Στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές θα διαπιστωθεί αν υπάρχουν σήμερα ουσιαστικές δυνατότητες συνεργασίας και σύγκλισης με την αριστερά υπογραμμίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, μετά και το «διαζύγιο» των Ανανεωτικών με το ΣΥΝ, κάνουν λόγο για εκδήλωση κινήσεων το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου από την Ανανεωτική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους.

Ads

Σύμφωνα με το στέλεχος του κόμματος, Νίκο Χρυσόγελο, «οι Πράσινοι στην Ευρώπη παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις γιατί σε αυτούς συνέκλιναν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, αλλά και ενεργοί πολίτες που συνειδητοποίησαν ότι οι πολιτικές για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον πρέπει να είναι πράσινες. Ένα κομμάτι της αριστεράς πράγματι κατευθύνθηκε προς τους πράσινους, αλλά στους πράσινους συνέκλιναν και δυνάμεις από τον πολιτικό φιλελευθερισμό, πρωτοβουλίες πολιτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος, την κριτική κατανάλωση, την κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς και ενεργοί πολίτες που δεν είχαν σχέση με την παραδοσιακή πολιτική στις όποιες μορφές της».

Ο κ. Χρυσόγελος έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και των πολιτικών συσχετισμών και της ίδιας της πολιτικής εξαιτίας της βαθιάς κρίσης που βιώνουμε, προσθέτοντας ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρνήθηκαν ποτέ τον πολιτικό διάλογο με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε προγραμματική βάση, πολύ περισσότερο με δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να έχουν και κοινές δράσεις με στόχο τη διαμόρφωση κοινωνικών πλειοψηφιών σε επιμέρους θέματα».

Το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές αποτελούν μια καλή βάση, ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν σήμερα ουσιαστικές δυνατότητες για ευρύτερες συνεργασίες και συγκλίσεις γύρω από ένα συνεκτικό πράσινο πρόγραμμα για τους δήμους και τις περιφέρειες».

Ads