Νέα άνοδο καταγράφει σήμερα το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, αγγίζοντας τις 845 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 825 μ.β., ενώ το επιτόκιο του κινήθηκε πάνω από το 10,50%. Οι εξέλιξη αποδίδεται στην αβεβαιότητα λόγω των προωθούμενων αλλαγών για τη δημιουργία αμυντικών μηχανισμών στην ευρωζώνη, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Ads

Άνοδος παρατηρείται και στα spread της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 7,2%, εξέλιξη που ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Brian Lenihan απέδωσε στις «αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Πορτογαλία».

Στην Πορτογαλία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου πλησίασε το 6%, παρά τη δήλωση της κινεζικής Κυβέρνησης ότι εξετάζει θετικά την αγορά ομολόγων της. Στην άνοδο των ελληνικών επιτοκίων, μετά τη σημαντική μείωση των τελευταίων εβδομάδων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι δηλώσεις Αμερικανών επενδυτών ότι είναι πολύ πιθανή η αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Στο μεταξύ, υψηλότερο είναι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2010 σε σχέση με το στόχο του μνημονίου(8,1%), καθώς διαμορφώνεται στο 8,9%, σύμφωνα με τους New York Times. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι η εξέλιξη δεν είναι δραματική ωστόσο εγείρει ανησυχίες για την επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας και δείχνει ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ads

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph, υπογραμμίζει τον κίνδυνο «μποϊκοτάζ» από τους επενδυτές των ομολόγων της Ελλάδας και των υπόλοιπων αδύναμων οικονομιών της περιφέρειας της ευρωζώνης, εφόσον υιοθετηθούν τα σχέδια της Γερμανίας για τη δημιουργία μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους.