«Βλέπω ένα πολιτικό κενό. Μία αναδιάταξη του χώρου που βρίσκεται στα αριστερά της ΝΔ, στην οποία πρέπει να επανατοποθετηθούν οι σαφείς βάσεις, μετά τις Ευρωεκλογές» επισήμανε ο Πέτρος Κόκκαλης στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, λίγο μετά από την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση που ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Ads

«Ένα πράσινο κόμμα είναι οπωσδήποτε κάτι που έχω στο μυαλό μου» ανέφερε ερωτώμενος για τις προθέσεις του να δημιουργήσει νέο κόμμα.

Για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω με τον τρόπο για τον οποίο εξελέγην, για τον οποίο είχα την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που με ψήφισαν…Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωρούν (…) Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο βασικό υπήρχε που κράτησε δύο ώρες την καθυστέρηση στην Επιτροπή. Να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία. Βρέθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσω για τους τότε στόχους από τον τότε πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, μια πρόταση τιμητική…Στην Ευρώπη Αριστερά και Πράσινοι είναι μια στιβαρή συμμαχία (…) Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Και πρόσθεσε: «Στη νέα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρά η έννοια “κλιματική κρίση” (…) Ήταν προσβλητικές οι αναφορές περί “5ης Φάλαγγας”».

«Η άποψή μου για το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ευρώ είναι αντιδιαμετρικά αντίθεση με αυτήν του κ. Κασσελάκη», είπε ερωτώμενος σχετικά.

«Η “ομπρέλα” έχει τη δική της πορεία, αυτό για το οποίο μιλώ εγώ είναι κάτι πιο σύγχρονο», ανέφερε ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε η ομάδα του κ. Τσακαλώτου να ενσωματωθεί στον προαναφερθέντα πολιτικό σχηματισμό.

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, ανέφερε:

«Η ηγεσία και η ηγετική θέση δεν είναι στο δικό μου μυαλό και στη δική μου πολιτική κουλτούρα (…) Εγώ υπηρετώ αυτή την υπόθεση της πολιτικής, της κλιματικής πολιτικής, αν θέλετε, τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε. Όσοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, έχουμε την ευθύνη απέναντι και στους συνανθρώπους μας, τους συγγενείς μας, τους οικείους μας και εν πάση περιπτώσει απέναντι στη συνείδησή μας. Να είστε βέβαιος, έχω και άλλα πράγματα τα οποία μπορώ να κάνω. Όμως κάνω αυτό τα τελευταία αρκετά χρόνια ως αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως αιρετός στην Ευρωβουλή και θα συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον»

Ενώ πρόσθεσε:

«Βλέπω ένα πολιτικό κενό, βλέπω σίγουρα μια αναδιάταξη του χώρου που βρίσκεται στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, ας το πούμε έτσι, αναγκαία, απαραίτητη, δύσκολη, στην οποία πιστεύω ότι πρέπει να επανατοποθετηθούν οι σαφείς ιδεολογικές βάσεις, οι σαφείς προσεγγίσεις και πάνω σ’ αυτή την καινούργια σαφήνεια, ειλικρίνεια και στον αγώνα να συνδεθούν ξανά μετά τις ευρωεκλογές.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα η έλλειψη ενός αποτελεσματικού και ικανού και στιβαρού κλιματικού λόγου, κλιματικής πολιτικής, μιας πολιτικής η οποία βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι το κλίμα. Γιατί, πολλές φορές λένε ότι η οικολογία έχει σκοπό να σώσει τον πλανήτη, να σώσει τα ζώα κλπ. Δεν είναι το πρόβλημά μας να σώσουμε τον πλανήτη. Τον πλανήτη ούτε μπορούμε να τον σώσουμε, ούτε μπορούμε να τον καταστρέψουμε. Αυτό που έχουμε νομίζω καταλάβει όλοι πλέον και φέτος το καλοκαίρι είναι ότι οι άνθρωποι έχουν το πρόβλημα. Οι κοινωνίες μας έχουν το πρόβλημα, οι οικονομίες μας έχουν το πρόβλημα. Και είδαμε και με εκκωφαντικό τρόπο που δυστυχώς θα γίνεται όλο και πιο εκκωφαντικός, ότι κινδυνεύουν και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί».

Για το «ποιοι χωρούν» σε έναν νέο τέτοιο χώρο, σημείωσε:

«Η βασική πολιτική άποψη του ενός τέτοιου χώρου είναι ότι κανείς δεν περισσεύει, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε μια συνολική απειλή και θα πρέπει να βρούμε τρόπους ούτως ώστε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις αυτές, ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, να προστατεύσουμε τις ζωές, να προστατεύσουμε τον κόσμο, να προστατεύσουμε τις περιουσίες και να προστατεύσουμε και τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Που είδαμε πόσο γρήγορα φάνηκε εύθραυστη στην περίπτωση της πυρκαγιάς του Έβρου. Είδαμε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό να αμφισβητεί την εγκυρότητα των επιστημονικών δεδομένων, είτε αυτοί είναι οι δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε είναι η άποψη του αρχαιότερου επιστημονικού οργανισμού στη σύγχρονη ιστορία του Αστεροσκοπείου.

