Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο αναφορικά με την εφαρμογή ή ακύρωση της αιφνίδιας απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη να αντικαταστήσει 107 διευθυντές και υποδιευθυντές, όπως και 58 τμηματάρχες, στις εφορίες και το ΣΔΟΕ. Λόγους αναποτελεσματικότητας επικαλούνται στην οδό Καραγεώργη Σερβίας. Κάθετες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που χαρακτηρίζουν τις μετακινήσεις αναξιοκρατικές. Για τακτικές λογικής Μαυρογιαλούρου μιλά στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών ο οποίος διαμηνύει: «Αξιολογήστε μας». Aίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η νέα ενδοκυβερνητική κρίση έρχεται λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Ads

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα στελέχη, πολλά από τα οποία φέρονται να έχουν παραμείνει στις θέσεις τους επί πολλά έτη, αντικαθίστανται διότι εκτιμήθηκε πως δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί ως προς την είσπραξη εσόδων.
 
Σφοδρή αντίδραση προήλθε αρχικά από την Ιπποκράτους, με τον υπεύθυνο Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη να ζητά πριν από οποιαδήποτε απόφαση την αξιολόγηση των στελεχών βάσει των κριτηρίων τα οποία έχει θεσπίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο: «Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα».
 
Ακολούθησε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών (υπό την παρουσία του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα) ανάμεσα στον κ. Μαυραγάνη και τους κ.κ. Σαχινίδη και Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν προέκυψε κάποια επί της ουσίας απόφαση. Το θέμα παραπέμφθηκε στην κρίση των τριών πολιτικών αρχηγών.
 
Στο μεταξύ, έχει μεσολαβήσει η αντίδραση και της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην πρωτοβουλία Μαυραγάνη. Από την Αγίου Κωνσταντίνου δηλώνουν ότι αξιώνουν τη στελέχωση του κράτους με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικά ιδιοτελείς επιλογές. «Είναι προφανές ότι στα υπηρεσιακά θέματα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία, η οποία να ξεκινά και να καταλήγει μέσα σε μια λειτουργία εσωτερική της δημόσιας διοίκησης, στην αξιοκρατία. Όλα πρέπει να συνεκτιμώνται (αν έχει κάποιος τα προσόντα) και να μπαίνουν σε μια λογική αντικειμενικών και όχι κομματικών κριτηρίων…», δήλωσε χαρακτηριστικά (ΝΕΤ) ο υπεύθυνος Οικονομικών της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.
 
Εφοριακοί: «Αξιολογήστε μας»

«Για μια ακόμα φορά γυρνάμε σε εποχές λογικής Μαυρογιαλούρου», δηλώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Χρήστος Νικολακόπουλος, ο οποίος καταγγέλλει ως παράτυπη την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών. Όπως λέει, ο κ. Μαυραγάνης «έπρεπε προηγουμένως να έχει εκδώσει μία απόφαση η οποία θα όριζε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογούνταν στη συνέχεια τα στελέχη». Σχολιάζοντας την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών περί μη επίτευξης των στόχων από τις εφορίες, ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτηρίζει «γενικόλογη» τη συγκεκριμένη άποψη και υπογραμμίζει ότι «ο καθένας θα πρέπει να κρίνεται ατομικά».
 
Ο ίδιος κάνει λόγο για «πάρα πολλά παραδείγματα στελεχών τα οποία μετακινήθηκαν χωρίς κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο και ενώ μάλιστα είχαν παρουσιάσει μεγαλύτερους στόχους από αυτούς που αρχικά είχαν τεθεί». Συνοπτικά, η Ομοσπονδία Εφοριακών ζητά να «παγώσει» η απόφαση Μαυραγάνη, να θεσπιστούν κριτήρια αξιολόγησης και να κριθεί ποιοι είναι ή δεν είναι ικανοί να παραμείνουν στις θέσεις τους.
 
Σημειώνεται ότι η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών αφορά στη μετακίνηση 107 διευθυντών και υποδιευθυντών των ΔΟΥ και του ΣΔΟΕ, καθώς και 58 τμηματαρχών, οι οποίοι μετατίθενται σε άλλες ΔΟΥ, είτε ως απλοί υπάλληλοι, είτε σε ελεγκτικές υπηρεσίες.

Υψηλοί τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ
 
Για «αναξιοκρατία, διαπλοκή και κομματικό έλεγχο που διαπνέει την πολιτική της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα αμφισβητεί τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ: «Να εγκαταλείψουν τις προφάσεις και τις ‘καταγγελίες’ για τις κρίσεις αυτές και να εξηγήσουν αν οι αναφορές τους, το τελευταίο διάστημα για διαφάνεια και δικαιοσύνη, αφορούσε στο πιο ‘δίκαιο’ μοίρασμα των θέσεων».

Ads

Παρέμβαση Ραγκούση
 
Σφοδρή επίθεση στον υφυπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης: «Πρόκειται χωρίς υπερβολή, πέρα από μια απαράδεκτη αντίληψη αναξιοκρατίας, για την πιο σκληρή και άθλια επιχείρηση διαπλοκής, εξάρτησης και χειραγώγησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, από το σημερινό πολιτικό σύστημα» (δες εδώ και άρθρο).