Ενα μεγάλο βήμα προς τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας και της ευζωίας των ζώων πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα-πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή από 55 βουλευτές, ώστε η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ζώων.

Ads

Η κατάθεση της πρότασης ήταν μια πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, που συνυπέγραψαν συνολικά 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ενωση Κεντρώων, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Το υποβληθέν στην Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος αίτημα πρότεινε την προσθήκη διάταξης στο άρθρο 24Α με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων έμβιων όντων.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς.

Ads

Κατά της πρότασης ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα άρθρα τα οποία θα αναθεωρηθούν κατά την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων αποτελούσε χρόνιο αίτημα και έναν από τους πλέον σημαντικούς στόχους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), αλλά και του φιλοζωικού κινήματος της χώρας μας.

Η αναγκαιότητα για τη θεσμική εγγύηση της προστασίας των ζώων προέκυψε από το αρνητικό ρεκόρ κακοποιήσεων και ειδεχθών εγκλημάτων κατά ζώων που έχει καταγραφεί, είτε από πρόθεση είτε λόγω ελλείμματος φιλοζωικής κουλτούρας.