Για το ενδεχόμενο προσχώρησής του στο κόμμα των Πρασίνων, είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχω στα χέρια μου πολλούς φακέλους που διαχειρίζομαι και προχωρούν προς την ολοκλήρωση του, καθώς πάμε στο τέλος της θητείας και πρέπει να κλείσουμε την τεράστια πολιτική καινοτομία που είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (…)

Η Αριστερά και οι Πράσινοι είναι στο Ευρωκοινοβούλιο μια πολύ στιβαρή συμμαχία, με λίγες διαφορές, ορισμένα σημειακά σημεία. Γιατί νομίζω ότι η ουσία της πράσινης μετάβασης, της δίκαιης μετάβασης, η ουσία δηλαδή του να γίνει αυτή η μετάβαση χωρίς να την πληρώσουν οι ασθενέστεροι, προστατεύοντας τους ασθενέστερους, προϋποθέτει μια αναχώρηση από το κυρίαρχο μοντέλο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, το οποίο είναι αυτό που πιστεύει ότι η αγορά είναι εκείνη που θα πρέπει να καθορίσει τις τύχες μας και η πολιτική εκείνη που θα πρέπει να μείνει στο παρασκήνιο. Είναι αυτό το μοντέλο το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ζούμε. Η κρίση η οικονομική, που ζούμε, που ζήσαμε, η κρίση δημοκρατίας που ζούμε σε όλη την Ανατολική Ευρώπη προσφάτως και στη χώρα μας, η κρίση της ειρήνης, η κλιματική κρίση, είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών».

 

 

Αναφορικά με το γιατί οδηγήθηκε στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:

«Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω με τον τρόπο με τον οποίο εξελέγην, με τον τρόπο για τον οποίον είχα την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και των πολιτών και να συνεχίσω να εκτελώ αυτή την αποστολή, για την ενίσχυση της κλιματικής δράσης και της επίτευξης των στόχων των Παγκόσμιων στόχων των Ηνωμένων Εθνών. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως στο Ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωράνε. Χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις αυτής της απόφασης, τις οποίες νομίζω ότι θα μπορέσω να τις υπηρετήσω καλύτερα ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής».

Για την -όπως απακάλεσε ο ίδιος- «θυελλώδη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής» του περασμένου Σαββατοκύριακου, είπε: «Εγώ δεν είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ως ευρωβουλευτής έχω δικαίωμα να παρευρίσκομαι. Έχω δικαίωμα να παίρνω το λόγο. Όμως όταν έχουμε μια τόσο σοβαρή, τόσο κρίσιμη, τόσο σημαντική συνεδρίαση, στην οποία καθυστερούμε να αρχίσουμε δύο ώρες, στις δύο ώρες έφυγα. Με συγχωρείτε, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο σημαντικό υπήρχε εκείνη την ώρα (…) Θα μπορούσε να γίνει την προηγούμενη μέρα και να μην ήταν τόσο απαραίτητη, η περιοδεία από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και εν τέλει τα παϊδάκια με τους γραμματείς.

Και να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία, να σεβόμαστε θεσμούς, να σεβόμαστε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αγωνιστεί για αυτόν τον χώρο επί δεκαετίες και να υπάρχει μια άλλη, ας το πούμε, προσέγγιση και συμπεριφορά. Εγώ βρέθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Μετά από την πολύ τιμητική για μένα πρόταση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μιλήσω για τους παγκόσμιους στόχους, να μιλήσω για την κλιματική δράση. Ένα θέμα που τότε ακόμα δεν ήταν. Δεν είχαμε αντιληφθεί την πολιτική του διάσταση, την κρίσιμη πολιτική του διάσταση και εν συνεχεία να το υπηρετήσω στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό θα πρέπει να κάνω τους επόμενους μήνες. Δυστυχώς είδαμε και προχθές ότι στη νέα διάταξη, αν θέλετε, του υπαρκτού ΣΥΡΙΖΑ, 27 δεξαμενές σκέψεις στις οποίες δεν χωράει η λέξη κλίμα κλιματική κρίση, ενεργειακή δημοκρατία, δίκαιη μετάβαση, παρά μόνο μια πολύ παρωχημένη αντίληψη για τη φιλοζωία, που τώρα πλέον λέγεται “δικαιώματα των ζώων” και βιοποικιλότητα.

(…) Εγώ συνάντησα ένα κόμμα το οποίο προσπαθούσε να βρει ένα νέο βηματισμό, όχι πάντοτε και σίγουρα όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα, με την αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε όλοι. Και γι’ αυτό φέρνουμε όλοι ευθύνες. Σίγουρα ο επικεφαλής περισσότερο από όλους, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση που άνοιξε προεκλογικά, στις εσωκομματικές εκλογές και συνεχίζεται και σήμερα η υπονόμευση των εσωτερικών εχθρών. Η (αναφορά) “Πέμπτη φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας” είναι προσβλητική για τους ανθρώπους όλους αυτούς.