Στην αποκάλυψη ότι απορρίφθηκε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αυστηρότερο κείμενο κατά της Τουρκίας από την Σύνοδο Κορυφής αλλά και αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, προχωρά το Politico.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το draft του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής περιελάβανε αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας που τελικά όμως αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα.
Πιο συγκεκριμένα το Politico τονίζει ότι σε ένα πρώτο κείμενο συμπερασμάτων αναφερόταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικής εεξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Το σημείο όμως αυτό παραλήφθηκε από το τελικό κείμενο.
Επιπλέον, σύμφωνα με δυο διαφορετικές διπλωματικές πηγές στο draft δινόταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μίας εβδομάδας για να αποσύρει το Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο. Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο και έκανε λόγο για σύγχυση «που πηγάζει από μία εσφαλμένη αναφορά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας».
Αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα
Τελικά η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τις γνωστές αναφορές αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο. Η έλλειψη ακόμη και αναφοράς σε κυρώσεις προκάλεσε την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων.
ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη
«Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Όπως σημειώνει, «παρά τη νέα Navtex στα 6,5 νμ από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε «κυρώσεις ή μέτρα» αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν «μέσα ή επιλογές» εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.
Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα».
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 νμ» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
ΚΙΝΑΛ: Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας
«Μία από τα ίδια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο φραστική καταδίκη της Τουρκίας» σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας πως «δεν αποδέχθηκαν ούτε την πρόταση για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία».
Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, «ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει ανενόχλητος ως τον Δεκέμβριο την προσπάθεια του να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Ο κ. Μητσοτάκης, αντί μετά από κάθε αποτυχία να δηλώνει ικανοποιημένος, οφείλει να καταλάβει ότι μόνο η αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία θα φέρει αποτελέσματα. Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας και δεν θέτει τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους».
Η θέση του ΚΚΕ
«Το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟϊκών συνόδων καταρρέει σαν “χάρτινος πύργος”.
»Οι γνωστές “γλυκανάλατες” αναφορές στα Συμπεράσματα μιας ακόμη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και η παραπομπή των όποιων αποφάσεων για το Δεκέμβρη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
«Αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του και αποδεδειγμένα πλέον ενεργούν με γνώμονα τις πολύμορφες οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές τους διαπλοκές με την Τουρκία, αλλά και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καταλήγει στο σχόλιό του:
«Αυτή η πραγματικότητα, που βάζει “μπαρούτι” σε όλη την περιοχή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τις προβληματικές κυβερνητικές θέσεις για τα χωρικά ύδατα, που δίνουν άλλοθι στην πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης, με αιχμή το Καστελόριζο, ούτε όμως με τις αμφιλεγόμενες και παραπλανητικές προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου που -και ως κυβερνήσεις- ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >