Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Αμαλιάδας οι τρεις επιστάτες και ο ιδιοκτήτης της φυτείας στη Μανωλάδα για την αιματηρή επίθεση κατά των 200 μεταναστών εργατών που ζητούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Την ίδια ώρα, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, οι 35 εργάτες από το Μπαγκλαντές τίθενται σε καθεστώς προστασίας.

Ads

Οι τρεις επιστάτες καθώς και ο ιδιοκτήτης της Μανωλάδας εξερχόμενοι του ανακριτή κινήθηκαν φραστικά εναντίον των δημοσιογράφων. Οι κατηγορούμενοι έφτυναν τις κάμερες, ενώ απευθυνόμενοι προς τους δημοσιογράφους έλεγαν: «εσείς μας βάζετε φυλακή». 

Σε βάρος των τριών επιστατών έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για εμπορία ανθρώπων κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην απόπειρα, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία.
 
Ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας Βαγγελάτος ΑΕ κατηγορείται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
 
Σε καθεστώς προστασίας τα θύματα
 
Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τίθενται σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες – θύματα στη Μανωλάδα Ηλείας. Παράλληλα, με εγκύκλιό του ο κ. Τέντες δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

image

Ads

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Επίσης, η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στους ίδιους τους 35 αλλοδαπούς και στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ.
 
Ο κ. Τέντες εξέδωσε επίσης εγκύκλιο προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.
 
Πλήρη διερεύνηση του περιστατικού ζητά η ΕΕ
 
Στο μεταξύ, η επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης στην ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρεμ, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού στη Μανωλάδα. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe τονίζοντας πως η επίτροπος σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: «Σοκαριστικά νέα για τον πυροβολισμό μεταναστών στην Ελλάδα. Περιμένω πλήρη διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές».

image
 
Η Agence Europe σχολιάζει ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, «οι εργάτες που δουλεύουν στην περιοχή, ζουν σε φριχτές και απαράδεκτες συνθήκες ενώ συχνά εκτυλίσσονται περιστατικά βίας εναντίον τους. Παρότι κανείς δεν σκοτώθηκε στο περιστατικό, αρκετοί εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει άμεσα και υποδειγματικά μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων απάνθρωπων επιθέσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά ότι πλέον δεν θα γίνεται ανεκτή στην Ελλάδα, η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή χιλιάδων μεταναστών εργατών υπό απαράδεκτες συνθήκες».
 
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι οι ξενοφοβικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, όπως ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο επίτροπος, σημειώνει το δημοσίευμα, άσκησε κριτική για την ατμόσφαιρα μίσους που έχει καλλιεργηθεί από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και έκανε έκκληση στις ελληνικές αρχές να δράσουν εναντίον του φαινομένου.