Τη σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επανέναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων, εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπως σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Ads

Όπως εξήγησε σε εμφανή συγκρατημένο και επιφυλακτικό τόνο, η επιτροπή δεν έθεσε ούτε σαφή ημερομηνία, ούτε όρισε τον σαφή τρόπο που θα γίνει αυτή η επάνοδος.

Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά πως «η υγεία των παιδιών μας απασχολεί πάρα πολύ και έχουμε κάνει τις εισηγήσεις μας και η πολιτεία θα αποφασίσει».

Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον κορανοϊό, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος, αναφέροντας πως και άλλες χώρες που κοιτούν επιστημονικά δεδομένα έχουν τοποθετηθεί σαφώς για αυτή την επανέναρξη των σχολείων, στα οποία ο πληθυσμός φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο, πρόσθεσε.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της Επιτροπής δίνει ιδιαίτερο βάρος στη Γ’ Λυκείου και στις Πανελλαδικές, ωστόσο αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά το διάγγελμα Κ. Μητσοτάκη που είναι προγραμματισμένο για τις  6 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια και δύο βδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με ταυτόχρονη παράταση του σχολικού έτους. Η πορεία της πανδημίας θα ορίσει και το τέλος της σχολικής χρονιάς με αυτή να προσδιορίζεται στο τέλος Μαΐου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τέλος Ιουνίου για την πρωτοβάθμια.

Μάλιστα, σε χτεσινή της δήλωση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως η παράταση της σχολικής χρονιάς είναι πιθανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σενάριο που άφησε ανοιχτό το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Στην ίδια κατεύθυνση «δείχνουν» και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών όπως η ΟΛΜΕ.

Πάντως, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά, πιθανότατα θα βρίσκεται ένας μαθητής ανά θρανίο και θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.