Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup, στην οποία κατατέθηκαν δυο κείμενα, ένα των θεσμών κι ένα της ελληνικής κυβέρνησης. Νέο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. 

Ads

Στο Eurogroup, το οποίο ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:30, κατατέθηκαν δύο κείμενα, ένα των θεσμών και ένα από την ελληνική πλευρά με τις αντιπροτάσεις. Ωστόσο όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το κείμενο συζήτησης ήταν αυτό των θεσμών και η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις και διαφωνίες, ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση. Διαβάστε αναλυτικά τα δύο σχέδια και τις διαφορές τους.

Οι εξελίξεις live από την ΕΡΤ:

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο tvxs.gr:

Το ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup

Ads

* Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στο τέλος θα υπερισχύσει η λογική και Ελλάδα και δανειστές θα οδηγηθούν σε έναν συμβιβασμό και θα καταλήξουμε σε συμφωνία.

* «Είμαστε ανάμεσα σε κακή συμφωνία και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. 

* Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε; Τσίπρας, Μέρκελ, Ρέντσι γελούν στη Σύνοδο Κορυφής. Δείτε τις σχετικές φωτό

* Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Peter Spiegel, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

* Ληξιπρόθεσμη οφειλή και όχι χρεοκοπία η μη πληρωμή της δόσης, λέει το ΔΝΤ

* Λύση για την Ελλάδα τη Δευτέρα και πριν ανοίξουν οι αγορές θέλει η Μέρκελ 

* Κλίμα διαφωνιών στο Eurogroup και επί των δύο προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

* Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κέννυ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

* Στέλιος Κούλογλου στην ευρωβουλή: Μη δολοφονείτε τη δημοκρατία!

* Κρούγκμαν προς δανειστές: Πλάκα μας κάνετε; Διαβάστε το άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Νέα συνεδρίαση το Σάββατο

* Αισιόδοξος ότι Ελλάδα και Ευρωζώνη θα καταλήξουν σε συμβιβασμό εμφανίστηκε ο Έλληνας, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

* Διεκόπη το Eurogroup – Ζητούν νέες προτάσεις

* «Δεν έχουμε επιτελέσει ακόμη επαρκή πρόοδο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

* Το πλάνο με τις θέσεις των Υπουργών στο τραπέζι του Eurogroup: Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ θυμήθηκε τις «παλιές καλές εποχές» κι αποκάλυψε μέσα από το λογαριασμό του στο twitter με ποια σειρά κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών στο τραπέζι του κρίσιμου Eurogroup.

* Επικοινωνία Τσίπρα με Παυλόπουλο: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.

* Ξεκίνησε στις 14:45 η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

* Οι περισσότεροι ΥΠΟΙΚ και αξιωματούχοι προσήλθαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις

* Συμφωνία με βάση το κείμενο των θεσμών θέλει ο Μοσκοβισί [ΒΙΝΤΕΟ]: Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κείμενο των θεσμών να οδηγήσει σε συμφωνία εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί. 

* «Ειλικρινά, δεν γνωρίζω ποιες είναι οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία σήμερα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ.

* «Λάβαμε το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη μόλις πριν μισή ώρα. Δεν ξέρουμε τι συμφωνία υπάρχει μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Υπάρχει ένα κείμενο που έχουν υποβάλει οι θεσμοί και ένα κείμενο με την ελληνική πρόταση. Δεν υπάρχει ένα έγγραφο θα δούμε που υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες. Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να κάνω προβλέψεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα, κατά την άφιξη του.

* O Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντο δήλωσε αισιόδοξος  αν και η κατάσταση,  όπως είπε, είναι περίπλοκη.

*Ντάισελμπλουμ: Θα ακούσουμε τις ιδέες των Ελλήνων και θα προχωρήσουμε [ΒΙΝΤΕΟ]: «Πρέπει λοιπόν να ακούσουμε στη συνεδρίαση τις ιδέες τις ελληνικής πλευράς. Πού συμφωνούν και που διαφωνούν», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Και θα προχωρήσουμε από εκεί», κατέληξε.

* Φινλανδος ΥΠΟΙΚ: «Υπάρχουν δύο προτασεις με μεγάλες διαφορες μεταξύ τους. Τουλαχιστον εχουμε 2 χαρτια», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup.

* Επίθεση της Bild στο Ποντίκι για γελοιογραφία με θέμα το «Άουσβιτς» της διαπραγμάτευσης : Το επίμαχο σκίτσο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, απεικονίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνησηυπό την απειλή του όπλου του Σόιμπλε να προχωρούν προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στην είσοδο του οποίου αντί για την επιγραφή «Arbeit macht Frei» (η εργασία απελευθερώνει) αναγράφεται «There is no alternative» (Δεν υπάρχει εναλλακτική).

* Συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά της «νέας συμφωνίας»: Σε νέο συλλαλητήριο καλεί την Παρασκευή η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ .

* Αισιόδοξοι με μέτρο οι Γιούνκερ και Σουλτς: Ο Μάρτιν Σουλτς εξήρε τις προσπάθειες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διαπραγμάτευση και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. Συγκρατημένος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, είπε  χαριτολογώντας πως θα ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων την Τρίτη που εκείνες θα λήξουν.

* Σόιμπλε:Η τελική απόφαση είναι στα χέρια της Ελλάδας [ΒΙΝΤΕΟ]: «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει πολλές προόδους. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια της Ελλάδας κι εκείνη δεν έχει κάνει κάποια πρόταση συμβιβαστική», δήλωσε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. «Δεν μπορώ να πω ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης», σημείωσε.

* Το 11σέλιδο κείμενο των δανειστών δημοσίευσαν οι Financial Times

* Νέα «ανάσα» ρευστότητας μέσω ELA: Νέα ανάσα ρευστότητας εξασφάλισαν σήμερ αοι ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA της ΕΚΤ. Το ποσό υπερβαίνει τα 90 δισ. ευρω.

* Πρεχτ: Η Ευρώπη θυμίζει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση της: «Η παλιά ιστορία ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη συμμαχία ειρήνης δεν ισχύει πλέον και δεν έχουμε βρει κάποια άλλη αφήγηση», δηλώνει ο Γερμανός φιλόσοφος Ρίχαρντ Νταβίντ Πρεχτ σχολιάζοντας το σίριαλ της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – Ευρώπης. Ο Γερμανός φιλόσοφος παραλληλίζει μάλιστα την Ευρώπη με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λέγοντας ότι τού θυμίζει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση της.

* Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελλληνικό κείμενο έχουν ανακληθεί η κατάργηση της εξαίρεσης του ΦΠΑ στα νησιά και η αύξηση στις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

* Δεν υπάρχει συμφωνία – Δυο διαφορετικά κείμενα στο EuroWorking Group:  Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ετοιμάζεται πρόταση που θα σταλεί ως «βάση συζήτησης» στο Εurogroup το οποίο τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 14.30. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κείμενο «επιτρέπει την επίτευξη συμφωνίας παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες».

* Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δική της πρόταση: Τη θέση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ρεαλιστικές και ότι υπάρχει διάθεση για λύση μεταφέρουν  από τις Βρυξέλλες Έλληνες αξιωματούχοι.

* Σέλινγκ: Αισιόδοξος, αλλά συμφωνία μέχρι την Κυριακή: Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Σέλινγκ, προειδοποίησε ότι η Κυριακή είναι η τελευταία προθεσμάι για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει χρόνος για να συζητηθεί αυτή στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών – μελών της ευρωζώνης.

* Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργό Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

image

* Γερμανικές επικρίσεις για τη νέα τορπίλη από το ΔΝΤ: Εντείνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για τη σκληρή στάση που τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απέναντι στην Ελλάδα.

* Τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν πληροφορίες για προσχέδιο «εφικτής συμφωνίας». Κυβερνητικές πηγές από την άλλη ανάφεραν  ότι η ελληνική πλευρά μένει σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες θα κατατεθούν και στα θεσιμκά όργανα της Ένωσης, με στόχο άμεση συμφωνία στα πλαίσια της απόφασης του Eurogroup. Ασαφές παραμένει μέχρι στιγμής ποιο κείμενο θα συζητηθεί στο Eurogroup.

* Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς.

* «Εποικοδομητικές» οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων: Σε εποικοδομητικό κλίμα έγιναν οι πρωινές διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της ελληνικής αντιπροσωπείας και των θεσμών για προετοιμάσουν το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

* Εκστρατεία της Il Manifesto για το ελληνικό χρέος: Η Αθήνα δεν είναι μόνη: Εκστρατεία αλληλεγγύης στο αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της ξεκίνησε η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, η οποία καλεί τους αναγνώστες της να υπογράψει μία επιστολή υπό τον τίτλο «Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Η Αθήνα δεν είναι μόνη»

* Ο διεθνής Τύπος αγωνιά για την εξέλιξη των διαπραγματέυσεων: Η νέα αποτυχία θεσμών και Ελλάδας να καταλήξουν σε συμφωνία, με την προθεσμία της 30ης Ιουνίου που λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος να πλησιάζει, γεμίζει «αγωνία» τα διεθνή ΜΜΕ για το τι μέλει γενέσθαι.

* Σε εξέλιξη η εξαμερής Τσίπρα – θεσμών: Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδος η εξαμερής συνάντηση, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

* Η άφιξη Τσίπρα στο κτίριο της Κομισιόν.

* Μαζάουερ: Μπορεί ο Τσίπρας να μεταλλαχθεί από έναν ριζοσπάστη μαθητή σε έναν πολιτικό άνδρα;: Σκληρή κριτική στον ¨Ελληνα πρωθυπουργό, διατυπώνοντας την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε κι ότι έχει έρθει η ώρα να βάλει την πατρίδα πάνω από το κόμμα ακεί ο καθηγητής Ιστορίας του Columbia και συγγραφέας, Μαρκ Μαζάουερσε άρθρο του στους Financial Times. Ο Μαζάουερ που έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι  η λιτότητα δεν είναι πολιτική και ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβολίζει την αποκήρυξη της Ευρώπης αλλά τον επαναπροσδιορισμό της, προειδοποιεί τώρα για Grexit και θέτει ένα προκλητικό ερώτημα: Μπορεί ο Τσίπρας να μεταλλαχθεί από έναν ριζοσπάστη μαθητή σε έναν πολιτικό άνδρα;

* Πιερ Μοσκοβισί: ​Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος: Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης εμφανίζεται ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.Πιερ Μοσκοβισί, παρά τα νέα μεγάλα εμπόδια που έχει βάλει στον δρόμο προς την συμφωνία το ΔΝΤ.

* Reuters: Το σημερινό Eurogroup ίσως δεν είναι το τελευταίο: Το σημερινό Eurogroup μπορεί να μην είναι το τελευταίο και οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς θα μπορούσαν να κρατήσουν ως το Σάββατο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

* Θέατρο ή δραχμή;: Είναι πραγματικά απίθανο να υποθέσει κανείς ότι σηκώθηκε η Λαγκάρντ από τη Νέα Υόρκη, μαζί με τα φουλάρια της και πήγε στις Βρυξέλλες με αγριεμένο στυλ να απαιτήσει από τον Τσίπρα να πάει στο σουβλάκι στο 2,20, τα μακαρόνια στο 1,20  και να μειώσει τη σύνταξη του παππού 40 ευρώ, ειδάλλως θα χρεωκοπήσει την Ελλάδα! Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το πράγμα; Το θεωρώ απίθανο.

* Μία νέα D(-ιαπραγμάτευση) Day στην Ευρώπη… της ντροπής: Η πιο διάσημη «D-Day» είναι η 6η Ιουνίου 1944, η μέρα της Απόβασης στη Νορμανδία, που αποτελεί την εκκίνηση της προσπάθειας των Συμμάχων να απελευθερώσουν την ηπειρωτική Ευρώπη από την Γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημερινή μέρα ίσως να σηματοδοτήσει άλλη μία «D-Day» (D-ιαπραγμάτευση Day) όπου οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι που συσκέπτονται με την ελληνική κυβερνητική ομάδα στις Βρυξέλλες, θα κατεβάσουν για άλλη μια φορά όλα τα όπλα τους εναντίον της χώρας με σκοπό όχι να απελευθερώσουν αλλά να δεσμεύσουν την Ελλλάδα στην πολιτική λιτότητας, που την οδήγησε στην κατάσταση που είναι σήμερα. Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

* Αριστερή Πλατφόρμα: Να ανοίξει η συζήτηση για εναλλακτικές: Είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ακόμη ότι μπροστά στις «ιταμές μεθοδεύσεις των πιστωτών» επιβάλλεται να ανοίξει η συζήτηση των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει η χώρα «χωρίς δαιμονοποιήσεις και δογματισμούς».

* Η Αριστερή κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί και να επιτύχει: Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας – αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί περισσότεροι –  δεν έχει άλλη επιλογή από  το να υποστηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  και να της δώσει την ευκαιρία να «οικοδομήσει κράτος» για πρώτη φορά, να συγκρουστεί με παθογένειες,  να καταργήσει την κλεπτοκρατία, να συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπιών.

* H αδιαλλαξία του ΔΝΤ αντίθετη στις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία: Η αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό δόγμα του. Ο λόγος δεν είναι ότι η Λαγκάρντ θέλει «να πάρει τα λεφτά της πίσω», όπως αναφέρθηκε πρόσφατα, διότι το ΔΝΤ ξέρει καλά ότι αυτό είναι ανέφικτο. Μάλλον το ΔΝΤ δεν μπορεί να αφήσει μία οικονομία να ξεφύγει αλώβητη από την ασφυκτική περίπτυξη του, ιδιαίτερα όταν αυτή η οικονομία οδηγείται από μία αριστερή κυβέρνηση. Ακόμη και όταν γνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να προκόψει χωρίς την επιβάρυνση του χρέους.

* Ρώσικη ρουλέτα από τους δανειστές για συμφωνία ή ρήξη: Στη ρώσικη ρουλέτα των παρατάσεων κρίνεται και αυτό το 24ωρο το ελληνικό δράμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται, ουσιαστικά, σε διαρκή σύνοδο με τους επικεφαλής των πιστωτών στις Βρυξέλλες.

* Συνεχίζονται οι προσπάθειες για έναν έντιμο… εκβιασμό: Άλλοι κάνουν προσπάθειες για έντιμο συμβιβασμό κι άλλοι εφαρμόζουν στυγνό εκβιασμό… Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.