Το σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ανακοίνωσε σε γενικές γραμμές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ads

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των σχολείων για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου από τις 11 Μαΐου και ακριβώς μια εβδομάδα μετά, από τις 18 Μαΐου για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά, ενώ ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου αν η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό.

Ads

Ταυτόχρονα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες θα παρουσιάσει αύριο η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Διαβάστε επίσης

Σημειώνεται ωστόσο ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη δημόσια συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ επιστήμονες, καθηγητές και γονείς εξέφρασαν σοβαρούς προβληματισμούς και δισταγμούς για την ορθότητα της επιλογής. Μεταξύ, αυτών και αρκετοί από τους επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πίεση για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων, πίσω από την οποία βρίσκονται δύο παράγοντες: Ο πρώτος είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να σταματήσουν άμεσα οι άδειες «ειδικού σκοπού» στον ιδιωτικό τομέα για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά έως 15 ετών. Ο δεύτερος, και βασικότερος, παράγοντας είναι η πίεση που ασκούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων για επαναλειτουργία έστω και τριών εβδομάδων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τα έσοδα από τα δίδακτρα του τελευταίου τριμήνου τα οποία πολλοί γονείς ήδη αρνούνται να καταβάλουν αφού δεν λειτούργησαν τα σχολεία.