλες συνήθειες», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Μερικές φορές το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά είναι καλό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές είναι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 που ξημερώνει μπροστά μας είναι μία άλλη Ελλάδα. Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται αυτά φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης για να αντιληφθούν που πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ads

Πυρά από κυβερνητικά στελέχη, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ

Στο ζήτημα αναφέρθηκε με δηκτικό τρόπο το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι  ο πρόεδρος της «δεσμεύθηκε ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σχολίασε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη για να μας πει: «7ήμερο δουλειά και κομμένη η 13η. Επίσης, ότι καλά έκανε και είπε όσα είπε, για τον πατέρα του πρωθυπουργού. Προτείνουμε να καθιερώσει καθημερινό briefing».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας: «Νόμιζα ότι μετά την εξαγγελία του για το τέλος του 8ωρου ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μας επιφύλασσε άλλες εκπλήξεις. Αλλά ναι, τελικά σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εξήγγειλε την 7ημερη εργασία».

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως «παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά. Ακόμη και για τον κο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο. Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα».

Με καυστικό τρόπο σχολίασε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, στη σελίδα του στο facebook, όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης περί επταήμερης εργασίας.

«Συστήνω στον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει το βιβλίο του Φ. Ένγκελς «Η κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία». Εκεί θα ανακαλύψει ότι όλα αυτά που εξαγγέλλει ως “καινοτόμα” για τους εργαζόμενους του σήμερα: το τέλος του 8ωρου και του πενθημέρου, την «εθελοντική» εφταήμερη εργασία χωρίς ωράριο και υπερωρίες κλπ, τα έκαναν πράξη οι βιομήχανοι του Μάντσεστερ ήδη από τον 18ο αιώνα. Και τότε οι εργαζόμενοι, αυτοβούλως «συναινούσαν»…αν δεν ήθελαν να λιμοκτονήσουν».

Την συγκεκριμένη πρόταση του επικεφαλής  της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άφησε ασχολίαστη το ΚΚΕ, το οποίο μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του έχει πάρει την “μπουκιά απ’ το στόμα”, υπερθεματίζει σε αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να γίνει αυτός ο εκλεκτός του κεφαλαίου. Μόνο έτσι εξηγείται η πρότασή του για 7ημερη εργασία, δήθεν με τη θέληση των εργαζομένων, όταν όλοι γνωρίζουν πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς εκβιάζει αυτή τη “θέληση” των εργαζομένων».

Αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ άφησε και το ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας: «Ο κ. Μητσοτάκης δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με τη μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Με επίθεση στην Αχτσιόγλου απαντά η ΝΔ

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, σχετικά με τις αντιδράσεις του Μαξίμου για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί επταήμερης εργασίας.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους. Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαίου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη συνέχεια, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μία αστεία προσπάθεια, με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετικά με την απάντηση της Πειραιώς. 

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας, η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών, ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης. «Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι, εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση, όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οκτάωρη εργασία» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνει, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. «Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν. Το “αύριο” που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χθες για τους εργαζόμενους» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.