Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στα κράτη- μέλη που δεν πειθαρχούν δημοσιονομικά, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας τη γερμανική πρόταση «απαράδεκτη». «Ζήτησα ψήφο ευθύνης. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσει η χώρα στις μεγάλες αλλαγές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ads
«Δώσαμε μάχη για να στηρίξουμε τη θέση της χώρας μας και αποφύγαμε το χειρότερο», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν».
«Μια απόφαση για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου θα έπληττε βαθιά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών μέσα στην ΕΕ, που έχει μια παράδοση δημοκρατίας, την οποία θέλαμε να ενισχύσουμε και όχι να υπονομεύσουμε», πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Η γενική αναστολή του δικαιώματος ψήφου θα σήμαινε ότι χώρες της ΕΕ δεν θα είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν για κρίσιμα θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κοινή αγροτική πολιτική, η ναυτιλία», ανέφερε στη Συνέντευξη ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την τοποθέτηση του στη διακαναλική συνέντευξη περί πρόωρων εθνικών εκλογών σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος να προχωρήσει η χώρα με συνέπεια και σταθερότητα στις μεγάλες αλλαγές που θα είναι ευεργετικές για το λαό και για την Ελλάδα». «Αυτό είναι και η βούληση του ελληνικού λαού», τόνισε. «Η πρότασή μου ήταν να ενισχύσω την ψήφο ευθύνης απέναντι σε μία κρίση που υπάρχει και την οποία πολλές φορές η αντιπολίτευση δεν θέλει να αναγνωρίσει», πρόσθεσε.
«Η άνοδος των spread των τελευταίων ημερών δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε κινήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν σαν αστάθεια», δήλωσε και πρόσθεσε πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας και όχι από τα λόγια μας».
Παράλληλα, επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και τον κάλεσε «όσα λέει στο εξωτερικό να τα λέει και στο εσωτερικό με την ίδια γλώσσα». Σχετικά με το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτό δεν δημιουργείται μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «σημαντική νίκη τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας στην Ευρωζώνη». «Πρόκειται για μια σημαντική ψηφίδα στη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα φύγει από το μηχανισμό το 2013».
«Αρχιτέκτονα της πολιτικής διγλωσσίας» χαρακτηρίζει η ΝΔ τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου αφού ψήφισε το μνημόνιο ζητά σήμερα επαναδιαπραγμάτευση. Δεν του φταίει η αντιπολίτευση επειδή η πολιτική του δεν του βγήκε».
«O πρωθυπουργός έδωσε το λάθος φάρμακο που σκοτώνει καθημερινά την ελληνική οικονομία και την εξυγίανσή της», πρόσθεσε.
«Γι’ αυτή την πραγματική εξυγίανση αγωνίζεται μέσα και έξω από την Ελλάδα σταθερά και με συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς», κατέληξε.
«Οι διαπραγματεύσεις που κάνει, είναι κίνδυνος-θάνατος για το λαό», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα σχετικά με τη στάση που κράτησε ο Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ενώ τον χαρακτήρισε «συνεισηγητή» των αποφάσεων.
«Το ΠΑΣΟΚ που είναι τώρα κυβέρνηση, δεν πρέπει να έχει τέτοια δύναμη, δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να το νομιμοποιήσει ως διαπραγματευτή υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων», πρόσθεσε, η γ.γ του ΚΚΕ.
«Όσο για την περήφανη νίκη του πρωθυπουργού να μην χάνει μια χώρα-μέλος της ΕΕ το δικαίωμα της ψήφου είναι αστείο», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι το κάθε κράτος βάζει ένα ευρύτερο πακέτο, ξέροντας ότι ορισμένα πράγματα δεν θα περάσουν, για να επικυρώσουν τα κυριότερα. Η Γερμανία πέρασε αυτό που ήθελε, σε συνεννόηση βέβαια και με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες μέσα στην ΕΕ, συμφώνησε όμως σε αυτό και ο κ. Παπανδρέου».
«Έχει ιστορική ευθύνη πραγματικά ο ελληνικός λαός, όχι μόνο να αγνοήσει τον εκβιασμό του πρωθυπουργού ή την μπλόφα για τις πρόωρες εκλογές, αλλά να αντιστρέψει το ζήτημα και να στριμώξει κυριολεκτικά την κυβέρνηση, να την κάνει όσο γίνεται πιο αδύναμη και βεβαίως να μην επιτρέψει και τα παιχνίδια του κ. Σαμαρά», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως «με την καθοδήγηση της Γερμανίας, οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης οδηγούν σε έναν νέο ευρωπαϊκό αυταρχισμό. Και το οξύμωρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ανοήτως εμφανίζονται να μην αντιδρούν στις νέες οικονομικές κυρώσεις που προβλέπει το νέο αυστηροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που προωθεί η Γαλλία και η Γερμανία».
«Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θέλουν μια Ευρώπη όπου ο Νότος θα δουλεύει για να κερδίζει ο Βορράς, και κυρίως για να κερδίζει η Γερμανία και η Γαλλία. Αντιθέτως, η κρίση αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης, απασχόλησης, ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >