Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον απόηχο της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου Λαμίας για αποφυλάκιση του καταδικασμένου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι κατά του βουλεύματος που χορήγησε την υφ’ όρον απόλυση, έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας, εντός συγκεκριμένου ορίου ημερών.

ΣΥΡΙΖΑ: «Προκλητική απόφαση, να μην γίνει δεκτή»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για μια «προκλητική απόφαση» της δικαιοσύνης.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι προφανές πως η αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου για την πρόωρη αποφυλάκιση του δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή, καθώς ούτε ο πρότερος βίος του, ούτε η έλλειψη μεταμέλειας μέσα στην φυλακή εξασφαλίζουν ότι δεν θα τελέσει παρόμοια εγκλήματα μετά την αποφυλάκιση του. Καταδικάστηκε ως ο ιδρυτής και καθοδηγητής της εγκληματικής οργάνωσης που μεταξύ άλλων ευθύνεται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωσή του.

Ads

«Θα έπρεπε να συνυπολογιστεί πως ουδέποτε έκανε κάποια δήλωση υπέρ των Δημοκρατικών Αρχών, ενώ αντιθέτως υποστήριζε πάντα πως η δίωξη του ήταν πολιτική, δεν αναγνώριζε καν τις δικαστικές αρχές, αλλά ούτε και το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Ελλάδα.

Περιμένουμε το σχετικό βούλευμα για να δούμε με ποια αιτιολογία οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την προκλητική απόφαση για υφ’ όρον απόλυση του Μιχαλολιάκου και βεβαίως αναμένουμε την άμεση επανεξέταση του βουλεύματος» προσθέτει.

Καταλήγοντας η Κουμουνδούρου τονίζει: «Ενημερώνουμε τέλος, για την αποφυγή λαθών, αλλά και για να προλάβουμε τη σπέκουλα που κάποιοι έχουν κάνει “επάγγελμα”, πως η διάταξη για την υφ’ όρον απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019.»

Νέα Αριστερά: «Τουλάχιστον απαράδεκτη και προκλητική απόφαση»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, που μιλά για απόφαση που προκαλεί.

«Είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες και προπηλακισμούς, όπως υποστήριξε και ο εισαγγελέας μένει αμετανόητος στις απόψεις του και μάλιστα έχει αρθρογραφήσει σχετικά.

Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή αρχιεγκληματία Μιχαλολιάκου

Από τη μεριά του, το ΜεΡΑ25 κάνει λόγο επίσης για απόφαση-πρόκληση.

«Φαίνεται επομένως πως το κράτος εφαρμόζει το νόμο με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ελαστικά για τους νεοναζί δολοφόνους, αλλά εκδικητικά για άλλους κρατούμενους.

Πρόκειται για μια απόφαση που αποκαλύπτει εξόφθαλμη πολιτική στάση από τη Δικαιοσύνη, η οποία κατά κανόνα εξαντλεί την αυστηρότητά της σε όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά και σε όλη την κοινωνία, σε διαδηλωτές, αντιφασίστες, νεολαίους.

Η απόφαση αυτή, συνεπώς, επιδεινώνει την εικόνα μιας μεροληπτικής δικαιοσύνης, που δίκαια στερείται εμπιστοσύνης από την κοινωνία, αφού αποφυλακίζει αμέσως το Μιχαλολιάκο και την ίδια ώρα επιτρέπει να στήνονται σκευωρίες σε βάρος πολιτών, δέχεται παρεμβάσεις και αφήνει την κυβέρνηση να συγκαλύπτει εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών ή των υποκλοπών…» αναφέρουν.

Αντιπαράθεση Κασσελάκη – Μαρινάκη για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Ανάρτηση για το ζήτημα έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια απόφαση σκάνδαλο και ότι επί κυβέρνησης ΝΔ, έρχεται άλλη μια περίπτωση ατιμωρησίας.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

«Ατιμωρησία στα Τέμπη με όργιο συγκάλυψης.

Ατιμωρησία στο Μάτι, με κακουργήματα που βαφτίστηκαν πλημμελήματα.

Ατιμωρησία τώρα και στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Ένας ολόκληρος λαός στο Εφετείο -εν μέσω Πανδημίας- φώναζε «οι ναζί στη φυλακή».

Από σήμερα ο εγκληματίας Μιχαλολιάκος κυκλοφορεί ελεύθερος, ύστερα από μία προκλητική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Με ποια κριτήρια κρίνει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας ότι ο καταδικασμένος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος δικαιούται να αποφυλακιστεί, όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας τονίζει προς το συμβούλιο ότι ο Μιχαλολιάκος παραμένει αμετανόητος και συνεπώς δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης;

Ένα είναι το βέβαιο.

Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι ψηφοφόροι της στις ευρωεκλογές που έρχονται.

Φυσικά, απέναντι στο ακροδεξιό τόξο, ο δημοκρατικός κόσμος θα είναι μία γροθιά.

Το είπα και στο πρωινό μήνυμα που σας απηύθυνα.

Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει. Και σας υπόσχομαι ότι θ’ αλλάξει.»

Ατιμωρησία στα Τέμπη με όργιο συγκάλυψης.

Ατιμωρησία στο Μάτι, με κακουργήματα που βαφτίστηκαν πλημμελήματα.

Ατιμωρησία τώρα και στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Ένας ολόκληρος λαός στο Εφετείο -εν μέσω Πανδημίας- φώναζε «οι ναζί στη φυλακή».

Από σήμερα ο εγκληματίας…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) May 2, 2024

 

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του:

«Ο κ. Κασσελάκης, αν και κάθε φορά βάζει πιο ψηλά τον πήχη της χυδαιότητας και της αυτογελοιοποίησης, καταφέρνει να τον ξεπερνά.

Τόλμησε σήμερα, αντί να σιωπήσει για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κόμματός του, να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει πολιτικά την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι:

– Τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, αφού στη Δημοκρατία μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών.
– Αν στην επίμαχη περίπτωση μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ -τις οποίες το κόμμα του δεν υπερψήφισε ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο- ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορούσε να κάνει καν αίτηση.
– Όταν το κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος ήταν κυβέρνηση, έψαχνε επί 4,5 χρόνια αίθουσα για να δικάσει την εν λόγω υπόθεση.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που δεν υπερψήφισε τις τροπολογίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Δικαιοσύνη και απέκλεισε το μόρφωμα αυτό και τα παρακλάδια του από τις βουλευτικές εκλογές.
– Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο «ξέχασαν» να καταθέσουν υπόμνημα κατά των μορφωμάτων αυτών, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 όσο και για τις ευρωεκλογές του 2024.

Επί δεκαετίες περιφέρονταν ως οι δήθεν κατέχοντες το μονοπώλιο στη δημοκρατική ευαισθησία και στους αντιφασιστικούς αγώνες και μέσα σε λίγα χρόνια η ίδια η πραγματικότητα τους ξεγύμνωσε. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν για όλα τα παραπάνω, αντί να κουνάνε το δάχτυλο με περίσσια υποκρισία».