Η ονομασία «D-Day» είναι ο νατοϊκός χαρακτηρισμό της επί χάρτου άσκησης της ημέρας εφαρμογής πλήρους γενικής προσβολής των εχθρικών στόχων από ξηρά, θάλασσα και αέρα και που ακολουθείται και σε πραγματικές επιχειρήσεις.

Ads

Η πιο διάσημη «D-Day» είναι η 6η Ιουνίου 1944, η μέρα της Απόβασης στη Νορμανδία, που αποτελεί την εκκίνηση της προσπάθειας των Συμμάχων να απελευθερώσουν την ηπειρωτική Ευρώπη από την Γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημερινή μέρα ίσως να σηματοδοτήσει άλλη μία «D-Day» (D-ιαπραγμάτευση Day) όπου οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι που συσκέπτονται με την ελληνική κυβερνητική ομάδα στις Βρυξέλλες, θα κατεβάσουν για άλλη μια φορά όλα τα όπλα τους εναντίον της χώρας με σκοπό όχι να απελευθερώσουν αλλά να δεσμεύσουν την Ελλλάδα στην πολιτική λιτότητας, που την οδήγησε στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Με τον τίτλο «D-Day» κυκλοφορεί η σημερινή Αυγή. «Ημέρα αποφάσεων η σημερινή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς από τις όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις Βρυξέλλες προδιαγράφονται τόσο το μέλλον της χώρας μας όσο και η ικανότητα τουλάχιστον της Ευρωζώνης να προχωρήσει συντεταγμένα μπροστά», γράφει η Αυγή στο πρωτοσέλιδο της. «Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα απέβησαν άκαρπες, καθώς προσέκρουσαν από τη μια στις αντικοινωνικές αξιώσεις του ΔΝΤ προς όφελος ακόμη και της βιομηχανίας τζόγου και, από την άλλη, στην υπόγεια, αλλά ισχυρή γερμανική άρνηση να υπάρξει ρητή δέσμευση για διευθέτηση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα το πρωί με νέα συνάντηση Τσίπρα, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ και, ακολούθως, νέο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι και σύνοδο κορυφής το βράδυ», και το να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι είναι κοντά.

Ads

«Ως εδώ και μη παρέκει», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών. Απέρριψε ο πρωθυπουργός τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών γράφει στο φύλλο της και συνεχίζει απαριθμώντας τα νέα προαπαιτούμενα των θεσμών για συμφωνία. «Την ταπείνωση της κυβέρνησης επιδίωξαν οι δανειστές κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Δημιούργησαν μια ασφυκτική ατμόσφαιρα, απαιτώντας την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ενώ απέφυγαν τη συζήτηση για το θέμα του χρέους. Απέρριψαν κάθε πρόταση για φορολογία στους έχοντες και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις», αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Στην κόκκινη γραμμή Τσίπρα για το χρέος αναφέρεται και το Έθνος.  Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ, ύστερα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων για να βρεθούν πλαίσιο λύσης στα ανοιχτά μέτωπα και κοινός τόπος στο θέμα του χρέους».

Με τον τίτλο «Ανένδοτος Τσίπρας για το χρέος» κυκλοφορούν Τα Νέα . Η εφημερίδα σημειώνει ότι «θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται στις Βρυξέλλες, μετά την επίδειξη αδιαλλαξίας από την πλευρά των δανειστών, που παρέδωσαν τελεσιγραφικά προτάσεις -σοκ στην ελληνική πλευρά. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποδέχεται μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος».

«Η Ευρώπη της ντροπής» είναι ο τίτλος του Ποντικιού που κυκλοφορεί με μία γελοιογραφία στο πρωτοσέλιδο του σχετικά με τα 8 δις μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει. Τα μηδενικά των δις σχηματίζουν θηλιές με τις οποίες η Ευρώπη προκαλεί ασφυξία στην Ελλάδα.

Η Δημοκρατία γράφει ότι «παρασκήνιο που φαίνεται ότι συνδέεται ακόμη και με ύποπτα εσωτερικά παιχνίδια στη χώρα μας κρύβουν οι νέες βάρβαρες αξιώσεις του ΔΝΤ, ακόμη και στο παρά ένα, προκειμένου να συναινέσει στην επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».

«Πραξικόπημα των Γερμανών για να φάνε τον Αλέξη», βλέπει η ΚontraΝews. Σύμφωνα με την εφημερίδα «για να ακυρώσει τα βρόμικα σχέδια των Γερμανών σε βάρος της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να γυρίσει γρήγορα από τις Βρυξέλλες να πει όλη την αλήθεια στο λαό και να προκηρύξει εκλογές, που θα έχουν και δημοψηφισματικό χαρακτήρα και οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα 100 χρόνια».

«Συνέχεια των μνημονίων» και «αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης» βλέπει από την πλευρά του ο Ριζοσπάστης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους δανειστές βγάζει λάδι την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τα μνημόνια, τους αντιλαϊκούς νόμους κλπ. Συνεχίζοντας σε αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, έρχεται να προσθέσει και νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου, που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός».

Για «σύγκρουση μνημονίων» κάνει λόγο ο Ελεύθερος Τύπος, ενώ η συντηρητική Εστία γράφει ότι «ο τόπος πληρώνει τις πρόωρες εκλογές».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: