Γνωστός για τη δράση του είναι ο ένας από τους τρεις επιστάτες της δολοφονικής επίθεσης κατά μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές πρόκειται για τον ίδιο δράστη που πριν από ένα χρόνο περίπου είχε σύρει με το αυτοκίνητό του έναν Αιγύπτιο στο κεντρικό δρόμο της Νέας Μανωλάδας, επιβεβαιώνοντας και τη σχετική καταγγελία από την ΚΕΕΡΦΑ που είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το tvxs.gr. Επτά μετανάστες νοσηλεύονται ακόμα στα νοσοκομεία της Πάτρας και του Πύργου. Η ΕΛΑΣ ζήτησε από την Εισαγγελία να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες τους. Νωρίτερα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και τοπικά μέσα κατήγγειλαν συλλήψεις τραυματισμένων μεταναστών μόλις έβγαιναν από το νοσοκομείο λόγω του ότι δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα. Πηγές από την ΕΛΑΣ διαψεύδουν αυτές τις καταγγελίες σημειώνοντας πως ορισμένοι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για να καταθέσουν και όχι για να απελαθούν. Άλλες πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για συλλήψεις μεταναστών, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για τα θύματα της επίθεσης.

Ads

Τις πρωινές ώρες οι αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των επιστατών, συνέλαβαν ένα 38χρονο ημεδαπό σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη καθώς για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών παρείχε κατάλυμα σε 2 από τους 3 επιστάτες που αναζητούνται. Την Τετάρτη συνελήφθη και ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης. 

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλεί δίνει στη δημοσιότητα μια ηχητική συνομιλία με έναν εργαζόμενο μετανάστη ο οποίος αποκαλύπτει τις τραγικές συνθήκες εργασίας και τις μεθόδους της εταιρείας, «της οποίας οι μπράβοι πυροβόλησαν στο ψαχνό απλήρωτους μετανάστες». Επίσης όπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ «οι ίδιοι μπράβοι της Βαγγελάτος ΑΕ είχαν σύρει το περασμένο Αύγουστο ένα Αιγύπτιο εργαζόμενο-πάλι απλήρωτο- μέσα στο κεντρικό δρόμο της Μανωλάδας και του έσπασαν το χέρι!»
 
Η ΚΕΕΡΦΑ κάνει λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο» και διερωτάται «τι απόγινε άραγε η καταγγελία, της ότι τότε σε επίσκεψη έξω από τις εγκαταστάσεις της Βαγγελάτος ΑΕ υπήρξε καταδίωξη από μπράβους σε βάρος γνωστού δημοσιογράφου (Α.Χ) και του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρου Κωνσταντίνου;»
 
«Γιατί η ΕΛΑΣ δεν μπόρεσε να εξιχνιάσει το όχι και τόσο άλυτο μυστήριο για το οποίο η τοπική κοινωνία είχε εξαγριωθεί για την δυσφήμιση που δέχονταν όλοι ως εγκληματίες και ρατσιστές; Ποιοι εξασφάλισαν μια τέτοιας έκτασης ασυλία και με τι ανταλλάγματα άραγε; Ποιος είναι ο ρόλος των  τοπικών Αστυνομικών αρχών;».

 

Η ΚΕΕΡΦΑ στην ανακοίνωσή της συνεχίζει: «Ο Λιεντού, ένας εργάτης από το Μπαγκλαντές που βρέθηκε μαζί με άλλους διακόσιους απλήρωτους συναδέλφους του στις εγκαταστάσεις της Βαγγελάτος ΑΕ. Είχαν ειδοποιηθεί από το αφεντικό ότι θα τους πλήρωναν νωρίς στις 1μμ, μετά τους είπαν να περάσουν στις 5μμ και τελικά στις 6μμ τους ανακοίνωσαν ότι πρέπει να φύγουν διότι θα δουλέψει άλλη ομάδα και όχι οι ίδιοι. Τότε τρείς που τους κατονομάζει ο Λιεντού πυροβόλησαν στο ψαχνό τραυματίζοντας  περίπου είκοσι από αυτούς. Ο Λιεντού αναφέρει ότι του είπαν «φύγετε γιατί θα σας σκοτώσουμε και θα σας κάψουμε αν ξανάρθετε». Αναφέρει μάλιστα ότι χρωστάει πολλά λεφτά σε πολλούς εργάτες.»
 


 

Διαβάστε Επίσης: Κατακραυγή για το μακελειό της φράουλας

Εν τω μεταξύ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και η αστυνομία «συμμετέχουν δραστήρια στην τραγωδία της Μανωλάδας με ξεκάθαρο στόχο να εκλείψουν οι μάρτυρες της απόπειρας μαζικής δολοφονίας εναντίον τους».

Ads

«Αυτή την ώρα, αφού έχουν συλλάβει τους Μπαγκλαντεσιανούς εργάτες από το νοσοκομείο του Ρίου που ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται νοσηλευόμενοι μετά το μαφιόζικο μακελειό της Μανωλάδας καθώς και άλλους ομοεθνείς τους, τους προωθούν προς απέλαση λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών της παραμονής τους στην Ελλάδα εγγράφων», τονίζει.

Η Μαρία Κανελλοπούλου ρωτά:
 

  • Γιατί η Αστυνομία δεν νοιάστηκε ποτέ για την ύπαρξη αυτών των σύγχρονων δούλων στην Ηλεία;
  • Γιατί η παρουσία των αρχών δεν έγινε ούτε καν ποτέ αισθητή στην περιοχή;
  • Τί αντικείμενο είχε η συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Αγγελόπουλου με τους φραουλοπαραγωγούς της Μανωλάδας λίγη ώρα πριν το έγκλημα; Συζητήθηκε το θέμα της διαβίωσης σε συνθήκες σκλαβιάς εκατοντάδων εργατών;
  • Δεν υπάρχει ίχνος ανθρωπιάς στην ηγεσία της Αστυνομίας της Αχαΐας;

 
«Επιτέλους, οι λαϊκοί, απλοί άνθρωποι της αστυνομίας ας βάλουν έναν φραγμό σε αυτή την κατρακύλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβει δυναμικά ώστε το έγκλημα της Μανωλάδας να μην κουκουλωθεί. Θα αγωνιστεί ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπεύθυνους ανεξαιρέτως»  καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Μποϊκοτάζ στις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας

Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και σε τοπικά μέσα. Σύμφωνα με το Patrastimes.gr, που επικαλείται επώνυμη καταγγελία, μετανάστες εργάτες συνελήφθησαν από την αστυνομία μόλις πήρα εξιτήριο. Οι μετανάστες φέρονται να μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της οδού Ερμού. Όπως αναφέρει το Patratime.gr το απόγευμα πρόκειται να μεταφερθούν στην Βάρδα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίας απέλασης τους.


 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άγρια επίθεση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οδό Πειραιώς ομοσπονδίες και συνδικάτα. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα, και έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τον ίδιο λόγο από μέλη του ΠΑΜΕ και από μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Μέλη του ΚΚΕ βρέθηκαν, επίσης, στην Μανωλάδα, όπου πραγματοποίησαν πορεία.