Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει το δημόσιο σχολείο, ο τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης ζητά κουπόνι Παιδείας, με τον σύλλογο των ιδιοκτητών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων (ΝΕΟΣΙΠΣΝΕ) μάλιστα να μαζεύει ήδη υπογραφές προς αυτή την κατεύθυνση και να προειδοποιεί για δικαστική προσφυγή.

Ads

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα αντί το κράτος να χρηματοδοτεί άμεσα τα σχολεία, χρηματοδοτεί απευθείας τους πολίτες, επιτρέποντας τους να επιλέξουν σε ποιο σχολείο θα εγγράψουν τα παιδιά τους. Το κουπόνι ή επιταγή Παιδείας το οποίο αντιστοιχεί σε χρηματικό ποσό αντίστοιχο με τα έξοδα που κοστίζει στην πολιτεία ο μαθητής δίνεται στο σχολείο της αρεσκείας τους και το σχολείο εισπράττει από το κράτος το ποσόν που αντιστοιχεί στον μαθητή.

Την πρόταση του για το σύστημα του κουπονιού Παιδείας, έθεσε ο ΝΕΟΣΙΠΣΝΕ και στην υφυπουργό Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, σε σχετική ημερίδα που έγινε. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η ελληνική δημόσια εκπαίδευση δεν θα μπορούσε ποτέ να αντέξει ένα τέτοιο μέτρο, αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές και τη λειτουργία των υφιστάμενων δημοσίων σχολείων.

Ψηφιακό το νέο σχολείο

Την ψηφιακή εποχή φιλοδοξεί να φέρει στις τάξει το σχέδιο για την Παιδεία που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο στον πρωθυπουργό.

Ads

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, στις νέες τάξεις οι μαυροπίνακες θα αντικατασταθούν με διαδραστικούς ψηφιακούς πίνακες, το περιεχόμενο των οποίων θα διαμορφώνουν οι εκπαιδευτικοί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή όμως οι εκπαιδευτικοί θα επικοινωνούν και με το υπουργείο Παιδείας και θα συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις για θέματα που τους αφορούν, γράφει το σημερινό φύλλο του Βήματος. Παρελθόν για το νέο σχολείο θα αποτελούν ακι οι κλασικές έδρες των καθηγητών, καθώς θα αντικατασταθούν από μικρότερα γραφεία, παρόμοια με τα θρανία, προκειμένου οι μαθητές να εξισωθούν με τον δάσκαλο.

Αναφορικά με την ύλη, το υπουργείο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο «περικοπών» τόσο στη διδακτέα, όσο και στην εξεταστέα ύλη, που θα αφορούν τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, όσο και το γυμνάσιο και το λύκειο. Τα μαθήματα τα οποία διατίθεται να «ψαλιδίσει» το υπουργείο είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία και η Γεωγραφία. Αντίθετα θα δοθεί έμφαση στην Πληροφορική, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση του να δίνονται πιστοποιητικά γνώσεων πληροφορικής στους μαθητές ανά έτος και επίπεδο.

Πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας θα χρειάζονται όμως από εδώ και πέρα οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα καλούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν διοικητική ή εκπαιδευτική καριέρα και να ακολουθούν και αντίστοιχο κύκλων σπουδών.

«Μπλόκο» στα νέα τμήματα ΤΕΙ

Παγώνει τη λειτουργία επτά νέων ΤΕΙ στην επαρχεία, που είχε προαναγγείλει για φέτος ο υπουργός Παιδείας επί ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, η νυν υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου. Επίσης, στα χαρτιά θα μείνουν ένα τμήμα ΤΕΙ που επρόκειτο να λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και έξι τμήματα ΑΕΙ.

Η κα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ.Κουράκη, χθες, ξεκαθάρισε πως «καμία απόφαση δε θα δίνεται για να ικανοποιηθούν πολιτικές προτεραιότητες».

«Δε θα ανοίξει κανένα νέο τμήμα όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπου κάθε χρόνο ανακοινώνουμε νέα τμήματα στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια, χωρίς να έχουν καθηγητές, χωρίς να υπάρχουν συγγράμματα, χωρίς να υπάρχουν προγράμματα σπουδών και οι φοιτητές περιμένουν επί χρόνια τους καθηγητές να έρθουν» υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και γι’ αυτό η αρχή που θα ακολουθείται στο εξής είναι «πρώτα ο φοιτητής και μετά ο δήμαρχος ή οι τοπικοί παράγοντες».

Τα επτά τμήματα ΤΕΙ που δεν θα λειτουργήσουν είναι τα εξής: Εργοθεραπείας (Κοζάνη), Ακτινολογίας-Ραδιολογίας (Καλαμάτα), Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων (Αρτα), Τεχνολογίας Υλικών (Μεσσολόγγι), Οπτικής και Οπτομετρίας (Ηγουμενίτσα), Γραφιστικής (Σέρρες) και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΙ Καβάλας-Δράμας). Από την άλλη δεν θα λειτουργήσουν τα εξής ΑΕΙ: Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (Ιωάννινα), Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Παν. Αιγαίου), Ασιατικών Σπουδών (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Τουριστικών Σπουδών (Παν. Πειραιώς), Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων (Παν. Ιωαννίνων) και Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (Παν. Δυτικής Μακεδονίας).