Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο κράτησε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη περί κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ads

«Ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε σε συνέντευξη της η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Όπως είπε, άδικα προκλήθηκε ο θόρυβος και ενδεχομένως μια παρανόηση των νοημάτων, αναφερόμενη στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο Star, ξεκαθάρισε ότι θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ χαρακτήρισε «πράξη πολιτικής δειλίας» την παραίνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ να απέχουν.

Ads

«Το να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή και να το αποκαλεί αυτό αξιοπρεπή στάση, για μένα είναι στάση πολιτικής δειλίας. Για ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προκαλείς τους βουλευτές σου να απόσχουν; Αν το θεωρεί ζήτημα δικαιωμάτων να επιβάλλει κομματική πειθαρχία όπως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

 

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Κασσελάκη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν δημόσια στα περί κομματικής πειθαρχίας, με πρώτη αυτή του Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε στο Kontra Channel πως «το έμαθα από την τηλεόραση και μένω εκεί». Ακολούθως, στο Blue Sky, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης τόνισε πως «εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πιστεύω ότι κομματική πειθαρχία δεν χρειάζεται, έχουν λυθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτά. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται», σχολίασε το πρωί στην ΕΡΤ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, η Αθηνά Λινού αμφισβήτησε τη νομοθετική πρόταση του κόμματός για την πλήρη ισότητα στον γάμο, λέγοντας πως «δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας που να συμβουλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Διαφωνίες στην Πολιτική Γραμματεία

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σαφές πως η συνολική στάση του Στέφανου Κασσελάκη επί του θέματος, δεν απηχεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να διαφοροποιήθηκε από την προεδρική γραμμή, ενώ ο Νίκος Παππάς φέρεται να διαφώνησε με την πρακτική να ανοίξει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ τα χαρτιά του, πριν ακομα το νομοσχέδιο τεθεί υπό διαβούλευση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Θανασης Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε αχρείαστη την κομματική πειθαρχία, με το επιχείρημα ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσυπέγραψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στις αρχές της εβδομάδας.