Έντονες αντιδράσεις από διάφορους φορείς έχει προκαλέσει η επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας της κατάληψης «Ευαγγελισμός» στην Κρήτη, που οδήγησε σε τραυματισμό φοιτητή μετά από πτώση από τα 12 μέτρα, αλλά και την συνακόλουθη όπως καταγγέλλεται αστυνομοκρατία, με την πολιορκία του χώρου της αυτοοργανωμένης ομάδας «Τηγανίτης».

Ads

Αρχικά, με ψήφισμά τους, διδάσκοντες/διδάσκουσες του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «η αιφνίδια έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη “Ευαγγελισμού” τα ξημερώματα του Σαββάτου και ο σοβαρός τραυματισμός μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ με ρωγμώδη κατάγματα στην σπονδυλική στήληˑ η αναίτια περικύκλωση από μονάδες της Αστυνομίας του στεκιού του αυτοοργανωμένου, και γνωστού για τις αντιρατσιστικές του θέσεις, αθλητικού σωματείου “Τηγανίτης” το απόγευμα της Δευτέραςˑ οι αναίτιες προσαγωγές διαδηλωτών, ανάμεσα στις οποίες και τριών ακτιβιστών-τριών, υποψηφίων διδακτόρων- διδακτορισσώνˑ οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών με ρίψη δακρυγόνων και, τέλος, η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σε όλο το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, συνιστούν μια πρωτόγνωρη συνθήκη επιβολής του δόγματος της «μηδενικής ανοχής», που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τις αξίες ενός πανεπιστημίου, γνωστού για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες».

Διαβάστε επίσης: Ρεπορτάζ tvxs.gr / Γνώριζε ο Πρύτανης για την αστυνομική επιχείρηση που κατέληξε στην πτώση του φοιτητή

Επίσης, αναφέρουν πως «η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την κοινότητά μας δεν επιτυγχάνεται με τρόπους που οδηγούν σε κατασταλτικές λογικές, καθώς αυτές προκαλούν αλυσιδωτές καταστάσεις έντασης στην κοινωνική καθημερινότητα της πόλης και στην πανεπιστημιακή ζωή».

Ολόκληρο το ψήφισμα

Τις ημέρες αυτές το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου γνώρισε μια ασυνήθιστη συνθήκη έντασης. Η αιφνίδια έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη “Ευαγγελισμού” τα ξημερώματα του Σαββάτου και ο σοβαρός τραυματισμός μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ με ρωγμώδη κατάγματα στην σπονδυλική στήληˑ η αναίτια περικύκλωση από μονάδες της Αστυνομίας του στεκιού του αυτοοργανωμένου, και γνωστού για τις αντιρατσιστικές του θέσεις, αθλητικού σωματείου “Τηγανίτης” το απόγευμα της Δευτέραςˑ οι αναίτιες προσαγωγές διαδηλωτών, ανάμεσα στις οποίες και τριών ακτιβιστών-τριών, υποψηφίων διδακτόρων- διδακτορισσώνˑ οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών με ρίψη δακρυγόνων και, τέλος, η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σε όλο το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, συνιστούν μια πρωτόγνωρη συνθήκη επιβολής του δόγματος της «μηδενικής ανοχής», που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τις αξίες ενός πανεπιστημίου, γνωστού για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες.

Ads

Απέναντι στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί μια σειρά από σημαντικά περιστατικά κοινωνικών κρίσεων (όπως το ναυάγιο της Πύλου με πάνω από 500 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, την οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς, τις απώλειες ανθρώπων και την ανεπανόρθωτη καταστροφή των οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας), η θεαματική επίδειξη της λογικής «νόμος και τάξη» στην πόλη του Ηρακλείου μας βρίσκει αντίθετους και αντίθετες.

Επιπλέον, σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μας προβληματίζει έντονα τόσο η ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής, η οποία προβάλλει εμφατικά την απόδοση του ιστορικού κτιρίου στο Πανεπιστήμιο ως ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου και της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και το αίτημα προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να παρέμβουν χωρίς να υπάρχει σαφής, τεκμηριωμένος σχεδιασμός της αξιοποίησής του κτιρίου. Μας προβληματίζει παράλληλα και η βεβιασμένη επιλογή των αρμόδιων αρχών να προχωρήσουν σε αυτήν την συγκυρία στην υλοποίησή της επιχείρησης εκκένωσης του κτιρίου.

Πάγιο αίτημα της Πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν και είναι η μέριμνα για την στήριξη των φοιτητών/ φοιτητριών, ερευνητών/ερευνητριών, έμπρακτη στήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό και στην υπάρχουσα υποδομή, καθώς και η διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων που αφορούν τις ακαδημαϊκές λειτουργίες και την περιουσία του Πανεπιστημίου μέσα από διαδικασίες διαλόγου και συμπερίληψης. Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την κοινότητά μας δεν επιτυγχάνεται με τρόπους που οδηγούν σε κατασταλτικές λογικές, καθώς αυτές προκαλούν αλυσιδωτές καταστάσεις έντασης στην κοινωνική καθημερινότητα της πόλης και στην πανεπιστημιακή ζωή.

Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων που έχουν έρθει στην πόλη του Ηρακλείου για τη διαχείριση του περιστατικού και την ανάληψη δράσεων για την μείωση της έντασης τόσο στην πόλη όσο και στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ζητούμε την ενίσχυση του διαλόγου στις κοινότητες του Πανεπιστημίου και την αποφυγή ενεργειών που μπορούν να δυναμιτίσουν περαιτέρω το κλίμα, αλλά και να οδηγήσουν σε αυταρχικότερες ενέργειες.

ΟΕΝΓΕ: Υπέρμετρη βία και προσβολή του δημοκρατικού αισθήματος

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, κάνοντας λόγο για υπέρμετρη βία εκ μέρους της πολιτείας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «θα είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη και ομάδα αυτού του τόπου που με ειρηνικό τρόπο αγωνίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο, τα παιδιά του και τον διπλανό του».

Η ανακοίνωση

Τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν δυο περιστατικά στην πόλη μας που τάραξαν την προεκλογική νιρβάνα της τοπικής κοινωνίας. Το ένα ήταν η διάλυση της κατάληψης του κτιρίου του «Ευαγγελισμού», που κρατούσε κοντά στα 20 χρόνια, και το άλλο ήταν η πολιορκία των γραφείων του αντιφασιστικού αθλητικού σωματίου «Τηγανίτης».

Όσον αφορά την διάλυση της κατάληψης του «Ευαγγελισμού», θα θέλαμε να καταδικάσουμε την άσκηση υπέρμετρης βίας εκ μέρους της πολιτείας, που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό έναν νεαρό συμπολίτη μας, αφού δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, πολλώ δε μάλλον όταν ο σκοπός δεν είναι ξεκάθαρος. Εκτιμούμε ότι σαν κοινωνία δεν αντέχουμε άλλο αίμα και άλλες απώλειες νέων ανθρώπων, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο υπερασπίζονται αυτό που αντιλαμβάνονται σαν σωστό και δίκαιο.

Επίσης θα θέλαμε να ευχηθούμε, εάν και εφόσον τελικά το κτίριο περάσει στα χέρια του Πανεπιστημίου –και δεν γίνει κάτι ανάλογο με τη “Rosa Nera” αντίστοιχου κτιρίου στα Χανιά, όπου μετά από μια «επιχειρησιακή γυμναστική» της αστυνομίας σήμερα είναι και πάλι στα χέρια αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων- να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών και των πολιτών του Ηρακλείου και να μην γίνει πολυκατάστημα ή ξενοδοχειακή επιχείρηση με σκοπό την εξεύρεση πόρων για το Πανεπιστήμιο.

Σε σχέση με την πολιορκία των γραφείων του «Τηγανίτη» θεωρούμε την ενέργεια αυτή προσβλητική και για το δημοκρατικό αίσθημα και για το θυμικό του Κρητικού λαού. Θυμίζουμε ότι η ιστορία του Τηγανίτη ξεκινάει από τα μαύρα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και έχει το όνομα ή παρανόμι, για την ακρίβεια, του λαϊκού ήρωα και αγωνιστή της αντίστασης Γιώργη Βρέντζου. Σε μνήμη της δράσης του, ιδρύθηκε και πήρε το όνομα του αυτό το αθλητικό σωματείο με παράλληλη πολύπλευρη κοινωνική και πολιτική δράση.

Να σημειωθεί ότι τα γραφεία του «Τηγανίτη» στεγάζονται απολύτως νόμιμα στο συγκεκριμένο χώρο και η επιχείρηση της αστυνομίας δεν έγινε για να προστατέψει την νομιμότητα αλλά αμφισβήτησε ευθέως την δυνατότητα ανθρώπων ή ομάδων να συσκέπτονται, να συζητούν και να συνδιαλέγονται ελεύθερα σε μια Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Μας κάνει δε τρομερή εντύπωση η διαφορετική αντιμετώπιση της Ελληνικής αστυνομίας και των πολιτικών προϊσταμένων της, όταν πριν λίγες ημέρες επέτρεψε την πορεία 200 νεοναζί φασιστοειδών από την Κροατία να διασχίσουν ανεμπόδιστα όλη την επικράτεια για να αιματοκυλήσουν την Ν. Φιλαδέλφεια.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ηρακλείου θα είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη και ομάδα αυτού του τόπου που με ειρηνικό τρόπο αγωνίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο, τα παιδιά του και τον διπλανό του.

