Παρέμβαση σε Ελλάδα και Τουρκία για έναρξη διαλόγου πραγματοποίησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ads

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ανησυχία του για την ένταση στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και προέτρεψε τις δυο χώρες, συμμάχους στο ΝΑΤΟ, να κάνουν διάλογο για να επιλύσουν τις διενέξεις τους για την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Λίγη ώρα μετά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό, ο αμερικανός πρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα αμερικανικά μέσα να αναφέρουν ότι ο Τραμπ έστειλε ανάλογο μήνυμα με έμφαση στο διάλογο Αθήνας και Άγκυρας. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν υποστήριξε στη συνομιλία του με τον Τραμπ ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε, δε, ότι η Άγκυρα θα αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» τη βούλησή της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα.

Ads