Χιλιάδες είναι τα νεκρά ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε φάρμες και χωράφια της Καρδίτσας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και ουδείς γνωρίζει πότε και πώς αυτά θα απομακρυνθούν, την ώρα που ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών είναι μεγάλος. Και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα, αν σκεφτεί κανείς πόσα ζώα κρύβονται κάτω απο τα νερά σε περιοχές που δεν εχουν υποχωρήσει μέχρι τώρα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά.

Ads

Τα νεκρά ζώα παραμένουν στη συντριπτική τους πλειονότητα αφημένα σε κοινή θέα και οι αρμόδιες αρχές πετάνε το μπαλάκι η μία στην άλλη. Κάποιοι κάτοικοι έχουν πάρει την πρωτοβουλία να τα μαζέψουν, ωστόσο αυτό ενέχει υγειονομικούς κινδύνους για το θεσσαλικό κάμπο.

Κάτοικος της περιοχής τονίζει στο tvxs οτι «αν τα ζώα θαφτούν μαζικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα».

Σε ερώτηση προς τους κατοίκους για το «ποιος θα μαζέψει τα νεκρά ζώα;» η απάντηση είναι «κανείς δεν ξέρει. Η Περιφέρεια, μάλλον».

Ads

Άλλος κάτοικος, ο Γρηγόρης Αδαμόπουλος, αγρότης στο επάγγελμα, σημειώνει στο tvxs ότι «οι αρχές ζητούν να μετρήσουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι τα ζώα ένα – ένα, προκειμένου να τα μαζέψουν και να δοθεί και η αντίστοιχη αποζημίωση και γι’ αυτό το σκοπό ήρθε και κτηνίατρος από τη Λάρισα. Αλλά, ένας μόνο θα τα μετρήσει; Είναι χιλιάδες τα νεκρά ζώα. Δεν πρέπει να έρθουν κι άλλοι;».

Εάν ο φόβος του κ. Αδαμόπουλου επιβεβαιωθεί και η καταμέτρηση γίνει μόνο από έναν κτηνίατρο, για κάθε κτηνοτρόφο ξεχωριστά, υπάρχει κίνδυνος αυτή η διαδικασία να πάρει πολύ χρόνο.

Ο χρόνος, στην περίπτωση αυτή, είναι σίγουρα εχθρός και η ζωή στον Παλαμά, στη Μεταμόρφωση, στο Ψαροχώρι, στον Κοσκινά, στον Μαραθέα και σε άλλα χωριά, θα είναι πολύ δύσκολη και, υγειονομικώς, επικίνδυνη. Γιατί δεν είναι, βέβαια, μόνο αυτό το πρόβλημα στις περιοχές της Καρδίτσας που «βυθίστηκαν». Μην ξεχνάμε ότι στη Μεταμόρφωση, για παράδειγμα, δεν έμεινε σπίτι που να μην έχει πλημμυρίσει ή να μην έχει γκρεμιστεί.

12/9/2023 Η Μεταμόρφωση παραμένει «βυθισμένη» σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες (Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

Το δελτίο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαψεύδεται

Στις 10 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και και Τροφίμων, εξέδωσε δελτίο τύπου με τίτλο «ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ».

Διαβάζοντας τον τίτλο θα περίμενε κανείς ότι, τουλάχιστον στα σημεία που είναι προσβάσιμα τα ζώα θα είχαν απομακρυνθεί. Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική.

Στην περιοχή του Κοσκινά, ένα κάρο φέρει στοιβαγμένα νεκρά πρόβατα. Βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδω και αρκετές μέρες παρά το γεγονός οτι η περιοχή είναι προσβάσιμη για τα οχήματα.

11/9/2023 Το κάρο με τα νεκρά πρόβατα, παραμένει στο ίδιο σημείο και τις επόμενες μέρες. Tο σημείο είναι προσβάσιμο ακόμα και για συμβατικά ΙΧ οχήματα (Βίκτωρας Αντωνόπουλος/tvxs)

 

Λίγο έξω από τον Παλαμά, πριν το δρόμο για τη Μεταμόρφωση, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, επίσης σε προσβάσιμα σημεία, στα οποία υπάρχουν νεκρά ζώα. Πάλι σε κοινή θέα.

10/9/2023 Νεκρά ζώα παραμένουν αφημένα σε κτηνοτροφική μονάδα στον Παλαμά, στο δρόμο που οδηγεί στη Μεταμόρφωση. Στο σημείο, πλέον, δεν υπάρχουν νερά που να εμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων και πεζών (Βίκτωρας Αντωνόπουλος/tvxs)

 

Τα παραδείγματα είναι πολλά και, σίγουρα, διαψεύδουν τον «καθησυχαστικό» τίτλο του υπουργείου, τουλάχιστον ως προς τη χρήση της λέξης «έγκαιρα», καθώς οι εικόνες είναι τραβηγμένες απο τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά.

Και οι ίδιοι οι κάτοικοι, φυσικά, διαψεύδουν την «έγκαιρη περισυλλογή».

Η περισυλλογή των νεκρών ζώων, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας

Πάντως, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, είναι της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται και αυτό που ανέφερε ο Γρηγόρης Αδαμόπουλος στο tvxs για την καταγραφή τους από κτηνίατρο και από τους κτηνοτρόφους. Μένει, βέβαια, να φανεί πόσοι κτηνίατροι θα «επιστρατευτούν».

Στο δελτίο τύπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

«(…)Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας  Απόστολος Μπίλλης.

Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των  κτηνοτρόφων.

Η περισυλλογή των νεκρών ζώων, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, γίνεται από την  ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων. Η συλλογή και η μεταφορά τους γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων, που εφαρμόζονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση».