Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator, καθώς φαίνεται πως στο «στόχαστρο» δεν είχαν μπει μόνο πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά αυτοί που έδιναν τις εντολές επιχείρησαν να παγιδεύσουν και υπαλλήλους της ΕΥΠ, οι οποίοι δεν άνηκαν σε αυτούς που θεωρούνταν «εύκολα χειραγωγήσιμοι». 

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, υπήρξε απόπειρα παγίδευσης εργαζομένων της ΕΥΠ λίγο διάστημα μετά την επιχείρηση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και μετά την παγίδευση του κινητού του Θανάση Κουκάκη, όταν ακόμα όλα αυτά ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Ειδικότερα, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, υπάλληλος της ΕΥΠ με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας δέχεται μήνυμα στο κινητό από άγνωστο αριθμό: «Κοριτσάκι μου, θυμάσαι;» και από κάτω υπήρχε ένα link, υποτίθεται από το youtube. Επρόκειτο για ένα από τα domain names που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής παρακολούθησης με Predator (YouTube.gr.live). 

Την ίδια περίοδο άλλη υπάλληλος της ΕΥΠ, δέχθηκε επίσης μήνυμα στο κινητό της. «Καλησπέρα Α. Θα βγουν όλα στη φόρα με αυτούς σε λίγο καιρό» και συνοδευόταν από link το οποίο παρέπεμπε παραπλανητικά σε σύνδεσμο που έμοιαζε με γνωστής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας.

Ads

Η ίδια υπάλληλος δέχθηκε και δεύτερο μήνυμα με παραπλανητικό σύνδεσμο και τη φράση «Η φωτιά που ανάψατε στο τέλος θα σας κάψει». Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μήνυμα δεν ήταν απλώς παραπλανητικό, αλλά απειλητικό, καθώς φέρεται να έχει σταλεί από κάποιον ή κάποιους που γνώριζαν για την προσωπική διαμάχη της υπαλλήλου με ανώτερό της για άσχετο θέμα. 

Ένα άλλο μήνυμα εμφανιζόταν να προέρχεται από έναν αριθμό που δήθεν ήταν καταχωρισμένος ως ΜeTooGreece: «Σε ευχαριστούμε που το ανέδειξες. Είσαι μια από εμάς» και στη συνέχεια υπήρχε και πάλι ένας ψεύτικος σύνδεσμος που παρέπεμπε -υποτίθεται- στο youtube. 

image

Και τα δύο στελέχη είχαν την εμπειρία να μην ανοίξουν τα links, κίνηση που θα οδηγούσε αυτόματα στην εγκατάσταση του λογισμικού παρακολούθησης Predator στα κινητά τους. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, τα παραπάνω μηνύματα στάλθηκαν σε μια περίοδο που οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι (μαζί με αρκετούς ακόμα) είχαν ήδη στείλει εξώδικη διαμαρτυρία επωνύμως στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, διαμαρτυρόμενοι για το ότι είχαν μετακινηθεί σε νέες υποδιευθύνσεις, «θέσεις-ψυγεία», χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς να τους ενημερώνει κανείς για τίποτα. 

Και τα δύο στελέχη της ΕΥΠ, τους οποίους επιχείρησαν να παρακολουθήσουν, τον Ιανουάριο του 2022 μετατάχθηκαν τελικά χωρίς εξηγήσεις υποχρεωτικά από τη κυβέρνηση στην Ελληνική Αστυνομία, όπου από τότε μέχρι σήμερα δεν τους έχει ανατεθεί απολύτως κανένα καθήκον. Και τα δύο στελέχη είχαν απευθύνει αναφορές στον διοικητή ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», πληροφορίες από διαφορετικές πηγές δείχνουν πως η χρήση του Predator από την ΕΥΠ ήταν δεδομένη και λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. Οταν δεν… «έπιανε» το Predator γινόταν (ή γίνεται ακόμα) η επισύνδεση μέσω της άρσης του απορρήτου. Η επισύνδεση βοηθούσε στο να βρεθούν όλες οι επαφές και τα ενδιαφέροντα ενός στόχου. Βάσει αυτής της βολιδοσκόπησης και της αναβαθμισμένης πληροφόρησης γινόταν και νέα απόπειρα με το Predator. Τα δύο συστήματα λειτουργούσαν συμπληρωματικά.

ΣΥΡΙΖΑ: «κ. Μητσοτάκη η ΕΥΠ ή ιδιώτης παρακολουθούσε μη αρεστούς υπαλλήλους της ΕΥΠ με το Predator;»

Ανακοίνωση σχετικά με τις αποκαλύψεις εξέδωσεο ΣΥΡΙΖΑ στην οποιά διερωτάται «ΗΕΥΠ ή ιδιώτης παρακολουθούσε μη αρεστούς υπαλλήλους της ΕΥΠ με το Predator;».

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, αποδίδει ξεκάθαρα την ευθύνη στον πρωθυπουργό «ως πολιτικό υπεύθυνο της ΕΥΠ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ένα ζοφερό σκηνικό που παραπέμπει σε μεθοδεύσεις αυταρχικών καθεστώτων αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Θανάση Κουκάκη και υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ως… αντιφρονούντες μπήκαν στον «πάγο», άρχισαν να παρακολουθούνται μέσω συστήματος Predator. ​

Αυτό σημαίνει πως είτε η ΕΥΠ παρακολουθούσε την ΕΥΠ, είτε κάποιος ιδιώτης παρακολουθούσε στοχευμένα υπαλλήλους της ΕΥΠ, με πληροφόρηση ή και εντολή «από μέσα».

Τα τρία τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, η ΕΥΠ εκφυλίστηκε. Από υπηρεσία που έχει ως στόχο το ποινικό έγκλημα και τη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας μετατράπηκε σε πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών σκοτεινών παρακρατικών κύκλων.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ως πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ θα πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις. Διαφορετικά θα αποδέχεται σιωπηλά ότι είναι ο εμπνευστής αυτών των τριτοκοσμικών καταστάσεων, που μόνο σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή Δημοκρατία δεν συναντά κανείς».