Με θετικές τοποθετήσεις και εύσημα για την Ελλάδα, η οποία, όπως τονίζει, «κάνει σαφείς προόδους στην οικονομική ανάκαμψη», εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε  συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», το Σάββατο. Επίσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τους έλληνες πολιτικούς.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, την ευθύνη για τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα δεν τη φέρει το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά η αποτυχία επί δεκαετίες, ανεύθυνων πολιτικών «ελίτ» στη χώρα, που «θυσίασαν την ελληνική οικονομία για τα δικά τους βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και για τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων»

«Ποτέ δεν αμφέβαλα σοβαρά πως το ευρώ θα παρέμενε σταθερό και πιθανότατα θα εξερχόταν ενισχυμένο από την κρίση […] Όμως η στιγμή που πραγματικά σε έκανε να ‘σταματήσεις’ ήταν όταν δημιουργήσαμε τον πρώτο προσωρινό μηχανισμό διάσωσης την άνοιξη του 2010, αμέσως μετά την απόφαση να παράσχουμε διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας, επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί, το έλλειμμα μειώνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα υπήρξε, για πρώτη φορά, μείωση  στον αριθμό των ανέργων, επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε.

Ads

Πρόσθεσε μάλιστα πως σήμερα είναι ιδιαίτερα εμφανής μια σαφής βελτίωση των βασικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, συγκεκριμένα η Ελλάδα πέτυχε μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο πλεόνασμα στις εξαγωγές — ιδιαίτερα  σε σχέση με χώρες εκτός Ευρωπαικής Ενωσης — η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ισοσκελίζεται ολοένα και περισσότερο, η χώρα ανακάμπτει στον τουρισμό και σε άλλους τομείς. Κατά την άποψή του, τα δύσκολα  δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί ακόμη, όμως οι Ελληνες είναι έτοιμοι να πετύχουν μια  καμπή.

Για την κρίσιμη μετεκλογική κατάσταση στην Ιταλία, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως η Ρώμη ακολουθούσε το σωστό δρόμο υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, και, μολονότι παραδέχτηκε πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει «πολύπλοκη», δήλωσε βέβαιος πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε πως μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για το στάτους της ενωμένης Ευρώπης, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τα όρια των μπόνους των τραπεζιτών.

Κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη, η Βρετανία εμφανίστηκε απρόθυμη να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη επιβολή περιορισμών στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών.

«Προσπαθήστε τότε να εξηγείστε σε έναν Ινδονήσιο [πώς] η Ευρώπη, μία απίστευτα ισχυρή, δυναμική οντότητα, […] δεν είναι σε θέση να κρατήσει ως μέλος της μια χώρα με παγκόσμιο προσανατολισμό όπως η Βρετανί», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτή και μόνο η απώλεια της φήμης θα είναι καταστροφική», προειδοποίησε.