«Προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν». Το ύφος του πρωθυπουργού όταν έλεγε αυτές τις φράσεις από το βήμα της Βουλής έδειχνε ξεκάθαρα ότι είχε επίγνωση ότι «αδειάζει» ανοιχτά τον υπουργό Ανάπτυξης.

Ads

Μόλις μια μέρα πριν ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει με χαρά ότι πρώτα θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα με επιχείρημα ότι πρόκειται για εποχική απασχόληση, οπότε, αν δεν ανοίξουν τώρα χάνεται όλη η χρονιά. Με αφορμή τις δηλώσεις του άρχισαν σενάρια επί σεναρίων για επικείμενη άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό και για ένα πρώτο άνοιγμα της εστίασης για να εξυπηρετηθούν όσοι θα πηγαίνουν στα σαλέ.

Λίγες ώρες μετά και, αφού πρώτα ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, είχε προειδοποιήσει με αυστηρό lockdown σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης προσπάθησε να τα μαζέψει παραπέμποντας στις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για τα σχολεία αναφέρονται σε άνοιγμα από 1ης Φεβρουαρίου. Αν αυτό ισχύει και εφόσον τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης αποδείχθηκε βιαστικός, επιπόλαιος και αναξιόπιστος.

Ads

Το γιατί ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τώρα να τον εκθέσει τόσο απροκάλυπτα συζητείται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μεταξύ βουλευτών. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στα εξής:

  • Ο Κ. Μητσοτάκης, ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις που είναι θετικές για την εικόνα του, θέλει να ενισχύσει το προφίλ του αποφασιστικού πρωθυπουργού που με την εντολή του λύνονται τα προβλήματα και διορθώνονται τα λάθη των υπουργών.
  • Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση για τη φλυαρία και την υπερδραστηριότητα στα ΜΜΕ του Αδ. Γεωργιάδη που είναι, με διαφορά, ο πιο ορατός υπουργός και θέλουν να τον «κοντύνουν».
  • Ο Αδωνις Γεωργιάδης συνέβαλε καθοριστικά στην νίκη του Κ. Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ. Παρόλα αυτά, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη δεν τον εμπιστεύονται απόλυτα. Θεωρείται σαμαρικός και επιρρεπής στον πειρασμό της αυτόνομης πορείας.
  • Με τον τρόπο που πολιτεύεται ο υπουργός Ανάπτυξης δεν βοηθά τον πρωθυπουργό. Κάνει πολλή φασαρία γύρω από το άτομό του, αγνοεί τον κεντρικό επικοινωνιακό σχεδιασμό. υπερπροβάλλεται, κινείται δηλαδή σαν να έχει προσωπική ατζέντα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει σταματήσει εδώ και καιρό να του κάνει δώρα. Του αφαίρεσε πολλές αρμοδιότητες στον πρώτο, διορθωτικό ανασχηματισμό και τον άφησε στη θέση του γιατί δεν τόλμησε να τον έχει απέναντί του, αποδεσμευμένο από τους περιορισμούς της συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ ο φάκελός του στην υπόθεση Novartis παραμένει ανοιχτός. Κι αυτό ενώ οι «σκευωροί» δεν είναι πια στην εξουσία…