Απεικονίζονται από αριστερά οι κ.κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, Φώτης Κουβέλης, Αλέξης Τσίπρας

Ads

Μετά και τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΝ και εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας φαίνεται πως επισφραγίστηκε το «διαζύγιο» των δύο πολιτικών χώρων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΑΠ), ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα την Κουμουνδούρου, αυτό που επιδιώκουν πλέον οι δύο πλευρές είναι να αποφευχθεί το οποιοδήποτε κλίμα «ανθρωποφαγίας». Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός απροόπτου αύριο το πρωί, θα επικυρωθεί η παραίτηση του κ. Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αλλά και η ανεξαρτητοποίηση των 4 βουλευτών (επιπλέον κ.κ. Τσούκαλης, Λεβέντης, Ψαριανός).

Η σημερινή πρωτοβουλία αποσκοπούσε επιπλέον στην εκδήλωση ενός είδους ύστατης ενωτικής προσπάθειας από την ηγεσία του ΣΥΝ, μέσω της προτροπής «προς τους συντρόφους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να παραμείνουν στο κόμμα». Ωστόσο, σύμφωνα και με τον κ. Χατζησωκράτη, «όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν γυρνάνε πίσω, πόσο μάλλον όταν τα περιθώρια εξαντλήθηκαν στο πλαίσιο της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας (συνέδριο)».

«Σε σχέση με τους βουλευτές – μέλη του κόμματός μας, είναι γνωστό πως μόλις προ ολίγων μηνών εκλέχτηκαν με τη σημαία του συμμαχικού μας σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, υπερασπιζόμενοι την εκλογική διακήρυξη και το πρόγραμμα, βάση του οποίου εκλέχθηκαν στη βουλή», ανακοίνωσε πριν από λίγο το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, προσθέτοντας:

Ads

«Πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τάσεις ή σκέψεις απόσχισης τραυματίζουν την αξιοπιστία του κόμματός μας και υπονομεύουν το περιεχόμενο των προτάσεών μας για την έξοδο από την κρίση.
Πυξίδα μας για την σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου μας.
Όποια και αν είναι τελικά η συνέχεια των κινήσεων των συντρόφων της ΑΠ, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα εντάσσονται σ’ έναν αντιπαραθετικό πολιτικό σχεδιασμό. Άλλωστε, εκτιμάμε ότι οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις τους δεν αφορούν ζητήματα στρατηγικής ώστε να δικαιολογούν την συγκρότηση ενός ακόμα φορέα της ανανεωτικής αριστεράς. Θεωρούμε πως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς είναι μια υπόθεση που αφορά τον ΣΥΝ ως σύνολο και όχι μόνο ένα μέρος του».

Από την πλευρά της, σε σχετική ανακοίνωση, η Ανανεωτική Πτέρυγα αναφέρει: «Είμαστε στην επόμενη μέρα με καινούρια δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν μετά το συνέδριο του ΣΥΝ. Την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στο κόμμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ. Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο χωρίς τις απαραίτητες συναινέσεις. Καλέσαμε την ηγεσία του κόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο συνέδριο, να προβάλλει μια συνετή εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Αδιαφόρησαν και οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα.
Η ηγετική ομάδα, όμηρος των παραλυτικών ισορροπιών στο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Δεν θα παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία συνολικής φθοράς και απαξίωσης του χώρου. Ο κόσμος της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Όσο μας αφορά, τα βήματα θα γίνουν δημοκρατικά με τη συμμετοχή του κόσμου της Αριστεράς. Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Χθες το βράδυ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε -σε κατ’ ιδίαν συνάντηση- από βουλευτές οι οποίοι πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα να παραμείνουν ενεργά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά να ανεξαρτητοποιηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι ο ίδιος διατίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συγκρότηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, το Σάββατο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεσμεύεται από την απόφαση του συνεδρίου του κόμματος, βάσει της οποίας η Κουμουνδούρου στηρίζει το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης φέρεται να έχει επαναλάβει ρητά το αίτημα για απεμπλοκή του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή (Τρίτη) συνάντηση ουσιαστικά δεν αποσκοπούσε στην επαναπροσέγγιση, σημειώνει ο κ. Χατζησωκράτης, ο οποίος στάθηκε στην πρόθεση και των δύο πλευρών η διάσπαση να εξελιχθεί σε ήρεμο κλίμα, καθώς «ούτως ή άλλως στην πορεία μπορεί να ξαναβρεθούμε στους δρόμους της Αριστεράς». Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα είχε προαποφασίσει την αποχώρηση από το ΣΥΝ και χρησιμοποίησε προσχηματικά την απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δεν ήταν αποκλειστικά ο παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την Πτέρυγα στην αυτονόμηση, αλλά το εγχείρημα διαμόρφωνε εδώ και καιρό «ένα περιβάλλον με σαφή κατεύθυνση προς τον αριστερισμό, που αποτελεί πηγή προβλημάτων» σε σχέση με τις θέσεις των Ανανεωτικών.

Παράλληλα, το στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας επιβεβαιώνει τη βούληση για συμπόρευση με τους Οικολόγους Πράσινους: «Εδώ και 2 χρόνια συζητάμε σταθερά για ευρύτερη συνεργασία μαζί τους. Το θέλαμε όταν ήμαστε στο κόμμα (ΣΥΝ), πόσο μάλλον τώρα. Όμως, πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί η νέα κατάσταση στο χώρο μας».