Στην απόφαση της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή για το νέο δικαστικό χάρτη.

Ads

Αρχικά, στην ομιλία του ανέφερε ότι «χθες ανέκυψε ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι. Ύστερα από έξι χρόνια και εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντα το δρόμο της αμφιβολίας».

Στη συνέχεια ανέφερε τρεις επισημάνσεις του σχετικά με το θέμα:

«Πρώτον, τα αδικήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης κρίθηκαν με βάση το ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κρινόντουσαν με το δικό μας πλαίσιο, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες» αφήνοντας έτσι αιχμές για την πρώην κυβέρνηση.

Ads

«Δεύτερον, υπήρξε πράγματι μεγάλη αργοπορία, κάτι που ακριβώς δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη» πρόσθεσε.

«Τρίτον, η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Γιατί είναι η τρίτη εξουσία της Δημοκρατίας, που έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της, όπως έδειξε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου» ανέφερε.

Επιπλέον, τόνισε ότι «Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν να αλλάξουν, εφόσον η ίδια η Δικαιοσύνη το κρίνει, γιατί αυτή είναι η μόνη αρμόδια. Θα πρέπει να περιμένουμε», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «Οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και σταθμά».