Βαριές ευθύνες στο ελληνικό Λιμενικό για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου καταλογίζουν τόσο ο Ιάσονας Αποστολόπουλος όσο και ο Κρίτων Αρσένης, επικαλούμενοι πληροφορίες που προέρχονται από τους διασωθέντες πρόσφυγες.

Ads

Τόσο ο  βραβευμένος διασώστης όσο και ο υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 αναφέρουν πως  το αλιευτικό -το οποίο ήταν εμφανώς υπερφορτωμένο- βυθίστηκε κατά τη διάρκεια απόπειρας ρυμούλκησής του από το ελληνικό Λιμενικό.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Οι αντικρουόμενες εκδοχές για τις κινήσεις του Λιμενικού

Ειδικότερα, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σε ανάρτησή του στο facebook με τίτλο «Φαρμακονήσι Νο 2;»  αναφέρει:

Ads

Νέο στοιχείο που αλλάζει τελείως τα δεδομένα. Σήμερα, οι διασωθέντες της Πύλου αποκάλυψαν ότι το ελληνικό λιμενικό έδεσε το σκάφος τους, το ρυμουλκούσε και μετά βυθίστηκε! Στο βίντεο, στα σχόλια, λένε ότι το λιμενικό τους ρυμουλκούσε πολύ γρήγορα και αυτό αποσταθεροποίησε την βάρκα και την ανέτρεψε. Την ίδια πληροφορία έλαβε και ο Κρίτωνας Αρσένης, πέρα από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν ισχύει αυτό, δεν μιλάμε μόνο για άρνηση διάσωσης και εγκληματική αμέλεια, αλλά για πράξη που προκάλεσε τον θάνατο 600 ανθρώπων.
▪️ Το λιμενικό απέκρυψε το γεγονός αυτό και στην ανακοίνωση του δεν εξηγεί πως το σκάφος ανατράπηκε. Γράφουν ότι το σκάφος του λιμενικού προσπάθησε να προσεγγίσει τους πρόσφυγες για να διαπιστώσει το πρόβλημα και μετά μυστηριωδώς οι πρόσφυγες βυθίστηκαν.
▪️Γιατί το λιμενικό δεν αναφέρει την ενέργεια ρυμούλκησης στην εκτενή του αναφορά; 3 ανακοίνωσεις έβγαλαν χθες με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Είναι δυνατόν να ξέχασαν αυτό;
▪️ Γιατί τους ρυμουλκούσατε; Που τους πηγαίνατε; Η ρυμούλκηση δεν είναι ενέργεια διάσωσης, αλλά ενέργεια που παραπέμπει σε pushback. Το ίδιο έγινε και στο Φαρμακονήσι, στην Μύκονο τον Ιούνιο 2022 και αλλού.

Πολύ πιθανό να τους έσπρωχναν από την ελληνική ζώνη διάσωσης SAR για να μεταφερθούν στην μαλτέζική, ώστε να τους παρατήσουν εκεί και να απαλλαχθεί η Ελλάδα από την ευθύνη διάσωσης. Η Μαλτέζικη απείχε μόνο 43 μίλια.

Η ρυμούλκηση εξηγεί το γιατί ανατράπηκε η βάρκα χωρίς καθόλου κύμα.

Εξηγεί το γιατί όλη μέρα σήμερα απαγόρευαν στους δημοσιογράφους να μπουν στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Μόνο πρώην βουλευτές μπήκαν και αυτοί δέχονταν πιέσεις να μην μιλάνε με τους διασωθέντες.
Να μην συγκαλυφθεί η υπόθεση!

Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τις ευθύνες ελληνικού κράτους και Frontex!

Δικαιοσύνη για τα θύματα, ασφαλείς και νόμιμοι οδοί για να μην θρηνήσουμε κι άλλους».

Κρίτων Αρσένης: «Oι άνθρωποι μας είπαν ότι ενώ τους τραβούσε το λιμενικό, ξαφνικά αναποδογύρισε το πλοίο»

Από τη μεριά του, ο Κρίτων Αρσένης μετά την επίσκεψή του ως μέλος αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, μετέφερε τις μαρτυρίες επιζώντων: «Oι άνθρωποι μας είπαν ότι ενώ τους τραβούσε το λιμενικό, ξαφνικά χωρίς να καταλάβουν και οι ίδιοι, ενώ η θάλασσα ήταν ίσια, αναποδογύρισε το πλοίο» κατήγγειλε ο υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες «την ώρα που τους τραβούσε το λιμενικό, τους είχε δέσει με ένα σκοινί, μετά από λίγο ξαφνικά αναποδογύρισε το πλοίο, χωρίς να καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πως. Δεν φαίνεται να έχει γίνει μετακίνηση γιατί οι άνθρωποι δεν χωρούσαν να μετακινηθούν. Δεν γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες».

Διασωθέντες σε Τσίπρα: «Το ελληνικό λιμενικό έβαλε σκοινί στο πλοιάριο και επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοιάριο»

Την ίδια στιγμή, σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων προσφύγων, όπως τις διηγήθηκαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Καλαμάτα και συνομίλησε μαζί τους. 

Οι επιζήσαντες περιέγραψαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ελληνικό λιμενικό έβαλε σκοινί στο πλοιάριο και επιχείρησε να το ρυμουλκήσει, αλλά η βάρκα άρχισε να πηγαίνει δεξιά-αριστερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, οι διασωθέντες είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι θεώρησαν πως ήταν το ιταλικό λιμενικό και θα τους οδηγούσε στην Ιταλία και υπογραμμίζουν πως αν είχαν λάβει βοήθεια δεν θα συνέβαινε αυτό.

«Όταν αναποδογυρίσαμε, ήρθαν και μας έβγαζαν φωτογραφίες αντί να μας βοηθήσουν» είπε ο εκπρόσωπος των διασωθέντων, καταγγέλλοντας τη στάση ενός πλοίου και ενός ελικοπτέρου που βρίσκονταν στην περιοχή και προσέθεσε ότι «φύγαμε από την χώρα μας γιατί υπάρχει πόλεμος και ψάχναμε μια καλύτερη ζωή».