Στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα προσανατολίζεται η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, η οποία μετά την αποχώρηση από τα όργανα του κόμματος, και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα 24ωρα, κινητοποιεί τους «πυρήνες» της ανά την επικράτεια στο όνομα της ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, αναμένεται το προσεχές διάστημα να εκδηλωθούν κινήσεις στο πλαίσιο της δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου από την Ανανεωτική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους. Ταυτόχρονα, στον απόηχο του έκτακτου, δραματικού όπως αποδείχθηκε, συνεδρίου του ΣΥΝ, τις θέσεις τους παραθέτουν: Πάνος Σκουρλέτης, Σπύρος Λυκούδης και Θοδωρής Μαργαρίτης.

Ads

Η βούληση για πολιτική συνάντηση των δύο χώρων -ανανεωτικής αριστεράς και οικολογίας- διατυπώθηκε ουκ ολίγες φορές το προηγούμενο διάστημα. Από τις πιο πρόσφατες είναι η δήλωση της κ. Μαρίας Βασιλάκου, προεδρεύουσας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πράσινων στη Βουλή της Βιέννης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον οποίο συχνά επικαλούνται οι ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας: «Να γίνει πράξη το όραμά του για συνεργασία μεταξύ της ανανεωτικής Αριστεράς και του οικολογικού χώρου», «να ‘κοκκινίσουν’ οι Πράσινοι, να ‘πρασινίσει’ η Αριστερά». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημιουργία κοινού πολιτικού χώρου θα μεταφραστεί -σε δεύτερο χρόνο- σε συμμαχικό σχήμα που θα διασφαλίζει την αυτονομία των δύο πλευρών. Στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σχολιάζοντας και την ανακοίνωση προτεινόμενου υποψηφίου για την περιφέρεια Αττικής από τους Πράσινους, εκτιμούν ότι, εφόσον προχωρήσει η συνεργασία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, «μάλλον θα ψάξουμε πρόσωπα κοινής αποδοχής».

Τη διάθεση δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από τους Ανανεωτικούς εντοπίζουν και στελέχη που πλαισιώνουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΝ. Μάλιστα, μιλούν για προειλημμένη απόφαση, θεωρούν ότι η εμμονή της Πτέρυγας στην απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε προσχηματικά και αποδίδουν τη χρονική στιγμή η οποία επελέγη στην προσπάθεια που μεσολάβησε «να πεισθεί προς αυτή την κατεύθυνση ο Φώτης Κουβέλης».

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του tvxs.gr, 3 στελέχη του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ σκιαγραφούν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς:

Ads

Πάνος Σκουρλέτης (εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)

-Δεν αιφνιδιαστήκαμε από την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, γνωρίζαμε ότι κάποια στελέχη επιθυμούσαν αυτή την εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα δεν περιμέναμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα εκδηλώνονταν στο συνέδριο έτσι «άγαρμπα».

-Στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έστειλε 3 σαφή μηνύματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα για την Ανανεωτική Πτέρυγα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ:

Νέο «συμβόλαιο» για το ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι ανταγωνιστικό σχέδιο στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αποδοκιμασία της πολιτικής μέσω email (μήνυμα με αποδέκτη τον κ. Αλέκο Αλαβάνο).

Από εκεί και ύστερα, η συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΝ δεν επιθυμούσε την απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κόσμος, τα μέλη του κόμματος, είναι δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι οι Ανανεωτικοί δεν σεβάστηκαν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

-Υπάρχουν μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας τα οποία δεν μπορούν να καταλάβουν τη στάση του χώρου στο συνέδριο. Με αυτόν τον κόσμο δεν θέλουμε να «κόψουμε» γέφυρες επικοινωνίας. Αλλά, ταυτόχρονα, θέλουμε σαφήνεια. Να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία της παράταξης.

-Οι 4 βουλευτές (κ.κ. Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης, Ψαριανός) θα πρέπει είτε να παραμείνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που το θέλουμε, είτε να ανεξαρτητοποιηθούν με σαφήνεια.

