Η αναγνώριση των ελαφρυντικών για τον Πέτρο Φιλιππίδη απορρίφθηκε ομόφωνα από την έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Ads

Ο Πέτρος Φιλιππίδης αφού κρίθηκε ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού και αθώος λόγω αμφιβολιών για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό ζήτησε, μέσω των συνηγόρων του, να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. 

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος για τον πρότερο σύννομο βίο ανέφερε:

«Είναι σε μια ηλικία ώριμη που βλέπουμε ότι το ποινικό του μητρώο δεν έχει καμία ποινική παράβαση. Δεν πιστεύω ότι δε θα δώσετε για σύννομο βίο επειδή είχε άπιστη ζωή. Η ζωή του ήταν ταυτισμένη με 300 ηθοποιούς. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 δεν έλεγε κανείς τίποτα για το Φιλιππίδη. Πως θα ακυρώσετε το σύννομο βίο; Επειδή υπήρξε άπιστος; Θα πρέπει να το αναγνωρίσετε».

Ads

Το δικαστήριο αποσύρθηκε λίγο μετά τις 17:00 σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφανθεί για το ζήτημα της αναγνώρισης ελαφρυντικών.

Την απόρριψη και των δυο ελαφρυντικών εισηγήθηκε η εισαγγελέας, κατά την αγόρευση της επι των ελαφρυντικών, σημειώνοντας πως «οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε δεν είναι “παραφωνία” στη ζωή του κατηγορουμένου, ούτε “έκπληξη”». «Είχε προηγηθεί μια αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους του και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια για περιστατικά το 1996» είπε χαρακτηριστικά.

«Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και μας είπε η υπεράσπισή του ότι ήταν ελεήμων. Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου» σημείωσε αναφορικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

«Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσάκη για περιστατικά με το 2014» είπε η εισαγγελέας ζητώντας να απορριφθεί και το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Σημειώνεται ότι κατά την εκφώνηση της απόφασης ήταν παρούσες στη δικαστική αίθουσα ήταν και οι τρεις καταγγέλλουσες. Από το πλευρό τους δεν έλειψαν ούτε σήμερα, Τετάρτη (8/2) οι τρεις γυναίκες του καλλιτεχνικού χώρου που άνοιξαν τον χορό των καταγγελιών Άννα Μαρια Παπαχαραλάμπους, Πηνελοπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσακη.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Στέλλας Στόγια, η οποία είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορουμένου για τις δύο απόπειρες βιασμού, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Πέτρου Φιλιππίδη περί «συναίνεσης», και την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του κατ’ εξακολούθηση βιασμού.

«Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της για την πρώτη καταγγέλλουσα η εισαγγελική λειτουργός.