Ξεκίνησε σήμερα η «μάχη» των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές με την αγωνία να χτυπάει κόκκινο. Πρεμιέρα για τις εξετάσεις με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) για τους υποψήφιους των ημερήσιων γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ που διαγωνίζονται για μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι κλήθηκαν να αναλύσουν τη σημασία της αυτομόρφωσης και να
προτείνουν τρόπους πραγμάτωσής της σε όλη τη διάρκεια της
ζωής του ανθρώπου. Στο ίδιο μάθημα θα εξεταστούν το Σάββατο και οι μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας.

Ads

Η ώρα έναρξης της εξέτασης για τα ημερήσια λύκεια είναι 08:00 π.μ., ενώ οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Πάνω από 90.000 επίδοξοι φοιτητές προσήλθαν σήμερα στα εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας για να διεκδικήσουν μία θέση στις βαθμίδες της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Συνολικά φέτος θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές 93.713 υποψήφιοι, εκ των οποίων 77.687 μαθητές της Γ’ τάξης ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 351 μαθητές της Γ’ τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’), 830 μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’), καθώς και 14.845 απόφοιτοι προηγουμένων ετών.

Ads

Οι θέσεις των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ανέρχονται σε 35.844 για Πανεπιστήμια και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας, σε 30.190 στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, 3.047 στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και 562 στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Έχουν πάντως ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία οι εξετάσεις των αποφοίτων Β’ κύκλου ΤΕΕ στις οποίες συμμετείχαν 1040 υποψήφιοι.

Δείτε τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας εδώ.

Θορυβημένο το υπουργείο Παιδείας

Όλους τους εκπαιδευτικούς καλεί η ΟΛΜΕ να συμμετάσχουν στην απεργία της 20ής Μαΐου, ημέρα κατά την οποία διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψήφιοι προερχόμενοι από τα εσπερινά λύκεια. Η ΟΛΜΕ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει τις προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα εξετάσεις. Ωστόσο, το υπουργείο, με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε.


Ανατροπές στο σκηνικό των φετινών Πανελλαδικών

Νέες τάσεις, ανατροπές και ανακατατάξεις συνθέτουν το φετινό σκηνικό των Πανελλαδικών εξετάσεων που γίνονται εν μέσω της οικονομικής κρίσης που «μουδιάζει» γονείς και περιορίζει τις επιλογές των μαθητών. Σημαντική αλλαγή για φέτος η κατάργηση του πλαφόν της βάσης του 10 η οποία αναμένεται να διευκολύνει την εισαγωγή αρκετών υποψηφίων.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο επίπεδο της θεματολογίας αλλά και στον τομέα των προτιμήσεων σχολών και, τελικά, στις βάσεις που θα διαμορφωθούν περί τα τέλη Αυγούστου. Πτωτική προδιαγράφεται η τάση των μορίων εισαγωγής στις σχολές χαμηλής ζήτησης, ενώ παράλληλα αναμένεται κάλυψη των θέσεων στις λιγότερο δημοφιλείς πανεπιστημιακές σχολές, καθώς και στα τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Δεν αναμένονται ωστόσο μεγάλες μεταβολές στις σχολές πρώτων προτιμήσεων, όπως οι Νομικές, Παιδαγωγικές και Πολυτεχνικές σπουδές. Την ίδια ώρα, διαφαίνεται ότι υπάρχουν νέες τάσεις που οδηγούν σε καινούργια, ανερχόμενα επαγγέλματα και άνοδο αναφορικά με τη ζήτηση των τεχνολογικών σχολών. Όπως δείχνει η μέχρι τώρα ανάλυση των στατιστικών δεδομένων οι βάσεις εισαγωγής θα επανέλθουν φέτος στα χαμηλά επίπεδα του 2004 σε ό,τι αφορά στις λιγότερο δημοφιλείς σχολές.

Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία κατεύθυνσης αναμένεται να είναι οι ρυθμιστές του πρώτου επιστημονικού πεδίου στα οποία αναμένονται θέματα αυξημένης δυσκολίας στις φετινές εξετάσεις. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυτά θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγές στα υψηλόβαθμα τμήματα.

Οι Ιατρικές σχολές θα εξακολουθήσουν να είναι οι πιο υψηλόβαθμες και ενδεχομένως να φτάσουν τα περυσινά επίπεδα όπου υπερέβησαν τα 19.000 μόρια ενώ οι νοσηλευτικές σχολές των ΤΕΙ αναμένεται να ξεπεράσουν τη βάση των 11.000 μορίων. Μείωση της βάσεων αναμένεται, ωστόσο, στα υψηλόβαθμα τμήματα των Πολυτεχνικών σχολών ενώ πολύ χαμηλές αναμένεται να είναι οι βάσεις στα τμήματα των Τουριστικών Επιχειρήσεων καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη πτώση της ζήτησης.

Οργανωτικό διάβασμα, καλό φαγητό και ύπνος…

…είναι το τρίπτυχο που βοηθάει το υποψήφιο. Οι μαθητές θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα το πως οργανώνουν το χρόνο των επαναλήψεων τους και να αποφεύγουν τα ξενύχτια. Σύμφωνα με ειδικούς εξάλλου το διάβασμα στο διάστημα που διεξάγονται οι εξετάσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 5 ώρες την ημέρα ενώ είναι απαραίτητο οι υποψήφιοι να αφιερώνουν κάποιο χρόνο σε δραστηριότητες που τους αρέσουν και αποκρίνουν το άγχος. Οι έξοδοι με φίλους ενδείκνυνται. Τα ξενύχτια όμως όχι. Όσο για το εσωτερικό της αίθουσας των εξετάσεων; Το μυστικό είναι ένα. Καλή οργάνωση του χρόνου ανάλογα με το μέγεθος και τις απαιτήσεις των ερωτήσεων. Σημαντικό είναι να απομείνει στον υποψήφιο ένα ικανό διάστημα χρόνου ώστε να ξαναδιαβάσει τις απαντήσεις του πριν παραδώσει το γραπτό του.

Όσον αφορά τον οργανισμό το νερό βοηθάει στην ευεξία ενώ θα είναι καλό να αποφεύγεται ο καφές και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη καθώς δημιουργούν υπερένταση και αϋπνίες. Όσο για το φαγητό… μικρές και πολλές ποσότητες βοηθούν περισσότερο. Τα όσπρια και τα φρούτα θα πρέπει να έχουν την τιμητική τους.