Κοινή ανακοίνωση των Ενιαίων Φορέων Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ανακοίνωση για την κατάσταση εξέδωσε και ο Σύλλογος του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών αλλά και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάνοντας λόγο για παράνομη αστυνομική βία, αναφέροντας μάλιστα πως η πρόσκληση των αστυνομικών δυνάμεων προήλθε από τον πρύτανη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου.

Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ: Δεν αντέχουμε άλλο αίμα νέων ανθρώπων

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ο οποίος με ανακοίνωσή του κάνει κι αυτός λόγο για υπέρμετρη βία από τις αρχές και προκλητική στάση.

«Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία δεν αντέχουμε άλλο αίμα και απώλειες νέων ανθρώπων, που για τον έναν ή τον άλλον λόγο υπερασπίζονται συλλογικά αυτό που εκείνοι αντιλαμβάνονται ως σωστό και δίκαιο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 30 του Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Αστυνομία εκκένωσε βίαια την κατάληψη του Ευαγγελισμού, συλλαμβάνοντας 11 άτομα που βρίσκονταν στον χώρο, μεταξύ των οποίων ένας υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΗΜΜΥ και μια προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε, κατά την επιχείρηση διάλυσης της κατάληψης, οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του διδακτορικού φοιτητή μας, που δέχτηκε πολλά χτυπήματα, ακόμη και στο κεφάλι, ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες χωρίς να έχει προβάλει καμιά αντίσταση κατά τη σύλληψή του. Παρ’ ολίγο μάλιστα να οδηγήσει στον θάνατο μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που έπεσε στο κενό από την ταράτσα του κτηρίου με τις χειροπέδες στους καρπούς του.

Η προκλητική στάση της Αστυνομίας συνεχίστηκε το μεσημέρι της επόμενης μέρας, Σαββάτου, όταν πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης πετώντας δακρυγόνα ανάμεσα σε πολίτες με μικρά παιδιά. Από τότε βιώνουμε καθημερινά πρωτόγνωρες εικόνες αστυνομοκρατίας στην πόλη μας. Η επίδειξη δύναμης εκ μέρους της αστυνομίας και η εφαρμογή του δόγματος νόμος, τάξη και βία σε όσες και όσους διαφωνούν, συνεχίστηκε και τη Δευτέρα όταν διμοιρίες των ΜΑΤ, απρόκλητα, εγκλώβισαν δεκάδες νέους και νέες που έκαναν συνέλευση στα γραφεία του ιστορικού, αντιφασιστικού αθλητικού σωματείου ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ.

Δεν είναι δυνατόν, σε μια δημοκρατία, όποιος/α διαφωνεί με τις κυρίαρχες απόψεις και πολιτικές να αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης και να του ασκείται ασύμμετρη βία. Το ανοιχτό, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται να μένει αμέτοχο απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πολύ περισσότερο δε να στηρίζει και να επικροτεί αντίστοιχες πρακτικές βίας. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κρήτης λειτουργούν σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και το ιστορικό Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αργοσβήνει, όπως και το ΕΣΥ, από την εγκατάλειψη της Πολιτείας.

Εμείς, οι διδάσκοντες του ΕΛΜΕΠΑ δεν θα σταθούμε αμέτοχοι και απαθείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Σε έκτακτη συνεδρίαση, σήμερα Παρασκευή 6-10- 2023, το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταδικάσει απερίφραστα τη βία των ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια και μετά την εκκένωση της κατάληψης του «Ευαγγελισμού» που οδήγησαν στον τραυματισμό φοιτητών. Ο Σύλλογος προτείνει στη Διοίκηση του ΕΛΜΕΠΑ να παρέχει νομική υποστήριξη στους φοιτητές του Ιδρύματος που συνελήφθησαν.

Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία δεν αντέχουμε άλλο αίμα και απώλειες νέων ανθρώπων, που για τον έναν ή τον άλλον λόγο υπερασπίζονται συλλογικά αυτό που εκείνοι αντιλαμβάνονται ως σωστό και δίκαιο.