«Πάντα υπάρχει λύση για όλα». Η αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, εν μέσω των χθεσινών παραιτήσεων και ενώ η παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα παρατείνεται και η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου έχει ήδη μετατεθεί για τον Απρίλιο, είναι έκφραση πολιτικού αυτοματισμού.

Ads

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, στις συνομιλίες κυβέρνησης-Τρόικας καταγράφεται ο εκτροχιασμός, ότι δηλαδή το πρόγραμμα δεν βγαίνει και η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποτυγχάνει παταγωδώς από το ξεκίνημα.

Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν πτυχές της διαπραγμάτευσης, νέα μέτρα λιτότητας (για να κλείσει η τρύπα από την κατάρρευση στα έσοδα) αποκλείονται γιατί δεν μπορεί να τα περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση, νέο πακέτο δανεισμού αποκλείεται  γιατί δεν μπορούν να το περάσουν από τα δικά τους κοινοβούλια οι εταίροι, επομένως υπάρχει αδιέξοδο σχετικά με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η σοβαρότερη εμπλοκή σημειώνεται σε σχέση με τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πίεση των πιστωτών για απολύσεις όσο η διαπίστωση των εκπροσώπων τους ότι γίνονται προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με διάφορες συμβάσεις (κυρίως έργου) και με δελτία παροχής υπηρεσιών, ενώ η παλαιού και νέου τύπου εφεδρεία (διαθεσιμότητα) αποτυγχάνει παταγωδώς και επιστρέφουν στις θέσεις τους όσοι έχουν συμπληρώσει το 18μηνο ή όσοι βγήκαν πρόσφατα σε διαθεσιμότητα αλλά δικαιώθηκαν στο δικαστήριο.

Ads

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η δυσκολία τους να αποδεχθούν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία οφείλεται επίσης στη διαπίστωση ότι η προσπάθεια για σύλληψη της φοροδιαφυγής εξαντλείται στη βεβαίωση προστίμων τα οποία δεν εισπράττονται και οι διασταυρώσεις δηλώσεων εισοδήματος και κινητής/ακίνητης περιουσίας γίνονται με προσχηματικό και επομένως αναποτελεσματικό τρόπο.

Κυβερνητικά στελέχη που συνομίλησαν με την Τρόικα παραδέχονται σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι υπάρχει εμφανής καχυποψία από την πλευρά της για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της γραφειοκρατίας να κάνουν πραγματική τομή στη λειτουργία του κράτους/πελατειακού συστήματος και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό/προστάτη της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν θέσει επίμονα ερωτήματα σχετικά με την εξόφληση των κρατικών χρεών προς τους ιδιώτες, η οποία εξελίσσεται με εντυπωσιακά αργούς ρυθμούς, ενώ η βασική κυβερνητική εξαγγελία τον καιρό της διθυραμβολογίας για την εκταμίευση της σούπερ-δόσης ήταν ότι με την αποπληρωμή των οφειλών θα πέσει χρήμα στην αγορά και θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δυσκολία κατανόησης από την πλευρά των πιστωτών υπάρχει και για το ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως επίσης για την μη πραγματοποίηση κινήσεων που θα μπορούσαν να έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απάντησε ότι «δεν θέλουμε να κλείσουμε 11.000 φαρμακεία», οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αντέτειναν ότι θα πέσουν εντυπωσιακά οι τιμές.

Η κυβέρνηση -όπως προκύπτει από συζητήσεις στα επιτελεία των τριών πολιτικών αρχηγών- έχει εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι δεν θα ασκηθεί πίεση για νέα μέτρα λιτότητας μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου για να μην αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας και για να μην ξανανοίξει το κεφάλαιο ελληνική κρίση την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, την Ιταλία.

Οι θετικές επισημάνσεις που έκανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚΟ Β. Σόιμπλε μιλώντας σε αυστριακή εφημερίδα για τις ελληνικές επιδόσεις συνδέονται ακριβώς με αυτή την παρασκηνιακή συμφωνία για «ήρεμα νερά»  μέχρι τις γερμανικές εκλογές, αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι και το τρίτο μνημόνιο απέτυχε, επομένως θα χρειαστεί νέο «πακέτο»  για την Ελλάδα.

Μέχρι το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα έχει πραγματοποιηθεί ένας ακόμη έλεγχος αξιολόγησης από την Τρόικα, τον Ιούνιο, και δεν αναμένεται να έχουν αλλάξει πολλά αφού η υστέρηση στα έσοδα αποδεικνύεται συστημική και όχι συγκυριακή (η εικόνα του Φεβρουαρίου δεν ήταν καλύτερη από αυτή του Ιανουαρίου).