Πολλαπλά είναι το πολιτικά «μέτωπα» που δείχνει να έχει ανοίξει ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς εκτός της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «ρήγματα» σε εσωκομματικό πεδίο, ενώ παράλληλα επιδίδεται σε σκληρό «μπρα ντε φερ» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Ads

Μάλιστα, ο ίδιος φρόντισε με την πρόσφατη συνέντευξή του στο Star να «φουντώσει» έτι περαιτέρω τα δυο τελευταία «μέτωπα».

Τα «μπρος-πίσω» με την κομματική πειθαρχία μετά τις αντιδράσεις

Κι αυτό γιατί κατέστη σαφές ότι σε πολλούς στην Κουμουνδούρου δεν «ήχησε καλά» η επιβολή κομματικής πειθαρχίας εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, ανάμεσα σε εκείνους που εξέφρασαν -με διπλωματικό τρόπο- τις ενστάσεις τους για την επιλογή αυτή ήταν και στελέχη, τα οποία βρίσκονται πολύ «κοντά» στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας. Επιπλέον, αντιρρήσεις εξέφρασαν δημοσίως τόσο ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, όσο και ο Τομεάρχης Παιδείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Διονύσης Καλαματιανός.

Την ίδια στιγμή, την διαφωνία τους φέρεται να εκδήλωσαν κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ την θέση διαχώρισε επί της αρχής αναφορικά με το νομοσχέδιο και ο Παύλος Πολάκης

Ads

Οι παραπάνω αντιδράσεις φαίνεται πως οδήγησαν αρχικά τον Στέφανο Κασσελάκη σε άτακτη υποχώρηση, με την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, να διευκρινίζει ότι κανείς δεν θα διαγραφεί από το κόμμα, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Λίγες ώρες αργότερα πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε μέσω ανάρτησης του αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αναφέροντας με νόημα: «Εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Τα «πυρά» Τεμπονέρα

Το ζήτημα της επιβολής κομματικής πειθαρχίας υπήρξε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της κριτικής και εκ μέρους του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος πάντως έβαλε «εφ’ όλης της ύλης» κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο γνωστός εργατολόγος καταλόγισε στον Στέφανο Κασσελάκη και στην ηγετική ομάδα δημιουργία «αχρείαστης εσωστρέφειας» στο κόμμα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στο δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη στα κομματικά ΜΜΕ αλλά και στις διαρροές για την πρόταση υπουργοποίησης εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως ήταν δυο ζητήματα που έδωσαν «λάθος μήνυμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή πάντως, οι διαφορές ανάμεσα στον Διονύση Τεμπονέρα και τον Στέφανο Κασσελάκη δείχνουν να αφορούν και την πολιτική στρατηγική του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τεμπονέρας μέσω της πλατφόρμας που κατέθεσε προ ολίγων ημερών πρότεινε την δημιουργία ενός «Μετώπου Δημοκρατίας» με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και κομμάτων του προοδευτικού χώρους απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ίδιος σημείωσε κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με νόημα: «Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν επισπεύδων, να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά, για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στηριζόμενος στην ιστορική του παράδοση και στις γενετικές του καταβολές».

Η κόντρα με το ΠΑΣΟΚ για τον «εκβιαζόμενο» Ανδρουλάκη

Είναι σαφές πως το «Μέτωπο Δημοκρατίας» του Διονύση Τεμπονέρα περιλαμβάνει -πιθανότατα σε κεντρικό ρόλο- και το ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει διάθεση να κόψει τις όποιες «γέφυρες» με την Χαριλάου Τρικούπη.

Ενδεικτικά ήταν όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνέντευξή του στο Star, κατά την οποία έδειξε να απορρίπτει εκ προοιμίου τις προαναγγελθείσες πρωτοβουλίες Ανδρουλάκης για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραμένει εκβιαζόμενος από τον πρωθυπουργό με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει ότι «ο προοδευτικός χώρος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο οποίος θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωμένο αυτόνομο κόμμα για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο, να επισημαίνει πως «ο κ. Κασσελάκης θέτει από χθες τον εαυτό του εκτός προοδευτικής παράταξης. Είναι δικαίωμά του, είναι ειλικρίνειά του, εκεί ανήκει ήδη. Το ερώτημα είναι: οι ψηφοφόροι, τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται από αυτήν τη θέση;».