«Στο συνέδριο (το επερχόμενο Σαββατοκύριακο) θα τεθούν προς συζήτηση οι οποιεσδήποτε προτάσεις» για πολιτικές συνεργασίες, πάντοτε στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ένα χρόνο μετά την εκλογή του. Με την εκδήλωση οι Πράσινοι εγκαινίασαν και τα νέα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου)… λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το «γειτονικό» ΣΥΝ. Ο δικηγόρος επί περιβαλλοντικών θεμάτων, Κώστας Διάκος, ανακοινώθηκε ως προτεινόμενος υποψήφιος του κόμματος για την περιφέρεια Αττικής.

Ads

Οι ερωτήσεις προς τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων για την προοπτική συνεργασίας με την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ σχεδόν μονοπώλησαν τη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Τρεμόπουλος σημείωσε καταρχάς ότι το κόμμα του δεν διατηρεί προνομιακή σχέση με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και επανέλαβε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με επίκεντρο τις «πράσινες» αξίες και βασική προϋπόθεση την προγραμματική σύγκλιση.

Ειδικότερα ως προς τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και την προοπτική κοινής πορείας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, τόσο ο ευρωβουλευτής των Πράσινων όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, δεν απέκλεισαν κανένα ενδεχόμενο, παραπέμποντας στις διεργασίες σε τοπικό επίπεδο. Πάντως, έσπευσαν να ανακοινώσουν τον υποψήφιο του κόμματος για την περιφέρεια Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Νοέμβριο, τον κ. Κώστα Διάκο -δικηγόρος με ειδίκευση στα περιβαλλοντικά θέματα- ο οποίος θα ηγηθεί σε ένα αυτόνομο σχήμα με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή από τις κοινωνικές δυνάμεις.

Ζήτημα «ευρωπαϊκής νομιμότητας»

Στο πλαίσιο της -εφ’ όλης της ύλης- συνέντευξης Τύπου, οι Οικολόγοι Πράσινοι στηλίτευσαν την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομική στήριξη της χώρας και έθεσαν ζήτημα «ευρωπαϊκής νομιμότητας» σε μια σειρά από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως:

Ads

-Οι περικοπές στις χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς.
-Η ουσιαστική κατάργηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών φορέων, με την πρόβλεψη για πλήρη ανταποδοτικότητα του συνόλου των εισφορών και τον περιορισμό της δημόσιας παρέμβασης αποκλειστικά σε ελάχιστο εισόδημα προνοιακού χαρακτήρα για τους πιο ευάλωτους ηλικιωμένους.
-Το κλείσιμο μεγάλου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου -γραμμών που έχουν συγχρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

«Κόκκινες γραμμές για κοινωνία και περιβάλλον»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμηνύουν ότι «ρίχνουν το βάρος τους στη χάραξη «κόκκινων γραμμών» για την κοινωνία και το περιβάλλον, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τη μείωση του κόστους ζωής, την αντικατάσταση του σημερινού μηχανισμού του ΔΝΤ από ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού, την επείγουσα προώθηση εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων για πράσινη στροφή της οικονομία, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους μέσα από συλλογικά αγαθά, την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως δίχτυ ασφαλείας για τους πληττόμενους από την κρίση».

Ανάμεσα σε άλλα, οι Πράσινοι ζητούν:

-Να δημοσιοποιηθούν τα «πόθεν έσχες» της τελευταίας 10ετίας όλων των πολιτικών και των στελεχών της διοίκησης – Αποκτήματα που δε δικαιολογούνται επαρκώς, να έχουν ετήσια φορολόγηση της τάξης του 10% της αξίας τους επί 10ετία – Μη δικαιολογούμενες διαφορές να δημεύονται άμεσα.
-Να μειωθούν δραστικά οι εξοπλιστικές δαπάνες.
-Να ενισχυθούν οι «πράσινοι» τομείς της παραγωγής, όπως η βιολογική παραγωγή τροφίμων, ο οικοτουρισμός, η εγχώρια παραγωγή συστημάτων ΑΠΕ κ.ά.

Επιπλέον, ασκούν κριτική στη διοικητική μεταρρύθμιση (σχέδιο «Καλλικράτης»), μιλώντας για «’μετάλλαξη’ της φυσιογνωμίας των αγροτικών δήμων με την ενσωμάτωσή τους σε αστικούς, δημοκρατικό έλλειμμα τόσο ως προς το εκλογικό σύστημα όσο και ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργάνων α΄ βαθμού, καθώς και για κακέκτυπη μεταφορά από την κεντρική διοίκηση του αδιέξοδου τρόπου αντιμετώπισης των οικονομικών μεγεθών στον α΄και β΄ βαθμό.