Αν υπάρξει δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα θα πρέπει να είναι «ναι ή όχι» στην Ευρωζώνη, ξεκαθάρισαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο ελληνικός λαός είναι έξυπνος και ώριμος για να λάβει τη σωστή απόφαση». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το δημοψήφισμα, εάν θα διεξαχθεί, καθώς θα τεθεί προς έγκριση στην Βουλή, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Ads

Τελεσίγραφο από Μέρκελ – Σαρκοζί

Αυστηρούς τόνους χρησιμοποίησαν οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς διεμήνυσαν πως οι Ελληνες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Μάλιστα, τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και η κ. Μέρκελ διεμήνυσαν πως η καταβολή της έκτης δόσης στην Ελλάδα θα γίνει μόνο αν η χώρα μας κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι ορθές και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Επεσήμανε, ότι η απόφαση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος «αλλάζει το περίγραμμα μέσα στο οποίο κινούμαστε». «Στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό μείναμε με την εντύπωση πως θα γίνει δημοψήφισμα» σημείωσε, τονίζοντας πως «θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ … αλλά αν η ο ελληνικός λαός πει δεν το θέλουμε θα το σεβαστούμε, όμως δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ».

Ads

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος τόνισε πως ο ελληνικός λαός είναι ανεξάρτητος, επισημαίνοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης και «δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση των κανονων αυτών από καμία χώρα». «Κάνουμε το παν για να καταστήσουμε δυνατό το ευρώ» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Σαρκοζί έδειξε ξεκάθαρα τη δυσφορία του για την έλλειψη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως αντίθετο παράδειγμα τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ισπανία.
 

«Ο λαός είναι ώριμος για να λάβει τη σωστή απόφαση»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι είναι αισιόδοξος πως «ο ελληνικός λαός είναι έξυπνος και ώριμος για να λάβει τη σωστή απόφαση», εκτιμώντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό, αλλά δεν θέλησε να προσδιορίσει με σαφήνεια το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο λαός, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, θέλει να είναι ισχυρός εταίρος στην Ευρωζώνη και αυτό είναι που διακυβεύεται.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα είναι θετικό. «Πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι ικανοί για σωστές αποφάσεις», υπογράμμισε.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης επισήμανε ότι οι αποφάσεις έχουν και ευθύνες και αυτές θα αλλάξουν το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της ευρωζώνης και αυτό έχει πολλά δικαιώματα και υποχρέωσεις» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας «να δείξουμε ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις».

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση, πρόσθεσε για να επισημαίνει ακόμα ότι αν υπήρχε συναίνεση δεν θα ήταν αναγκαίο ένα δημοψήφισμα.