Λίγες ώρες µετά τη νέα υπόθεση διαφθοράς, που είδε το φως της δηµοσιότητας και αφορά έρευνες της γερµανικής ∆ικαιοσύνης για µίζες στην κατασκευή του µετρό, ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει τις νέες εξελίξεις με δήλωση του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

Η δήλωση του πρωθυπουργού είναι η εξής:

«Οι βαλίτσες προς κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά κόμματα, για την περίοδο 2003- 2007, που αποκάλυψε η γερμανική Δικαιοσύνη, είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της διαφθοράς, µε την οποία είχε δέσει την Ελλάδα το παλιό πολιτικό σύστηµα. Κυκλώµατα της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ διαµοίραζαν κυριολεκτικά τα ιµάτια του ελληνικού λαού, πολλά χρόνια πριν µας οδηγήσουν στην κρίση και στα µνηµόνια.

∆εν χωράει σήµερα καµιά αµφιβολία, µετά τα εξοπλιστικά, τη Siemens, τη Novartis και τις µίζες του µετρό, ότι σε ανώτατο κρατικό και πολιτικό επίπεδο είχε απλώσει τα πλοκάµια της µια συµµορία διαφθοράς. Oτι οι µίζες, προκαθορισµένες σε ποσοστά µάλιστα, ήταν για χρόνια πίσω από πολλά από τα έργα και τις προµήθειες του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Oτι η διαφθορά είχε γίνει κανόνας στις σχέσεις µεταξύ του κράτους και µεγάλων εταιρειών. Oτι µαύρο χρήµα κυκλοφορούσε µε βαλίτσες, τσάντες και κρυφούς λογαριασµούς, για να φτάσει σε τσέπες κρατικών και πολιτικών λειτουργών, ακόµα και κοµµάτων εξουσίας, που λειτουργούσαν µε όρους µαφίας.

Ads

Αυτή η κατάσταση, για την οποία υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι, εξηγεί και τις αντιδράσεις ορισµένων εκπροσώπων αυτού του παλιού και διεφθαρµένου πολιτικού συστήµατος, µετά τις αποκαλύψεις στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο της Novartis. Μηνύσεις κατά εισαγγελέων, µηνύσεις κατά µαρτύρων, µηνύσεις κατά υπουργών, ακόµα και εναντίον του πρωθυπουργού, εµφυλιοπολεµική ρητορική και καταγγελίες περί σκευωρίας. Πρόκειται απλούστατα για µια αντίδραση πάλι µε όρους συµµορίας, που αποσκοπεί να εκφοβίσει τη ∆ικαιοσύνη, την κυβέρνηση και τους µάρτυρες, για να µείνει στο σκοτάδι η δράση της.

Με το σκοτάδι, όµως, τελειώσαµε.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναστενάζει σε βαλίτσες, τσάντες και σκοτεινούς λογαριασµούς. Η κυβέρνηση, κι εγώ προσωπικά, θα επιµείνουµε ώς το τέλος: Φως παντού, φως σε όλα! Ετσι που οι ένοχοι να δώσουν λόγο των πράξεών τους, οι αθώοι να απαλλαγούν από κάθε σκιά υποψίας και να αποκατασταθεί η κλονισµένη εµπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε κείνους που επιλέγει να κυβερνούν τη χώρα».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών