Η Αστυνομία είχε ενημερώσει τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης ότι θα προχωρούσε σε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του «Ευαγγελισμού», σε συνέχεια του δικού του αιτήματος, ωστόσο εκείνος χαρακτηρίζει την πτώση και τον σοβαρό τραυματισμό του μεταπτυχιακού φοιτητή ως «μη επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ads

«Δεν ήμουν ο ίδιος μάρτυρας των γεγονότων. Γνωρίζω μόνο το αποτέλεσμα, το οποίο σαφώς και δεν είναι επιθυμητό. Φυσικά και δε θέλαμε να πάθει κανείς τίποτα. Η Αστυνομία έχει την ευθύνη της επιχείρησης. Εγώ ως πρύτανης, έχω την ευθύνη της διατήρησης της περιουσίας του Πανεπιστημίου», λέει στο tvxs.gr ο πρύτανης Γεώργιος Κοντάκης, επτά ολόκληρες ημέρες μετά τον τραυματισμό του φοιτητή και την, αδικαιολόγητα βίαιη σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σύλληψη ακόμα δέκα ατόμων.

Με την ιδιότητα του επίσης ως διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και θεράποντος ιατρού του πολυτραυματία φοιτητή, ο κ. Κοντάκης δίνει τη δική του ερμηνεία σχετικά με την απόφαση συναδέλφων του να δώσουν εξιτήριο στον άτυχο νέο, οδηγώντας τον ξανά στα χέρια των αστυνομικών.

Διαβάστε επίσης: Πανεπιστήμιο Κρήτης – Εκκένωση «Ευαγγελισμού» / Θύελλα αντιδράσεων από φορείς για την αστυνομική αυθαιρεσία

Ads

Ο Πρύτανης ήθελε να παραδοθεί το κτίριο χωρίς την χρήση βίας

Ο Πρύτανης δεν επιθυμεί να πάρει θέσει σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε από ύψος 12 μέτρων ο φοιτητής Α., με αποτέλεσμα να υποφέρει νοσηλευόμενος ακόμα, με κακώσεις στην σπονδυλική του στήλη. Υποστηρίζει πως στόχος του αιτήματος που είχε απευθύνει στις Αρχές από τα μέσα Ιουλίου, ήταν η παράδοση του κτιρίου «Ευαγγελισμός» στο Πανεπιστήμιο με ειρηνικό τρόπο.

«Γνώριζα από την προηγούμενη ότι το πρωί της επομένης θα γινόταν η εκκένωση του κτιρίου, έχοντας την πληροφορία ότι στο εσωτερικό του διέμενε μικρός αριθμός ατόμων. Δεν ήθελα να εμπλακώ στο αστυνομικό κομμάτι της επιχείρησης. Στην σχετική επικοινωνία που είχα με τους αστυνομικούς, τους γνωστοποίησα ότι εμείς δεν επιθυμούμε κάτι περισσότερο από την παράδοση του κτιρίου στο Ίδρυμα και με διαβεβαίωσαν ότι η επιχείρηση θα γίνονταν με απόλυτα θεμιτό τρόπο, ακόμα και αν οι αστυνομικοί δέχονταν προκλήσεις», σημειώνει ο κ. Κοντάκης.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι πριν ζητήσει την επέμβαση της Αστυνομίας δεν είχε προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τους καταληψίες για την παράδοση του κτιρίου, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε ανεπιτυχή κατάληξη, όπως και παρόμοιες απόπειρες κατά την διάρκεια των 21 ετών της συγκεκριμένης κατάληψης.

Πώς φτάσαμε στην πτώση του φοιτητή από τα 12 μέτρα

Ακόμα και αν οι αστυνομικοί είχαν όντως διαβεβαιώσει τον Πρύτανη ότι όλα θα γίνονταν σωστά κατά τη διάρκεια της εκκένωσης και εκείνος τους είχε πιστέψει, υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως κάθε άλλο παρά σωστά έγινε η επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον επίσης συλληφθέντα και παρόντα στα γεγονότα υποψήφιο διδάκτορα Γιάννη Στεφανή, τα ξημερώματα του Σαββάτου υπήρξε υπέρμετρη αστυνομική βία και λεκτική βία προς τους περισσότερους από τους διαμένοντες αλλά και λανθασμένος χειρισμός που θα μπορούσε να έχει αποβεί μοιραίος, στην περίπτωση του φοιτητή που βρισκόταν στην άκρη της ταράτσας.

Οι διαμένοντες στην κατάληψη ξύπνησαν από τον θόρυβο των όπλων που κράδαιναν οι αστυνομικοί στα παράθυρα του κτιρίου. «Η ώρα ήταν περίπου 5 τα ξημερώματα. Ξυπνήσαμε από τον θόρυβο, έσπαζαν τα παράθυρα για να μπουν. Μπαίνοντας μέσα, κράδαιναν τα όπλα τους σε απόσταση λίγων εκατοστών από εμάς», λέει ο κ. Στεφανής στο tvxs.gr.

«Κάποιοι τρέξαμε στην ταράτσα», συνεχίζει. «Μας ακινητοποίησαν και μας πέρασαν χειροπέδες. Οι συλλήψεις είχαν ολοκληρωθεί αλλά επειδή εμείς φωνάζαμε για βοήθεια και κάποιοι γείτονες είχαν ήδη βγει στα μπαλκόνια, άρχισαν να μας χτυπούν και να μας βρίζουν για να σταματήσουμε. ‘Βούλωσε το γιατί και εσύ θα βρεθείς στο νεκροτομείο’, μου φώναζε ο ένας από τους αστυνομικούς μέσα στο αυτί, ενώ πίεζε με το γόνατο του την πλάτη μου και δεν μπορούσα να αναπνεύσω».

Όσο για τον μεταπτυχιακό φοιτητή που κατέληξε πολυτραυματίας, ο Γιάννης Στεφανής μεταφέρει: «Την ίδια ώρα ο Α., επίσης χειροπεδημένος, είχε βρεθεί στο χείλος της ταράτσας. Είπε ‘μην πλησιάζετε γιατί θα πέσω’. Και τότε οι αστυνομικοί, αντί να καλέσουν ειδικό διαπραγματευτή ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες ατυχήματος, έτρεξαν προς το μέρος του. Ο άνθρωπος βρέθηκε στο κενό και από τύχη δεν έχασε την ζωή του. Όλα έγιναν στιγμιαία και δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν έπεσε μόνος του ή τον έσπρωξαν. Θα μας το πει εκείνος όταν μιλήσει», καταλήγει ο υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και μέλος του Συλλόγου Ερευνητών, Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου.

Πώς εξηγεί ο Πρύτανης το εξιτήριο του Α. από το «Βενιζέλειο»

Οι θεσμοί της Πολιτείας όμως επιφύλασσαν κι άλλες δυσκολίες στον μεταπτυχιακό φοιτητή, ακόμα και μετά από αυτή την τόσο επικίνδυνη πτώση. Σε πρώτη φάση μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, όπου εκεί οι γιατροί στα Επείγοντα δεν έκριναν την κατάστασή του ανησυχητική, αφήνοντας τους αστυνομικούς να τον οδηγήσουν στο κρατητήριο ενώ εκείνος πονούσε φριχτά.

«Τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν και μην γνωρίζοντας από τί ύψος είχε πέσει ο άνθρωπος, ρώτησα την Αστυνομία για την κατάσταση του ανθρώπου και μου είπαν ότι είχε δύο μικρά ρωγμώδη κατάγματα στα δάχτυλα του ποδιού και το μετατάρσιο, όχι κάτι σημαντικό δηλαδή», λέει ο κ. Κοντάκης.

«Προς το μεσημέρι, όταν ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, πληροφορήθηκα πως υπάρχουν και κάποιες λεπτές κακώσεις στην σπονδυλική στήλη, από χαμηλά στον αυχένα μέχρι ψηλά στον θώρακα. Εξαιτίας τους, είναι πολύ πιθανόν να πονούσε κατά τις ώρες που βρισκόταν υπό κράτηση», συνεχίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης που είναι επίσης διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπου και νοσηλεύεται ακόμα ο πολυτραυματίας φοιτητής.

«Είναι κακώσεις που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει μέχρι και σοβαρή βλάβη στον τραυματία, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, ο γιατρός στο νοσοκομείο που τον εξέτασε αμέσως μετά το ατύχημα δεν τις εντόπισε, αλλά παραλείψεις λεπτών κακώσεων, ειδικά σε συνθήκες εφημερίας, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο», υποστηρίζει ο κ. Κοντάκης.

Οι αντιδράσεις και η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης

Ψηφίσματα αντίδρασης στην αστυνομική αυθαιρεσία με αφορμή τα γεγονότα κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης «Ευαγγελισμού» και αλληλεγγύης προς τον άτυχο φοιτητή έχουν δημοσιεύσει δεκάδες φορείς και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΕΛΜΕΠΑ, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και άλλες.

Οι δέκα συλληφθέντες και φυσικά ο νοσηλευόμενος πολυτραυματίας έχουν αφεθεί ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των Αρχών.