Το νέο περιστατικό αστυνομικής αγριότητας στο Κουκάκι έρχεται απλά να προστεθεί στη σχετική -μακρά- «μαύρη λίστα» των τελευταίων μηνών, χωρίς όμως να προκαλεί μεγάλη έκπληξη σους περισσότερους. Το ακόμη χειρότερο όμως είναι πως τόσο η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και και αυτή της ΕΛΑΣ δείχνουν κατά βάση να θεωρούν ότι «όλα είναι καλώς καμωμένα». Δείχνουν να κωφεύουν δε  και σε φωνές έντονου προβληματισμού, ακόμη κι από ανθρώπους στους οποίους έχουν εμπιστευτεί σε θέσεις ευθύνης, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής για την αστυνομική βία, Νίκος Αλιβιζάτος.  

Ads

Στην πραγματικότητα όμως φαίνεται πως ο προβληματισμός είναι (ή οφείλει να είναι) πολύ ευρύτερος. Κι αυτό γιατί παρά τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις περί επιβολής του δόγματος «τάξης κι ασφάλειας», αλλά και τις επιχειρήσεις με συλλήψεις στο σωρό και άφθονο ξύλο στα Εξάρχεια (κι όχι μόνο) προκειμένου να στηριχτεί αυτό, το αίσθημα ασφάλειας κάθε άλλο παρά εμπεδωμένο φαίνεται να είναι σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Τα δεδομένα άλλωστε που έχει ενώπιόν του, ακόμη κι αν κοιτάξει κανείς τις τελευταίες εβδομάδες, μιλάν από μόνα τους..

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα σε δυο συνεχόμενα βράδια -πριν και μετά την τοποθέτηση της βόμβας στο ΑΤ Ζωγράφου-  υπήρξε ένα μπαράζ εμπρησμών αυτοκινήτων σε Κολωνάκι, Βοτανικό, Άνω Λιόσια και Αγία Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις και οι εμπρησμοί ATM τραπεζών αποτελούν σχεδόν καθημερινό πλέον φαινόμενο. Και όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, αυτοί δεν αφορούν την περιοχή των Εξαρχείων.

Σκηνές «Φαρ Ουέστ» στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη πιο άγριες υπήρξαν οι καταστάσεις που βίωσαν κάποιοι πολύ πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί φαίνεται πως ακόμη και η πυρπόληση αντιπροσωπείας πολυτελών αυτοκινήτων ήταν το λιγότερο..

Ads

Κι αυτό γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες (το βράδυ της Κυριακής) περαστικοί και θαμώνες των μαγαζιών στην περιοχή των Λαδάδικων έζησαν στιγμές «Φαρ Ουέστ», όταν ομάδα ατόμων έβγαλε τα «κουμπούρια» πυροβολώντας αδιακρίτως στον αέρα. 

Ταυτόχρονα, η «Άγρια Δύση»  ήρθε να πάρει και πάλι λίγες ώρες αργότερα «σάρκα και οστά» (για μια ακόμη φορά) στο κέντρο πόλης. Συγκεκριμένα, οδηγός τζιπ αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα αστυνομικών για προληπτικό έλεγχο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει άγρια καταδίωξη. Το τζιπ αφού παραβίασε σωρηδόν φωτεινούς σηματοδότες, κινούμενο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κατάληξε στην τζαμαρία μαγαζιού, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κανένα από τα δυο παραπάνω περιστατικά δεν πραγματοποιήθηκε η παραμικρή σύλληψη, καθώς οι δράστες φρόντισαν να γίνουν «καπνός» πριν να φτάσει η αστυνομία.

Οπαδικοί πόλεμοι μαίνονται

Από την άλλη, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο οπαδικός πόλεμος στη συμπρωτεύουσα. Το πλέον πρόσφατο περιστατικό υπήρξε το μαχαίρωμα 25χρονου έξω από το γήπεδο του Άρη στη Χαριλάου, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε υπάρξει επίθεση με πέτρες σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στα οποία επέβαιναν οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Και στην πρωτεύουσα όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε πως πριν από ένα μήνα η περιοχή του Ζωγράφου είχε γίνει πεδίο μάχης μεταξύ των οπαδών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Πρόσφατες επίσης είναι μνήμες της επίθεσης χούλιγκανς σε αγώνα του Youht Champions League στου Ρέντη, των επεισοδίων στο ΟΑΚΑ στο περιθώριο του αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, της επίθεσης εναντίον της αποστολής του ΠΑΟΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκης, αλλά και των άγριων επεισοδίων ακόμη και σε αγώνα Γ’ Εθνικής.