-Καλώς διεξήχθη το συνέδριο, γιατί η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι η επιλογή της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι άσχετη, εν πολλοίς, από το θέμα του συνεδρίου. Αν είχαμε πράξει διαφορετικά, θα δίναμε χρόνο σε αποσταθεροποιητικές προσεγγίσεις και καταστάσεις που θα λειτουργούσαν ακόμα χειρότερα για το χώρο. Τουλάχιστον, τώρα έχουν αποσαφηνιστεί κάποια θέματα.

-Είναι θετικός ο ενωτικός ρόλος του Δημήτρη Παπαδημούλη.

-Με την απομάκρυνση της Ανανεωτικής Πτέρυγας δεν μειώνονται οι πιθανότητες για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους, με τους οποίους έχουμε ήδη κάνει επαφές. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές βλέπουμε καταρχήν θετικά την προοπτική συνεργασίας, βεβαίως, σε προγραμματική βάση.

Σπύρος Λυκούδης (Ανανεωτική Πτέρυγα)

-Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια πορεία που καθηλώνει το ΣΥΝ, αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του και δεν του επιτρέπει να κάνει το «άνοιγμα» που χρειάζεται στην κοινωνία.

-Η ηγεσία έκανε το αφελές λάθος να νομίζει ότι σοβαρά στελέχη του κόμματος, με μεγάλη διαδρομή, μπλοφάρουν (ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ). Και αυτό είναι υποτιμητικό για όλους στην παράταξη.

-Υπάρχει σαφέστατο διάγραμμα της προοπτικής για την Ανανεωτική Πτέρυγα: Ακόμη (προς το παρόν) παραμένουμε μέλη του ΣΥΝ. Ανασυγκροτούμε σε όλη την Ελλάδα τον ανανεωτικό χώρο. Πρόκειται για μία πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια, όμως, υπάρχει αποφασιστικότητα και αισιοδοξία στον κόσμο μας. Είναι ιδιαίτερα πιθανή η δημιουργία ενός πολιτικού φορέα, ανάλογα και με τις γενικότερες εξελίξεις.

-Είναι μέσα στις προοπτικές μας η προσέγγιση των Οικολόγων Πράσινων: να «πρασινίσει» η Αριστερά και να πολιτικοποιηθεί η Οικολογία, να αποκτήσει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αν θα πετύχουμε, θα το δούμε. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στους Πράσινους που επιδιώκει τη συνεργασία και θα θέσει το ζήτημα στο συνέδριο (το Σαββατοκύριακο), στο οποίο οπωσδήποτε θα παραστούμε αν κληθούμε να το κάνουμε.

-Πιστεύω ότι η ηγεσία σήμερα βλέπει πολύ καθαρά τα αδιέξοδα που προκάλεσε το συνέδριο. Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να αποτρέψουμε τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αλλά δεν τελεσφόρησαν. Υποθέτω ότι η ηγεσία θα πάρει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αλλά τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα.

-Αν και θα ήθελα να έπραττε διαφορετικά, είναι σεβαστή η θέση του Δημήτρη Παπαδημούλη, το ρόλο του οποίου, ως μέλους της Ανανεωτικής Πτέρυγας, δεν αμφισβητώ.

Θοδωρής Μαργαρίτης (Ανανεωτική Πτέρυγα)

-Χρεώνουμε προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγηθήκαμε. Επέλεξε τις συνιστώσες και έδειξε αλαζονεία, προσπαθώντας να φτιάξει ένα κόμμα «ραμμένο» στα μέτρα του.

-Τηρούμε στάση αναμονής. Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφέρει η ενωτική προσπάθεια του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος πάντως κατά τη γνώμη μου ματαιοπονεί, να δούμε τι θα κάνει η ηγεσία του ΣΥΝ με το ΣΥΡΙΖΑ, και ανάλογα θα πράξουμε. Το «ματς» εξελίσσεται.

-Θεωρούμε δεδομένο το πολιτικό κενό στην Ελλάδα και σκοπεύουμε να επιδείξουμε κινητικότητα στο χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και των Οικολόγων Πράσινων.

-Ξεκαθαρίζουμε ότι στη Βουλή δεν θα εκπροσωπούμε το ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές μας, οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί για το σύνολο των χειρισμών, θα κινηθούν στη λογική της ανεξαρτητοποίησης.

-Η Ανανεωτική Πτέρυγα πήγε πολύ καλά στο συνέδριο και ο κόσμος έχει πολύ «κέφι», θέλει να κάνει κάτι για την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση.