Τον υγειονομικό κίνδυνο που υπάρχει στις πλημμυροπαθείς περιοχές ανέδειξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, προειδοποιώντας για τα επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Ads

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης (12/9), η κ. Λινού ότι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στο νερό τονίζοντας, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει  να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες και να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους, για να αποφύγουν με κάθε τρόπο την επαφή με το νερό.

«Αν υπάρχει και η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο που θα δημιουργήσει λεπτοσπείρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια», εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Επιπλέον, όσον αφορά τα ρούχα ανέφερε ότι αυτά πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό που εκείνη την ώρα θα είναι καυτό.

Ads

 

 

«Ακόμα και να σφουγγαρίσει κάποιος, πρέπει μετά να το περάσει με απορρυπαντικό», συμπλήρωσε η ίδια.

Σε ερώτηση για τους κινδύνους που κρύβονται στο νερό, είπε πως, «το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών».

«Αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στον γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα», υπογράμμισε η κ. Λινού.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, είπε πως, «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από τη γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες».

Επίσης, η κ. Λινού επισήμανε το ψυχολογικό κομμάτι, επισημαίνοντας ότι, άνθρωποι που έχασαν το βιός τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος, έχουν ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη.

Τέλος, ανέφερε πως, το πρόβλημα με τα κουνούπια, θα είναι ένα θέμα που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.