Απελπισμένοι είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της του θεσσαλικού κάμπου που είδαν κτήματα, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες από τα ορμητικά νερά.

Ads

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, στον θεσσαλικό κάμπο, που μετατράπηκαν σε λίμνες, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ζώα έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε: Πλημμύρες στη Θεσσαλία – Αποστολή tvxs/ Νεκροταφείο ζώων ο κάμπος και κανείς δεν ξέρει για πόσο

«Η καταστροφή στις καλλιέργειες και στον εξοπλισμό των αγροτών, στο σύνολο της Καρδίτσας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας είναι σχεδόν στο 100%. Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση, δεν χάνουμε μόνο τις καλλιέργειες που είχαμε τώρα, είναι και τα μηχανήματα που έχουμε χάσει, είναι και τα έξοδα» δηλώνει στο tvxs ο αγρότης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας και μέλος του αγροτικού συλλόγου Παλαμά, Κωνσταντίνος Τζέλας.

Ads
Το στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης στον Παλαμά (Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

 

Προσθέτει ότι «έχουν καταστραφεί κτηνοτροφικές μονάδες στο 100%, έχουν πνιγεί πάρα πολλά ζώα, η Θεσσαλία ολόκληρη οικονομικά δεν νομίζω ότι θα αντέξει».

Συμπληρώνει πως «πρέπει να ληφθούν δίκαια και γενναία μέτρα, άμεσα μέτρα, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Σίγουρα αυτή τη στιγμή το πρωτεύον είναι το υγειονομικό, γιατί κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από αρρώστιες, πλέον, και βέβαια υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, που μας άφησαν να πνιγούμε γιατί δεν κάνανε αυτά που έπρεπε να κάνουν όταν έπρεπε. Οι ευθύνες είναι όλων των αρμόδιων φορέων. Είναι ένα σύστημα που ενδιαφέρεται να κερδίζουν κάποιοι και όταν είναι για τη ζωή μας δεν κάνουν έργα. Όταν είναι για το κέρδος, τότε τα κάνουν τα έργα.».

Ο θεσσαλικός κάμπος, όπως λέει ο κ. Τζέλας, έχει σχεδόν τα πάντα στα χωράφια του. Βαμβάκι, καλαμπόκι, οπωροκηπευτικά. Ο ίδιος καλλιεργεί, κυρίως, βαμβάκι. Και τώρα όλα έχουν καταστραφεί.

Εξηγεί πως «έπρεπε να γίνουν τα φράγματα στα ορεινά για να συγκρατούν τα νερά, έπρεπε να καθαριστούν όλα τα ποτάμια μέχρι τη θάλασσα και ο Πηνειός, έπρεπε να ενισχυθούν τα αναχώματα, γιατί εμείς πνιγήκαμε επειδή έσπασαν τα αναχώματα. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν, αλλά και μετά την κακοκαιρία του Ιανού, που πάλι την πατήσαμε επειδή έσπασαν τα αναχώματα, έπρεπε να τα ενισχύσουν. Δεν έκαναν τίποτα, τα άφησαν όλα στο έλεος του θεού. Αν δεν έσπαγαν τα αναχώματα δεν θα πνίγονταν ούτε άνθρωποι, ούτε οι καλλιέργειες, ούτε ο κάμπος».

Αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί ο κλάδος να ορθοποδήσει, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας υπογραμμίζει ότι «δεν είμαστε στο 0, ξεκινάμε από το -100. Θα χρειαστεί να πληρώσουμε, χωρίς να πάρουμε. Πρέπει να δοθούν τα χρήματα στους ανθρώπους άμεσα και γρήγορα ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις και να μην τα πάρουν οι λίγοι του συστήματος».

Εν τω μεταξύ, ο αγροτικός σύλλογος άνοιξε το στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης στον Παλαμά, προκειμένου να γίνεται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να μοιραστούν «χέρι με χέρι» στους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.

11/9/2023 Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στο στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης του Παλαμά (Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

«Χάσαμε το… 105%»

Ο Γιώργος Γαλλής διατηρεί 52 στρέμματα στο χωριό Πέτρινο στην Καρδίτσα και είδε τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται από τις πλημμύρες. Ζει εδώ και 70 χρόνια στο χωριό αυτό και, όπως είπε, αν και το χωριό δεν «πνίγηκε», τα χωράφια βυθίστηκαν στα νερά.

«Έχει χαθεί το 105% των καλλιεργειών μας. Καταστράφηκαν όλα. Είμαστε καταδικασμένοι να πνιγόμαστε. Εγώ είχα κτηνοτροφείο 20 χρόνια, μετά πούλησα τα πρόβατα και πλέον, εδώ και 50 χρόνια, ασχολούμαι με το βαμβάκι και θα συνεχίσω για όσο με έχει ο θεός καλά».

Εξήγησε ότι το βαμβάκι, που αποτελεί το 95% των καλλιεργήσιμων προϊόντων, έχει «τελειώσει», λόγω της καταστροφής.

11/9/2023 Ο Γιώργος Γαλής δείχνει τις κατεστραμμένες καλλιέργειές του (Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

Έμεινε με τα πρόβατα του 3 μέρες στο καμπαναριό του χωριού

Ο κ. Κωνσταντίνος είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία. Είχε 30 πρόβατα πριν τις πλημμύρες και προσπάθησε να τα σώσει όλα, ανεβαίνοντας μαζί με τα δύο αδέρφια του στο καμπαναριό του χωριού Κοσκινά. Κατάφερε και έσωσε τα 19.

«Ήμουν στο καμπαναριό από την πρώτη στιγμή που πλημμυρίσαμε και έμεινα εκεί 3 μέρες. Ήμουν μαζί με τα μου 30 πρόβατα και έχασα τα 11. Κανονικά τα έχω έξω από το χωριό, όμως εγώ πήγα πριν πλημμυρίσουμε και τα πήρα, τα φόρτωσα όλα στο τρακτέρ, για να τα φέρω εδώ. Ώσπου να γυρίσω είδα το μοσχαράκι μου να έχει το κεφάλι του έξω από το νερό, το οποίο πρέπει να είχε ύψος 1,5 μέτρο» λέει ο κ. Κωνσταντίνος στο tvxs.

11/9/2023 Tο καμπαναριό του Κοσκινά, στο οποίο ο κ. Κωνσταντίνος ανέβηκε για να σωθεί (Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

 

Το χωριό του, ο Κοσκινάς, ήταν πλημμυρισμένο μέχρι και την Κυριακή, μετά υποχώρησαν τα νερά, αλλά όχι εντελώς. Ο κ. Κωνσταντίνος λέει ότι έπεσαν 27 σπίτια στο χωριό, τα οποία τα έβλεπε από το καμπαναριό να καταρρέουν ένα-ένα. Στο καμπαναριό εκείνος κρατούσε τα πρόβατα για να μην φύγουν, ο ένας αδερφός του κοιτούσε μήπως περάσει κάποιος για να ζητήσει βοήθεια και ο δεύτερος αδερφός κρατούσε την πόρτα. «Περνούσαν τα ελικόπτερα, φοβόντουσαν και πηδούσαν από την αγκαλιά μας. Έτσι χάσαμε 11 πρόβατα» αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος.

Εξέφρασε κι εκείνος την άποψη ότι «η κτηνοτροφία έχει καταστραφεί. Ό,τι κοτούλες είχε ο κόσμος στο σπίτι, ή γαλοπούλες, έχουν πεθάνει. ‘Εμειναν οι πάπιες και οι χήνες, επειδή επέπλευσαν. Τέτοια ώρα θα λαλούσαν τα κοκόρια (σ.σ. γύρω στις 20:00), τώρα έχει απόλυτη ησυχία. Το βράδυ, πλέον, ουρλιάζουν τα σκυλιά, γιατί δεν βλέπουν τα αφεντικά τους και είναι πολύ αναστατωμένα, είναι εγκαταλελειμμένα.