Το έργο επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά, πρωθυπουργός και κυβέρνηση προαναγγέλλουν – ή και υπαγορεύουν – τις αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας και του lockdown, και η επιστημονική επιτροπή Τσιόδρα επικυρώνει.

Ads

Εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός πρώτος προανήγγειλε χθες από την Βουλή ότι το επόμενο βήμα που επίκειται στα μέτρα άρσης των περιορισμών είναι η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης το επιβεβαίωσε την Πέμπτη, και σήμερα Παρασκευή η πολιτική απόφαση επικυρώθηκε και από την επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Η ημερομηνία επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η άλλη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πίεσε έντονα για επίσπευση του χρονοδιαγράμματος και για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στις τάξεις από αυτήν την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου.

Ο παράγοντας όμως που καθόρισε την τελική απόφαση είναι ότι υπάρχει φόβος για μαζική «εξόρμηση» το Σαββατοκύριακο – το πρώτο μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου – στα ανοιχτά καταστήματα και οι λοιμωξιολόγοι ζήτησαν, αν μη τι άλλο, να έχουν πρώτα στα χέρια τους το «αποτύπωμα» αυτού του υψηλού ρίσκου διημέρου πριν δώσουν το φως για τα σχολεία.

Ads

Ως εκ τούτου σήμερα, Παρασκευή, δεν αναμένονται αποφάσεις άμεσης επανεκκίνησης σε ευρείς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, παρά μόνον η αποτύπωση του γενικού πλαισίου για τα σχολεία. 

Στο τραπέζι της επιτροπής βρέθηκαν και τα αιτήματα για επαναλειτουργία πιο «κλειστών» δραστηριοτήτων όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, από τα οποία εξαρτώνται περίπου 20.000 απασχολούμενοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιστήμονες αποφάσισαν να μην εισηγηθούν το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ άμεσα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πίεσε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση πιέζει και για αύξηση του αριθμού των επιβατών στα ταξί και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου – πιθανώς στις 7 του μήνα – παραπέμπεται και η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, μαζί με τις μετακινήσεις  από νομό σε νομό, μετά το χθεσινό «άδειασμα» του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και μετά από τον εκνευρισμό που υπήρξε και εντός Νέας Δημοκρατίας για το μήνυμα που εκπέμπεται στην κοινωνία σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτεραιότητες στην άρση του lockdown.

Το θέμα σχολίασε έντονα και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης λέγοντας το πρωί στον ΣΚΑΙ ότι απόλυτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι τα σχολεία και όχι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων ή άλλων τομέων της οικονομίας. Στο ίδιο πλαίσιο, επέκρινε και την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των εκκλησιών:  «Με απογοητεύει», είπε, «ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία».

Από εκεί και πέρα, στο κενό φαίνεται να πέφτει μια ακόμη ιδέα του υπουργού Ανάπτυξης – εκείνη της ταχείας επαναλειτουργίας και της εστίασης μόνον σε εξωτερικούς χώρους. Η πρόταση Γεωργιάδη ήταν να ανοίξει η εστίαση ακόμη και στα μέσα Φεβρουαρίου με θερμάστρες στους εξωτερικούς χώρους.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το σχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης δεν απορρίφθηκε από το Μαξίμου – το οποίο επίσης επιδιώκει το ταχύτερο δυνατό άνοιγμα περισσότερων κλάδων της οικονομίας για να περιοριστεί το κόστος των μέτρων στήριξης – αλλά από τους ίδιους τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέστησαν σαφές ότι το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων μόνον σε εξωτερικούς χώρους, μέσα στον χειμώνα, απλώς θα επιδεινώσει αντί να βελτιώσει την κατάσταση. Κατά τον πρόεδρο της  ΓΕΣΕΒΕ Γιώργο Καββαθά «είναι  μη βιώσιμη λύση». Ο ίδια έχει τονίσει πως «εαν δεν μπορεί να λειτουργήσει το 50% του εσωτερικού χώρου της συνολικής δυναμικότητας του καταστήματος, τότε κανένα κατάστημα δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει».

Με αυτά τα δεδομένα, και εάν δεν υπάρξει κυβερνητικός αιφνιδιασμός, το πιθανότερο είναι πως η επαναλειτουργία της εστίασης παραπέμπεται πλέον στον Μάρτιο.