Τρεις κρίσιμοι χρονικοί σταθμοί και η διατήρηση της τρέχουσας νηνεμίας στο ιταλικό οικονομικό μέτωπο θα καθορίσουν την άμεση ή μη επιστροφή στις αγορές με δεκαετές ομόλογο – την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση της Ελλάδας από την προ μνημονίων εποχή.

Ads

Βασικό σενάριο, και στόχος του οικονομικού επιτελείου σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τvxs.gr, είναι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου μέσα στον επόμενο μήνα και, μάλιστα, το πολύ έως τα μέσα Μαρτίου. Η επιλογή του χρονοδιαγράμματος αυτού στηρίζεται στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά θέλει να εκμεταλλευτεί τρεις θετικούς παράγοντες: Την ύφεση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο δημοσιονομικό μέτωπο μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν – μια ύφεση που, κατ’ επέκταση, έχει αντίκτυπο και στις συνθήκες στις αγορές – το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μετά την συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και την σημαντική υποχώρηση της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών τίτλων.

Παρ΄ότι το γεγονός μάλλον περνά σε καθεστώς… σιωπητηρίου από τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης – σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει όταν τα σπρεντ ανεβαίνουν -, η απόδοση του δεκαετούς τίτλου έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα κοντά στο 3,75%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αλλά και για μια απόδοση που αγγίζει πλέον τα προ κρίσης επίπεδα. Προϋπόθεση ωστόσο για να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η εικόνα με μια νέα, επιτυχή έξοδο στις αγορές, είναι να υπάρξουν καλά νέα από τρία διαφορετικά, αλλά συγκοινωνούντα μέτωπα, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ο πρώτος σταθμός είναι η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δημοσιοποιηθεί αυτή την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά, την Παρασκευή 1η Μαρτίου, αναμένεται βελτιωμένη αξιολόγηση του οίκου Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ το τελικό «πολιτικό» ταμείο θα γίνει την Καθαρή Δευτέρα, δηλαδή στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Οι έως τώρα πληροφορίες φέρουν την έκθεση της Κομισιόν να κινείται σε θετικό πλαίσιο αξιολόγησης, παρ’ ότι αναμένεται πως θα περιλαμβάνει επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις στην πλήρωση των 16 μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων.

Ads

Τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες δείχνουν συγκεκριμένα ότι στην έκθεση θα καταγράφονται ενστάσεις για την έκταση στην οποία αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, ενώ θα υπάρχουν και νέες προειδοποιήσεις για την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων καθώς και για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που συνεπάγονται οι δικαστικές αποφάσεις για χορήγηση αναδρομικών. Όμως, από τα ίδια μηνύματα, προκύπτει και σαφής πρόθεση εξισορρόπησης και ανάδειξης της συνολικής προόδου της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να είναι εφικτή μια πολιτική προέγκριση έστω για την εκταμίευση προς την Αθήνα της πρώτης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Η επιστροφή των κερδών συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία για την ρύθμιση του χρέους και προϋπόθεση για την αποδέσμευση των δόσεων αποτελεί η πλήρωση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Με τα έως τώρα δεδομένα, και με βάση τις πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από ελληνικές κυβερνητικές πηγές, το πιθανότερο σενάριο είναι στο Eurogroup να υπάρξει η πολιτική απόφαση υπέρ της αποδέσμευσης της πρώτης δόσης με τον αστερίσκο ότι η εκταμίευση θα γίνει μόλις επιβεβαιωθεί η εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων. Ηδη, άλλωστε, τα περισσότερα από τα – τεχνικής κυρίως φύσης – 16 προαπαιτούμενα είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στην τελική φάση υλοποίησης, και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης θα είναι πολύ σύντομος.

Εάν το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, και δεν υπάρξουν αιφνίδιες αναταράξεις από εξωγενείς παράγοντες στις αγορές, τότε ανοίγει και ο δρόμος για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου έως τα μέσα Μαρτίου. Σε διαφορετική περίπτωση, το εναλλακτικό ενδεχόμενο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι μια νέα έκδοση πενταετούς ή επταετούς διάρκειας με παράλληλες μικροτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.