«Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, μετά το χθεσινό τελεσίγραφο των Μέρκελ και Σαρκοζί. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τη στάση της ΝΔ να στηρίξει τη δανειακή σύμβαση, και δήλωσε έτοιμος να μιλήσει με τον Αντώνη Σαμαρά για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του Αν. Λοβέρδου στο υπουργικό, που τόνισε χαρακτηριστικά: «η λαϊκή κυριαρχία έχει κάπου μια “μαύρη τρύπα”. Αν πάτε προς τα εκεί, μην πάρετε την παράταξη μαζί σας».

Ads

 
Πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν η μόνη ενελλακτική λύση εφ΄όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».

«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «για να σώσουμε την Ελλλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων. Χαιρετίζουμε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».

Σχετικά με τις δηλώσις Σαμαρά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να τις συτηζήσουμε με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον».

Ads

Μετά τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των υπουργών, το υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε ότι:

Πρώτον: δεν συντρέχει λόγος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφού η ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση

Δεύτερον: ο πρωθυπουργός αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο θα αρχίσει διαβουλεύσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, και

Τρίτον: να υπάρξει συμφωνία για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι  η κυβέρνηση θα καταγραφεί στην ιστορία για την προσπάθεια που καταβάλει. Προσπάθεια αντίστοιχη των κυβερνήσεων Ελ.Βενιζέλου και Τρικούπη, τόνισε. Χαρακτήρισε, επίσης  επιλογή ευθύνης τις εξελίξεις που δρομολογεί ο κ. Παπανδρέου  για τον οποίο είπε  ότι «πρέπει να είναι υπεράνω κριτικής». Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται να δοθεί κάποια απάντηση στις δηλώσεις Μέρκελ – Σαρκοζί.

Ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε: «Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε στην εξουσία για την εξουσία. Η ενότητα της παράταξης  στην αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό που επιχειρείται, συμβαίνει  στην πιο δύσκολη στιγμή για τον τόπο,  από ένα πολιτικό σύστημα  που λειτουργεί με αντιθέσεις από το 1974. Δημιουργείται η προσδοκία ότι κάτι νέο μπορεί να υπάρξει και γιά αυτό  πρέπει αν είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ο Ανδρεάς Λοβέρδος, πάλι, σημείωσε ότι «η λαϊκή κυριαρχία έχει κάπου μια “μαύρη τρύπα”. Αν πάτε προς τα εκεί», είπε στον προωθυπουργό, «μην πάρετε την παράταξη μαζί σας. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία, εμείς ακολουθούμε. Μην μας πάτε , όμως στοιν γκρεμό του διχασμού. Αν έχουμε πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και παράλληλα έχει αποτύχει η διαβούλευση για συγκυβέρνηση θα έχουμε υποκλέψει  την ψήφο της Βουλής . Δεν το επιδιώξαμε αλλά θα κατηγορηθούμε οπωσδήποτε». Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι καταστροφική και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την αποσύρει «και ας παρεξηγηθούν οι λόγοι» για τους οποίους έλαβε την απόφαση.