Η εκκένωση (άδειων) καταλήψεων και η εικόνα «κανονικότητας» στο κέντρο της Αθήνας

Αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε τη συνέχεια στο μπαράζ ληστειών, δολοφονιών αλλά και των υπόλοιπων εκφάνσεων του κοινού ποινικού εγκλήματος, θα αντιληφθεί πως κανείς δεν μπορεί να μιλάει ούτε για τάξη, πολλώ δε μάλλον ούτε για ασφάλεια.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δε δείχνει ικανό να πτοήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που συνέβαιναν κάποια από τα παραπάνω η ηγεσία της ΕΛΑΣ φρόντιζε να διοργανώσει -παρουσία τηλεοπτικών καμερών βεβαίως- μια ακόμη εκκένωση μιας (άδειας κατά τ’ άλλα κατάληψης). Την ίδια ώρα, αποφεύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες αλλά και τα ντοκουμέντα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την έξαρση της αστυνομικής βίας.

Ίσως πάλι να έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι πραγματικός στόχος της τωρινής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και της ΕΛΑΣ  δεν είναι ο περιορισμός των φαινομένων εγκληματικότητας, αλλά η δημιουργία μιας επίπλαστης εικόνας «κανονικότητας» κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας.

«Αποδυναμώθηκε η περιφέρεια για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο “εξυπηρέτησης” των Εξαρχείων»

«Η εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη”, το οποίο έχει δοκιμαστεί και παλιότερα, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, προφανώς δεν απέδωσε, αντίθετα όξυνε τις συγκρουσιακές συνθήκες» αναφέρει μιλώντας στο tvxs η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, και προσθέτει: «Τώρα βλέπουμε στοχευμένη από πλευράς της κυβέρνησης υπεραστυνόμευση της περιοχής των Εξαρχείων αλλά και τη ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, το οποίο αποτελούσε άλλωστε και το προεκλογικό πρόταγμα του κυρίου Μητσοτάκη».

Η εν λόγω τακτική έχει όμως σοβαρές συνέπειες όπως  επισημαίνει η κυρία Γεροβασίλη. «Την ίδια στιγμή όμως είδαμε αποδυνάμωση περιφερειακών αστυνομικών διευθύνσεων με στο στόχο να εξυπηρετηθεί το δόγμα της αστυνόμευσης στο κέντρο της πόλης» σημειώνει και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα δεν έγινε καμιά μάχη απέναντι στο έγκλημα. Αντίθετα, παρακολουθήσαμε τη “μάχη” να ξεκινάει από τις καταλήψεις, που ήταν άλλωστε κι ο εύκολος στόχος, όπου μέσα βρίσκονταν πρόσφυγες, μάνες, παιδιά. Αυτές ήταν οι πρώτες εικόνες που είδαμε στην έναρξη αυτού του “επιχειρησιακού σχεδίου”. Κατά τ’ άλλα,   δεν είδαμε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Αντίθετα, είδαμε επικοινωνιακού τύπου κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες γίνονταν αφού είχαν ειδοποιηθεί οι πάντες και κατά πρώτο λόγο λόγο τα κανάλια. Αυτό σημαίνει πως στόχος δεν είναι να αντιμετωπίσεις το έγκλημα, αλλά να επιδείξεις πυγμή. Η επίδειξη πυγμής δεν είναι και ό,τι καλύτερο στα σοβαρά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσεις».

Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει τονίζοντας: «Έχουμε γίνει επανειλημμένα μάρτυρες ακραίας συμπεριφοράς από αστυνομικούς. Αυτά όλα ψιλοκαταγγέλλονται από την πολιτική ηγεσία αλλά στα αλήθεια φαίνεται σα να έχει δοθεί ένα πράσινο φως για τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους της αστυνομίας».

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση η  κυρία Γεροβασίλη είναι σαφής. «Αφέθηκε στην τύχη της η περιφέρεια προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο για “κάθαρση” των Εξαρχείων. Το αποτέλεσμα είναι κάποιες περιοχές να είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το αστυνομικό σχέδιο δεν είναι στατικό. Οφείλει να αντιμετωπίζει τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής χωρίς να ξεχνά ότι όπου αφήσει κενό, εκεί θα οδηγηθεί το έγκλημα και κάθε παραβατική συμπεριφορά. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική αστυνομία. Όπως γνωρίζει και ότι οι παραβατικοί βρίσκονται συνήθως ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό που κάνει ένας κρατικός μηχανισμός».