Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών δείχνει να έχει μετατραπεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Ads

Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέσω επιστολής που απέστειλε στις 18 Σεπτεμβρίου προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει τις ενστάσεις της έναντι του επικείμενου νέου νόμου, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει “παράθυρο” για εκ νέου καταστρατήγηση της κουλτούρας πληρωμών.

Η μελέτη της Deloitte και οι ισχυρισμοί των τραπεζών

Στην προσπάθειά της μάλιστα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους κατά ορισμένων άρθρων του νέο Πτωχευτικού Κώδικα, η ΕΕΤ συμπεριέλαβε ως υπόμνημα και σχετική μελέτη της Deloitte, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του νέου νόμου θα προκαλέσει νέα κόκκινα δάνεια στο πιστωτικό σύστημα, το ύψος των οποίων μπορεί να αγγίξει τα 10 δις. Ευρώ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Νέος πτωχευτικός κώδικας: «Κομμένος» και «ραμμένος» για τις τράπεζες

Ειδικότερα, η Deloitte έτρεξε τρία σενάρια βάσει ρίσκου (χαμηλό, βασικό, υψηλό). Αυτό ωστόσο που δεν μπορεί να εκτιμήσει όχι μόνο η μελέτη αλλά και κανένας άλλος είναι η επίδραση του νέου κώδικα στη συμπεριφορά αποπληρωμής.

Οι τράπεζες σε συνεργασία προσπαθούν να προβλέψουν ποιοι δανειολήπτες είναι πιο επίφοβοι για να αλλάξουν συμπεριφορά: οι συνεπείς, αυτοί που έχουν ρυθμισμένα δάνεια, αλλά και ποια δάνεια ενέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο να «κοκκινίσουν».

Για τις τράπεζες οι φόβοι αλλαγής συμπεριφοράς αποπληρωμής απορρέουν από δύο προβλέψεις του νέου κώδικα: πρώτον, την ένταξη και των ενήμερων δάνειων στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και δεύτερον, τη σύνδεση του χρέους προς τράπεζες και Δημόσιο καθώς «παγώνει» το σύνολο των χρεών.

Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν ότι με τις προωθούμενες διατάξεις μπαίνουν στο ίδιο καλάθι «δημόσιο και ιδιωτικό χρέος», που σημαίνει ότι μια μικρή οφειλή προς την Εφορία, π.χ. των 2.000 ευρώ, μπορεί να «παγώσει» ένα δάνειο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά. Κι αυτό γιατί προβλέπεται ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης «παγώνει» η υποχρέωση πληρωμής των δόσεων και των δανείων για τα οποία η τράπεζα, εν αντιθέσει με το Δημόσιο, πιθανότατα να έχει προσημείωση.

Η απάντηση Στουρνάρα

Από τη μεριά του, ο Γιάννης Στουρνάρας στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στις 21 Σεπτέμβρη  αμφισβητεί το συμπέρασμα της Deloitte, καθώς, όπως αναφέρει, δεν διαχωρίζει πόσα από τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προβλέπει με το δυσμενές της σενάριο θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας και πόσα αποκλειστικά από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για το ποιοι “ευαίσθητοι” οφειλέτες θα συνέχιζαν να εξυπηρετούν το δάνειό τους αν δεν μπορούσαν να προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει στις τράπεζες ότι πολλά από αυτά που επικαλούνται και αποτελούν παραδοχές στην έρευνα της Deloitte στηρίζονται σε παλαιότερα δεδομένα του νομοσχεδίου που πλέον έχουν βελτιωθεί και συζητηθεί με τους Θεσμούς.

“Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι ειδικότερα όσον αφορά στη περίμετρο των ενήμερων οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους Θεσμούς έχει επέλθει ουσιώδης περαιτέρω μείωση της περιμέτρου. Στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχει προστεθεί εκείνο της σημαντικής μείωσης του εισοδήματος.

Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα που δίνεται σε ευάλωτους ενήμερους οφειλέτες να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση της δόσης του δανείου χωρίς υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Επίσης έχει γίνει σειρά άλλων βελτιώσεων προς την κατεύθυνση της θεραπείας των ανησυχιών που διατυπώνετε στην επιστολή σας. Συνεπώς, το κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε προς διαβούλευση και επί του οποίου διατυπώνετε σχόλια, αλλά και λαμβάνεται υπόψη στην ποσοτική ανάλυση επιπτώσεων της Deloitte έχει πλέον μεταβληθεί σε πολλά σημεία του” ,αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Γ. Στουρνάρας, συστήνοντας στις τράπεζες να αναμείνουν την τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση πριν συζητηθούν οι τυχόν επιπτώσεις του.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι τράπεζες συμφωνούν πως το νέο καθεστώς που εισάγει ο νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση και εκσυγχρονίζει το ελληνικό δίκαιο σύμφωνα με τα γενικώς αποδεκτά ευρωπαϊκά πρότυπα, ο διοικητής της ΤτΕ συμφωνεί ότι, όπως σε κάθε νέα και ιδιαίτερα σύνθετη προσπάθεια, ελλοχεύει ο κίνδυνος λαθών και επισημαίνει ότι ορισμένα από τα σχόλια των τραπεζών (όπως π.χ. το ότι ο οφειλέτης που υπάγεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρέπει να έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο) έχουν υποστηριχθεί και από πλευρά της ΤτΕ.