Αναταραχές έχει προκαλέσει στην Δημοκρατική Αριστερά το εκλογικό αποτέλεσμα, που την έφερε στο 1,23%. Πολλά κορυφαία στελέχη έχουν εκφράσει εκτός από την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση, δριμεία κριτική προς τον Φώτη Κουβέλη και προς τις επιλογές της ηγετικής ομάδας.

Ads

 
Στην Αγίου Κωνσταντίνου  ξεκινούν τις εργασίες τους τα όργανα του κόμματος, με στελέχη, όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Νίκος Τσούκαλης, να έχουν θέσει ζήτημα ηγεσίας και να έχουν μιλήσει για δραστηριοποίηση στον χώρο της κεντροαριστεράς – κάτι που ο Φ. Κουβέλης απέρριπτε κάθετα στο παρελθόν.
 
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, που από την Κυριακή το βράδυ είχε ζητήσει να οδηγηθεί το κόμμα σε συνέδριο αποτίμησης του αποτελέσματος, μιλώντας στο Tvxs, δηλώνει ότι η πολιτική ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ είναι αμφισβητήσιμη, ενώ η επιβίωσή της βρίσκεται στον χώρο της κεντροαριστεράς. Επίσης, σημειώνει ότι η στροφή της ηγεσίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ «από τον οποίο φύγαμε πριν τέσσερα χρόνια» ήταν λάθος, και τονίζει ότι στην θέση του Κουβέλη θα είχε ήδη παραιτηθεί, «όπως έκαναν οι επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της Ισπανίας και της Σλοβενίας». Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχουν τάσεις ανεξαρτητοποίησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 
Που πιστεύετε ότι οφείλεται το αποτέλεσμα των εκλογών;
 
Αποδοκιμάστηκαν πλήρως οι επιλογές της ηγετικής ομάδας.
 
Στοίχισε πάρα πολύ η αποχώρηση από την κυβέρνηση τι στιγμή και για τον λόγο που έγινε.
 
Στοίχισε πάρα πολύ το ακαριαίο και απόλυτο «όχι» του Φώτη Κουβέλη στον διάλογο για την κεντροαριστερά και η άποψη που διακινήθηκε ότι όσοι επιθυμούν τον διάλογο υπηρετούν αντίπαλα πολιτικά σχέδια.
 
Στοίχισαν οι επιλογές των συνεργασιών με φθαρμένους ΠΑΣΟΚους, που δεν καταλαβαίνω γιατί ήταν αμόλυντοι, ενώ δεν συζητούσαμε με το άλλο ΠΑΣΟΚ. Αυτοί μόλις είδαν ότι τους άρεσε η Δημοκρατική Αριστερά, βρήκαν βάρκα να σωθούν. Τώρα που είδαν ότι η βάρκα ξεφουσκώνει και βουλιάζει, πηδάνε στην θάλασσα ένας-ένας. Έτσι και αλλιώς θα φεύγανε, μόλις τους κουνούσε κάποιος ένα καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Άλλοι περιπλανήθηκαν στις περιοχές του ΣΥΡΙΖΑ, πριν έρθουν σε μας. Άλλοι μπαινοβγαίνανε στις διάφορες φράξιες του ΠΑΣΟΚ, πριν έρθουν σε μας.
 
Επίσης, στοίχισε η απόλυτη άρνηση του Φ. Κουβέλη να δεχθεί την εσωτερική κριτική που κάναμε πολλά στελέχη από το φθινόπωρο ήδη, ότι αυτή η γραμμή που ακολουθούμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος, καθώς από αυτόν είχαμε φύγει πριν τέσσερα χρόνια. Και αποδείχθηκε λάθος.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις εκλογές την Κυριακή μίλησε για ιδρυτικό συνέδριο της Ελιάς. Ο Ν. Τσούκαλης και ο Β. Οικονόμου έχουν μιλήσει για πολιτική ύπαρξη στην κεντροαριστερά. Εσείς συμμετείχατε στις εργασίες των 58. Πιστεύετε ότι το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ είναι στην κεντροαριστερά, ακόμη και αν σ’ αυτή κυριαρχεί η Ελιά;
 
Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Βενιζέλος λέγοντας αυτά ή τι προτείνει. Όσον αφορά τον κ. Τσούκαλη μέχρι πρότινος συμφωνούσε με την άποψη της ηγεσίας περί εξυπηρέτησης «αντίπαλων συμφερόντων».
 
Εγώ βεβαίως συμμετείχα, αλλά όχι για να μπω σε άλλο κόμμα όπως ηλιθίως και προβοκατόρικα με κατηγορούσαν κάποιοι μέσα στην ΔΗΜΑΡ. Εγώ ήμουν από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος. Ήμουν από αυτούς που τραβούσαμε τον Φώτη Κουβέλη για να φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την εποχή των γκρουπούσκουλων και όχι την εποχή της βαθυπασοκαρίας που τρέχουν όλοι να πιάσουν στασίδι. Δεν είδα, λοιπόν, φως και μπήκα.
 
Εγώ λέω εδώ και πολλούς μήνες ότι έπρεπε η ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στις διεργασίες για την κεντροαριστερά. Τότε, ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να συμμετέχει με άλλους όρους. Πριν από ένα χρόνο, πριν την αποχώρηση από την κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ ήταν μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε 6,5% και το ΠΑΣΟΚ 5,5%.
 
Ο Φώτης Κουβέλης τότε ήταν πάνω στο άλογο. Ήταν στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού. Όλοι ρωτούσαν τι λέει ο Κουβέλης. Τότε ήταν καπετάνιος, τώρα είναι ναυαγός.
 
Οι φυλές του ΠΑΣΟΚ, οι διάφορες μικρότερες ομάδες, όλοι περιμέναμε από τον Κουβέλη πρωτοβουλία. Τώρα την πρωτοβουλία την έχει ο Βενιζέλος, δευτερευόντως ο Σταύρος Θεοδωράκης, και πεμπτευόντως ο Κουβέλης. Εγώ του τα είχα πει εδώ και ένα χρόνο. «Είσαι στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών. Από εσένα περιμένουν», του είχα πει. Και όχι μόνο δεν έκανε κάτι αλλά αρνήθηκε και τις πρωτοβουλίες που πήραν άλλοι. Τώρα λέει ότι θα αναλάβει αυτός πρωτοβουλία. Τι πρωτοβουλία θα λάβει; Δεν παίρνει πρωτοβουλία το 1,23% απέναντι στο 8% ή το σχεδόν 7% του Ποταμιού.
 
Θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στα όργανα;
 
Το θέμα έχει τεθεί ήδη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα κινείται προς ανεξαρτητοποιήσεις. Διάφοροι ΠΑΣΟΚοι θα πηδήξουν από το πλοίο. Ο κ. Καστανίδης που είναι; Η κα Κοππά; Ο κ. Μπεγλίτης; Την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Όπως ο Βουδούρης, ο Μουτσινάς και ο Μιχελογιαννάκης. Κάποιοι βουλευτές ψάχνουν τρόπο να διασωθούν. Πάντα οι βουλευτές όταν βλέπουν ένα χώρο να συρρικνώνεται, αρχίζουν τις επαφές για να διασωθούν κοινοβουλευτικά. Εμένα αυτό δεν με ενδιαφέρει. Το θεωρώ αστείο ακόμη και αν το βλέπω στους συναδέλφους μου.
 
Το θέμα ηγεσίας, όμως, πρέπει να το βάλει ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών της Ισπανίας παραιτήθηκε. Ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών της Σλοβενίας παραιτήθηκε. Και εκεί είδαν μείωση της δύναμης, όχι εξαφάνιση. Εδώ μιλάμε για οριακή ύπαρξη. Η ΔΗΜΑΡ είναι στην χαραμάδα της εξαφάνισης. Στην θέση του Φώτη Κουβέλη θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή. Ήδη.
 
Εκείνος είπε ότι «ήταν ένα κακό αποτέλεσμα και θα το δουν τα όργανα». Ποια όργανα; Τα έγχορδα; Τα κρουστά;
 
Αν σας γινόταν πρόταση για την ηγεσία θα την αποδεχόσασταν;
 
Δεν ενδιαφέρομαι για την ηγεσία. Το είχα πει στον Φώτη Κουβέλη. Οι πολιτικοί ηγέτες συνήθως φοβούνται κάποιους «δελφίνους». Εγώ δεν είμαι δελφίνος. Δεν είμαι εξουσιολάγνος. Δεν με ενδιαφέρει η ηγεσία, όπως δεν με ενδιαφέρει και κανένα Υπουργείο. Εγώ θέλω μια καλή και δίκαιη κυβέρνηση.
 
Συμφωνώ με το να παίρνουμε σκληρά μέτρα αν και εφόσον υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν μπορεί ο κάθε Σαμαράς και ο κάθε Βενιζέλος να τσακίζουν τον κόσμο με οριζόντιες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις, όταν δεν κάνουν τίποτα για την φοροδιαφυγή, τις λίστες, τον έλεγχο στα δημόσια ταμεία και την διαχείριση από αλήτες της πολιτικής.
 
Δεν έκαναν τίποτα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και τώρα το ανακοίνωσε ο Σαμαράς ότι θα το κάνει. Τα μέτρα έχουν ψηφιστεί εδώ και πολλούς μήνες. Και τώρα ακούμε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα το ΄16. Ποιος εμποδίζει τον κ. Σαμαρά να τα εφαρμόσει; Μήπως αυτοί που τον ακούνε να τα λέει και θα του προκαλέσουν πρόβλημα;
 
Αλλά είναι και ο κ. Τσίπρας από την άλλη. Δεν είναι μόνο ο Σαμαράς. Ο κ. Τσίπρας άλλα λέει στο Τέξας, άλλα στα αμφιθέατρα, άλλα στο Μπραχάμι, άλλα στον Γλέζο, άλλα στον Παπαδημούλη. Αυτά είναι αρλούμπες.
 
Ακούγονται τα σενάρια επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση μέσω του ενδεχόμενου ανασχηματισμού. Συμφωνείτε με κάτι τέτοιο;
 
Δεν πάσχω από κανένα κυβερνητισμό και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει το ζήτημα. Κατά την δική μου άποψη η Δημοκρατική Αριστερά έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση και οφείλει να συμμετέχει σε κυβερνητικές διαδικασίες. Πρέπει να επιστρέψει σε αυτή την λογική. Όχι όμως οπουδήποτε. Στην δεδομένη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σαφώς όχι. Αλλά αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει έναν ανασχηματισμό και θέλει να προχωρήσει σε μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών χωρίς νέα μέτρα αλλά μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις (που δεν έχει κάνει καμία για να μην ενοχλήσει το πελατειακό σύστημα), τότε η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε και πρέπει να είναι παρούσα. Αν υπάρχει πολιτικά μέχρι τότε. 

**(30/05/2014): Ο Γρηγόρης Ψαριανός σε νέα του επικοινωνία με το Tvxs θέλησε να πει «σε όσους χυδαιολογούν και δεν αντέχουν την διαφορετική γνώμη κάνοντας εμετό πάνω σε κάθε τι με το οποίο διαφωνούν, χαιρετίσματα»