Στον ανακριτή για να απολογηθεί οδηγήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας Βαγγελάτος ΑΕ, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την υπόθεση της Μανωλάδας. Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι καταθέσεις των τριών επιστατών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά των 200 μεταναστών εργατών επειδή ζητούσαν τα δεδουλευμένα των τελευταίων έξι μηνών. 

Ads

Οι δράστες – 21, 27 και 39 ετών – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δήλωσαν ότι οι μετανάστες κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους και ότι δεν ήθελαν να σκοτώσουν κανέναν.  
 
Σε βάρος των τριών επιστατών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για εμπορία ανθρώπων κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην απόπειρα, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία.

Ο δικηγόρος του 39χρονου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις ήταν σε αυτοάμυνα καθώς οι εργάτες ήταν εκείνοι που κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους, ενώ ο δικηγόρος των δύο άλλων υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ούτε σκοπός να γίνει ζημιά. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ο 27χρονος ήταν εκ των πρωταγωνιστών και σε άλλο περιστατικό κακοποίησης μετανάστη τον Αύγουστο 2012, με θύμα τον τότε Αιγύπτιο εργαζόμενο στις καλλιέργειες φράουλας. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βαριές σωματικές βλάβες, ωστόσο η δίκη του εκκρεμεί.

«Εκείνοι μας απειλούσαν»

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, οι επιστάτες αρχικώς αρνήθηκαν να πληρώσουν τους εργάτες, τους έδωσαν εντολή να φύγουν από τον χώρο που είχαν συγκεντρωθεί κι όταν αυτοί δεν διαλύθηκαν, τότε πήγαν και έφεραν τα δύο κυνηγετικά όπλα και το πιστόλι, με τα οποία πυροβόλησαν εναντίον τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας είχε απειλήσει νωρίτερα τους εργάτες ότι έαν ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Η απειλή αυτή φέρεται να έχει βιντεοσκοπηθεί από κινητό τηλέφωνο και το αρχείο να βρίσκεται για εξέταση στα χέρια της Αστυνομίας. 
 
Διαβάστε επίσης:

Ads

Εταιρείες διακόπτουν τη συνεργασία με τη Βαγγελάτος ΑΕ
Ν. Μανωλάδα: Γνωστός για τη δράση του ο ένας επιστάτης 
Κατακραυγή για το μακελειό της φράουλας
Μποϊκοτάζ στις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας
Φυτείες του 19ου αιώνα τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας