H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας και 20.000 λιγότερους αναπληρωτές. Είναι η χώρα στην οποία άνοιξαν τα σχολεία χωρίς σχολικές καθαρίστριες, χωρίς σοβαρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τον covid – 19, χωρίς τεστ στους εκπαιδευτικούς, χωρίς καμία υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς μάσκες ή με μάσκες ακατάλληλες, χωρίς αντισηπτικά. Μέσα σε όλη αυτή την επικίνδυνη ανοργανωσιά, προστέθηκε και το  μπάχαλο της ώρας έναρξης του αγιασμού σήμερα αλλά και η παραβίαση από την πλευρά της υπουργού Νίκης Κεραμέως, του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τη μη πραγματοποίηση μαθημάτων την πρώτη και την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους.

Ads

Οι γονείς ανησυχούν και οι εκπαιδευτικοί μιλούν για πρωτοφανές χάος. Ορισμένοι από αυτούς, καλούν μέσω των social media τις Ομοσπονδίες τους να αποφασίσουν απεργία. Ακολουθεί το σύντομο χρονικό των κινήσεων μιας υπουργού, που έχει συγκεντρώσει μέσα σε λίγους μήνες απίστευτα αρνητική δημοσιότητα από τα βέλη των πολιτών και αρκετών media.

Τι ώρα θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και πώς παραβλέπει μια υπουργός ένα Προεδρικό Διάταγμα

Το υπουργείο Παιδείας δεν είχε ανακοινώσει μέχρι την Παρασκευή την ώρα που πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, με αποτέλεσμα κάθε σχολείο να αποφασίσει από μόνο του την ώρα προσέλευσης, ανά τάξη. Κάπως έτσι, με δεδομένο ότι είχε ανακοινωθεί πως ο αγιασμός θα γινόταν στις 11 το πρωί, οι περισσότεροι διευθυντές των σχολείων τοποθετούσαν την ώρα προσέλευσης μεταξύ 9.15 και 10.45.

Ads

Όμως το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο εξέδωσε οδηγίες που έφεραν τα πάνω κάτω, καθώς σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο στις 8.15. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου. Αποτέλεσμα, η αντίδραση εκπαιδευτικών και γονέων.
 
Πέραν τούτου όμως, με την εγκύκλιο που έστειλε η Ν. Κεραμέως την Παρασκευή στα σχολεία, προσπερνά τo προεδρικό διάταγμα που λέει ρητά ότι την πρώτη μέρα και την τελευταία στα σχολεία δεν πραγματοποιείται μάθημα. Η πρώτη αφορά τον αγιασμό και η τελευταία την παράδοση ελέγχων. «Ενώ είναι γνωστό χρόνια το προεδρικό διάταγμα, ξαφνικά είδαμε στα κανάλια την υπουργό, να ενημερώνει ότι τη Δευτέρα θα γίνει μάθημα. Είναι ανεκδιήγητα αυτά τα πράγματα υπουργός να παρακάμπτει ολόκληρο προεδρικό διάταγμα, εκτός αν δεν το γνώριζε. Που κι αυτό είναι εξοργιστικό» λέει εκπαιδευτικός στο tvxs.gr.

Χωρίς καθαρίστριες εν μέσω πανδημίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία, αρκετοί εκπαιδευτικοί με την έναρξη της χρονιάς, έβαλαν γάντια, πήραν απορρυπαντικά και καθάρισαν τα σχολεία στα οποία εργάζονται. Γιατί μπορεί οι πολίτες να πληρώνουμε μέσω φόρων την καθαριότητα στα σχολεία, αλλά η κυβέρνηση άλλαξε εν μέσω πανδημίας τον νόμο πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών, με αποτέλεσμα την ημέρα που οι εκπαιδευτικοί ανέλαβαν καθήκοντα, τα σχολεία να είναι σε κακό χάλι, όπως δηλώνουν οι ίδιοι στο tvxs.gr.

«Εν μέσω πανδημίας, επιστρέφουμε αύριο στα σχολεία δάσκαλοι και καθηγητές χωρίς καθαρίστριες. Λένε ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Εμείς δημιουργούμε νέα κρίση πάνω στην κρίση» λέει διευθύντρια δημοτικού σχολείου Αθήνας στο tvxs.gr. Υπογραμμίζει επίσης πως εν μέσω πανδημίας, το καλύτερο για όλους και όλες θα ήταν να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που εργάζεται  επί χρόνια στα σχολεία όπως συνέβαινε έως το 2019. «Έχει εγκαθιδρυθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τις γυναίκες που είναι 10, 11 χρόνια στα σχολεία. Γνωρίζουν τις σχολικές μονάδες, ξέρουν τι να προσέξουν σήμερα που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της πανδημίας».  Συνάδελφος της συμπληρώνει: «Πήραμε χλωρίνες και γάντια και καθαρίσαμε μόνες μας. Τι να κάνουμε;»

Επίσης, προσωπικό καθαριότητας που προσλαμβάνεται την τελευταία στιγμή, είναι λιγότερο σε αριθμό και με πολύ λιγότερες ώρες διαθέσιμες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Σχολεία υγειονομικές βόμβες με 25-27 παιδιά ανά τάξη

Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας να δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι δεν υπήρχε χρόνος ανεύρεσης επί πλέον αιθουσών, ώστε να έχουμε λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, όπως διεκδικούν εκπαιδευτικοί και γονείς, η αλήθεια είναι όμως ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρήκαν χρόνο. Γιατί απλούστατα ήταν γνωστό ήδη από τον περασμένο Μάρτη πως θα υπάρξει αυτή η αναγκαιότητα. Τι έκανε το υπουργείο Παιδείας; Αύξησε εν μέσω καλοκαιριού τον αριθμό μαθητών ανά τάξη και δήλωσε πως το όριο των μαθητών ανά τάξη θα είναι τα 25-27 παιδιά! Για να ρίξει στάχτη στα μάτια η υπουργός, δεν δίστασε να αναφέρει κάποια στιγμή πως στην πραγματικότητα ο μεςος όρος είναι τα 17 παιδιά, συμψηφίζοντας τα σχολεία της ακριτικής Ελλάδας! Tα παιδιά που θα βρίσκονται σε κάθε τάξη των 30 τ.μ. θα είναι από 20 έως και 27, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη μετάδοση του ιού και αυτή την πραγματικότητα την περιγράφει  εύστοχα μητέρα, στα social media:

«Στο 5ο Λύκειο που θα πάει το παιδί μου μας ήρθε ένα μέιλ που έλεγε ότι ζήτησαν να σπάσει η Β’ Λυκείου σε περισσότερα τμήματα γιατί ξεπερνούσε τους 25 μαθητές το κάθε τμήμα κ η δευτεροβάθμια αρνήθηκε. Προφανώς βρισκόμαστε στο υπέρτατο επίπεδο ανοργανωσιάς»

Χωρίς σοβαρό υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία

Η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών επιμένει, το ίδιος και οι γονείς. Το υπουργείο κωφεύει. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς σοβαρό πρωτόκολλο για τον covid – 19. Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί οι ανησυχίες καθώς βρέθηκαν θετικοί εκπαιδευτικοί που είχαν έρθει σε επαφή με συναδέλφους τους. Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία και οι περιφερειακές διευθύνσεις, επέμεναν στην ιχνηλάτηση των εκπαιδευτικών, το υπουργείο τους έστειλε κανονικά στα σχολεία.

Το πρωτόκολλο μεταξύ άλλων δεν περιλαμβάνει τεστ στους εκπαιδευτικούς, πρόβλεψη για το τι θα γίνει αν νοσήσουν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν δευτερεύοντα μαθήματα και απευθύνονται σε μαθητές διαφορετικών τάξεων αλλά και σχολείων συχνά. Δεν προβλέπει μέτρα για τη μετακίνηση των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο με σχολικό κ.α. «Θα είναι καταστροφικό να προσαρμόζονται τα μέτρα την ώρα που θα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο. Από τώρα πρέπει να προβλεφθούν για να μην κινδυνέψουν τα παιδιά, οι ευάλωτες ομάδες ούτε οι εκπαιδευτικοί. Ήδη νιώθουμε ότι κανείς δεν νιώθει ασφάλεια με τον τρόπο που ξεκινά η σχολική χρονιά. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Τρούλης στο tvxs.gr.

20.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε σχέση με πέρσι

Την ώρα που η γειτονική Ιταλία  έχει προβεί σε πρόσληψη 40.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, που θα παραμείνουν στα σχολεία και μετά τη λήξη της έκτακτης αυτής κατάστασης, τα ελληνικά σχολεία φέτος θα λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές σε σχέση με πέρσι.

Συνυπολογίστε το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων είναι γηρασμένο και πολλοί εκπαιδευτικοί  θα χρειαστεί να απέχουν από τα σχολεία αφού ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Για τα κενά που θα προκύψουν, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Θα σας δώσουμε μάσκες (ακατάλληλες) και παγουρίνα (διαφημίζοντας τον χορηγό)

Οι μάσκες δεν έχουν φτάσει σε όλα τα σχολεία, δεν επαρκούν για τις ανάγκες, ο διαγωνισμός της τελευταίας στιγμής κατέληξε σε φιάσκο με χιλιάδες μάσκες να επιστρέφουν ως ακατάλληλες ενώ αρκετοί Δήμοι αγοράζουν δικές τους, διαπιστώνοντας την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Σε ένα καλοστημένο show, η υπουργός Παιδείας γέμισε τα media φωτογραφίες της με τα πολύχρωμα παγουρίνα  διατυμπανίζοντας την υποτιθέμενη κυβερνητική ετοιμότητα για το άνοιγμα των σχολείων. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κατάφερε, ήταν η διαφήμιση στον χορηγό το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο φαίνεται να είναι κρυφός χορηγός και της εταιρείας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Επικοινωνία: Τουλάχιστον βάλτε τα πιόνια σωστά στην σκακιέρα

Μπορεί η ανοργανωσιά να έχει χτυπήσει κόκκινο στο υπουργείο Παιδείας. Μπορεί εκπαιδευτικοί να ζητούν την παραίτηση της υπουργού στα social media. Μπορεί όλοι οι πολίτες να τρέμουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς αφού οι κυβερνητικές πολιτικές δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να ισοφαρίσει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Έτσι αφού η κα Κεραμέως έκανε tweet χρησιμοποιώντας ειδυλλιακή φωτογραφία από σχολική αίθουσα άλλης χώρας και έγινε viral στο διαδίκτυο όταν την πήραν είδηση, στήθηκε προχθές σε ελληνική σχολική αίθουσα. Στην φωτογραφία ποζάρει δίπλα σε μία σκακιέρα. Μόνο που τα πιόνια είναι τοποθετημένα λάθος.

image